Sociální sítě
Nahoru

Sklářský designér otevírá vlastní showroom: Butik František Jungvirt

Sklářský designer, výtvarník a malíř skla František Jungvirt učinil významný krok ve své kariéře. Tím je otevření showroomu, který vznikl v přízemí jedné z budov rezidenčního komplexu PARVI Cibulka na Praze 5. Butik František Jungvirt, vybavený nábytkem předních designérů a především vlastními skleněnými objekty, je možné navštívit po předchozí domluvě. Mezi vystavenými díly se prolínají Jungvirtovy charakteristické vázy z kolekce Garden, umělecké objekty ze série Fashion Glass a další unikátní kousky jako například trojice křišťálových váz vytvořených pro House of Lobkowicz.

Otevření vlastního prostoru – Butiku František Jungvirt – bylo jedním z hlavních letošních cílů mladého designéra. Vznik reprezentativního místa pro setkávání s klienty a partnery je jeho splněným snem a dalším významným krokem v kariéře. A také nezbytným. „Touha po showroomu se spojila s nutností. Doposud jsem klienty vítal ve svém bytě, ve staré zástavbě bez výtahu. V současné době tento prostor už nedostačuje potřebám mým, ani mých klientů. Zvlášť když někteří z nich váží dlouhou cestu, například z Dubaje. Rád bych také více oddělil svůj osobní a pracovní život, což s ‚galerií‘ v obýváku není dost možné,“ vysvětluje František Jungvirt.

Designér měl od začátku jasnou představu, jak by měl jeho butik vypadat a v jakém prostředí by se měl nacházet. S ohledem na svou tvorbu, kterou zastupují zejména ručně foukané vázy v malosériových edicích, unikátní sběratelské objekty a produkty vytvořené na zakázku, hledal místo, jež se s autorským sklem bude perfektně doplňovat. Tím místem se stal rezidenční komplex PARVI Cibulka v ulici Naskové na Praze 5.

Kouzlo genia loci

Komplex s bytovými i nebytovými jednotkami vznikl transformací dřívější průmyslové budovy Meopta. Historie továrny sahá do roku 1919. Tehdy zde sídlila firma Srb a Štys, výrobce optických přístrojů a nástrojů pro jemnou mechaniku. Za aktuální podobou stojí architekt Jakub Cigler, který propojil industriální charakter budovy s nadčasovým finským stylem. Zachoval také řadu historických prvků, například původní velikost a členění oken nebo zábradlí. Stavba se nachází v blízkosti košířského parku Cibulka a přírodní památky Vidoule.

„Objekt PARVI Cibulka mě okouzlil svým geniem loci již při první prohlídce. Jedná se o krásně a šetrně upravenou historickou budovu v blízkosti přírody a s dobrou dostupností z centra Prahy. Nebylo nad čím dlouho přemýšlet. Pro svůj butik jsem zvolil jednu z nebytových jednotek v přízemí budovy G,“ uvádí František Jungvirt.

Sám sobě architektem

Samotná realizace trvala bezmála půl roku, během něhož si sklářský výtvarník vyzkoušel roli architekta a bytového designéra. Celková podoba butiku je tedy Jungvirtovým dílem – od barvy zdí přes podlahu až po nábytek a další doplňky. „Líbí se mi věci, které odkazují k tradici, navazují na historii moderním způsobem, a zároveň kladou důraz na ruční výrobu a řemeslo. V tomto duchu tvořím i já sám, proto mám k podobně smýšlejícím značkám blízko.“

Vybavení je přehlídkou tuzemského a zahraničního designu. Nejsilnější zastoupení má dánská značka HAY, jejímž cílem je podpořit návrat designu nábytku z 50. a 60. let 20. století. V podobném duchu tvoří také značka NORR11, od níž si Jungvirt pořídil závěsné svítidlo z kolekce Deco a konferenční stolek Gear Low inspirovaný brutalistní architekturou. Zadní části showroomu dominuje skleněný pracovní stůl od španělské značky La Forma a Jungvirtův nejoblíbenější kousek, designová stolní lampa Taccia navržená Achillem Castiglionim pro italskou značku FLOS.

Prostor opticky rozděluje dvojí barva zdí. Tu modrou zdobí hodiny Melt v abstraktním designu dánského výrobce Ferm Living, oranžovou pak umělecké zrcadlo Raquetta ve tvaru badmintonové rakety od značky Muzza. Vedle uvedených značek v butiku najdete interiérové prvky od společností Alessi, WOOOD, Hanah Home či Vitra. Vše korunují obrazy slovenského malíře Stanislava Ondruše, jehož tvorba Jungvirta oslovuje svou barevností a až grafickou jednoduchostí.

Hlavní slovo má však sklářská tvorba Františka Jungvirta, jež je rozmístěna po celém prostoru. Signifikantní vázy z kolekce Garden, nejnovější Bloom, masivní Wavy, černobílé Fleur nebo roztomilé Trdlíky představují jen zlomek vystavených děl. Práce z oblasti produktového designu doplňují umělecké objekty, zejména ze série Fashion Glass vytvořené ve spolupráci s módní designerkou Barborou Kotěšovcovou. Nepřehlédnutelný je unikát Snake z uranového skla, který vznikl v rámci Jungvirtovy diplomové práce.

Butik František Jungvirt bude sloužit jako místo pro setkání s klienty a partnery, ale také k představení novinek, partnerských projektů nebo pořádání společenských večerů. Návštěva je možná pouze po předchozí domluvě. V souvislosti s otevřením butiku upravil Jungvirt i svůj e-shop a sladil jej do modré a meruňkové.

Více z rubriky Decor

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.