Sociální sítě
Nahoru

Kounický dvůr v srdci Moravy prosazuje tradiční chutě a rustikální foodstyling

Kounický dvůr se nachází v srdci historického centra krásného města Dolní Kounice, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína, jen kousek od Brna. Už od středověku zde v hostinci napůl cesty mezi Vídní a Prahou se přepřahaly koně a kráčela tu historie v kontextu dějin Moravy a střední Evropy. Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto místo stojí rozhodně za návštěvu.

Dům, ve kterém se Kounický dvůr nachází, pochází ze 14. století. Tento objekt v srdci historického centra Dolních Kounic, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína se pyšní bohatou historií. Už ve středověku šlo o hostinec napůl cesty mezi Vídní a Prahou, kde se přepřahaly koně a kudy kráčela historie v kontextu s rolí Dolních Kounic v dějinách Moravy a střední Evropy.

Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto městečko zůstává na Brněnsku obcí s největším počtem kulturních památek, a to především klášter Rosa Coeli z roku 1181, které stojí za to navštívit.

Rukopis kuchyně je zaměřený na moderní, ale i tradiční českou kuchyni. Zejména na poctivost, jednoduchost a sezónnost. Hlavním prvkem je chuť, výrazné omáčky a plný talíř. Zkrátka poctivá jídla, která skvěle doplní vína tohoto regionu. S radostí podporují místní zelináře, farmáře, statkáře a vinaře. Dolní Kounice jsou vyhlášenou vinařskou oblastí, která se vyznačuje specifickými mikroklimatickými podmínkami. Mimochodem, v Kounickém dvoře vytvořili unikátní vinnou kartu odrážející jejich region. Mezi vinaři jsou například Oulehla nebo Rathouzský.

V letních měsících je středobodem dění venkovní zastřešená zahrádka, jejíž dominantou je starobylý platan, pod jehož větvemi se událo nespočet příběhů. Tento platan je symbolem místa a nachází se i v logu Kounického dvora.

Významnou roli zde hraje i vinný sklípek, originální sklepení ze 16. století. Pořádají v něm degustace, firemní večírky nebo nabízí uskladnění vín, tzv. wine depot. Vína se ukládají do uzamykatelných privátních boxů. Stálá teplota a optimální vlhkost zaručují optimální podmínky pro archivace vašich vín. Uložená vína jsou skladována za ideálních podmínek pro správnou archivaci a zrání, což zahrnuje stabilní teplotu (12°C), optimální vlhkost 75% – 85%, temnotu a klid.

Za Kounickým dvorem stojí Jirka Lešikar a Lumír Sendrei, dva parťáci, kteří toho mají už spoustu za sebou. Společně řadu let provozovali úspěšnou brněnskou restauraci Signature u sjezdu D1.

Jirka sedm let působil v Soho, dále na pozici generálního manažera v Zdeněk’s Oyster bar, v roce 2016 si splnil sen a otevřel Signature, v roce 2019 převzal (také s Lumírem) do pronájmu prostor Sklep na Vyhlídce a vytvořil v něm jedinečné svatební místo a místo pro eventy.

Lumír má také bohatou gastro historii – kariéru odstartoval ve Francouzské restaruaci v Obecním domě, poté působil jako head someliér, obsluhoval řadu známých osobností, jako například americký prezident George Bush s první dámou, polský prezident Kaczynski s rvní dámou, italský prezident Giorgio Napolitano s první dámou, španělská princezna Letizia Ortiz Rocasolano, nigerijský král Oba Okunade Sijuwade a v neposlední řadě také prezidenti České republiky.

Více z rubriky Restaurace

  • Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie

    Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých...

    Jan Pešek15.7.2024
  • PRU58 myslí i na vegany

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové lunch menu. Podává se vždy ve všední den od 11:00 do 15:00 a příchozí...

    Marek Zelený8.7.2024
  • Vejce Benedikt, které musíte ochutnat

    Restaurant Deer v centru Prahy je vyhlášeným místem s těmi nejlepšími večeřemi, kde každé jídlo vypráví svůj příběh. Kvalitní suroviny od...

    Marek Zelený1.7.2024
  • Ocenění Wine Spectator putuje do pražského Four Seasons

    Restaurace CottoCrudo ve Four Seasons Hotel Prague získala prestižní ocenění Wine Spectator Restaurant Awards 2024, v kategorii Awards of Excellence. Tento...

    Marek Zelený27.6.2024
  • Léto u moře i v Praze

    Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na...

    Jan Pešek19.6.2024
  • Tajné fígle šéfkuchaře Tritonu

    Umění fermentace dobývá české kuchyně. Tomáš Kohút z pražské restaurace Triton s jeho pomocí připravuje chuťově výrazné omáčky i černou jablečnou...

    Marek Zelený19.6.2024
  • „Izakaya Takeover“ s šéfkuchařem Jakubem Horákem v restauraci Zen

    Zažijte večer plný chutí exotického Japonska a speciálního způsobu stolování IZAKAYA. Restaurace ZEM v hotelu Andaz Prague představuje „Izakaya Takeover“, exkluzivní...

    Marek Zelený14.6.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek14.6.2024
  • Tento steak prosím

    Terasa U Prince je vyhlášenou restaurací s tím nejkrásnějším výhledem na Staroměstské náměstí. Tento pohled ocenilo již několik zahraničních žebříčků. Ikonické...

    Marek Zelený11.6.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.