Sociální sítě
Nahoru

Kounický dvůr v srdci Moravy prosazuje tradiční chutě a rustikální foodstyling

Kounický dvůr se nachází v srdci historického centra krásného města Dolní Kounice, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína, jen kousek od Brna. Už od středověku zde v hostinci napůl cesty mezi Vídní a Prahou se přepřahaly koně a kráčela tu historie v kontextu dějin Moravy a střední Evropy. Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto místo stojí rozhodně za návštěvu.

Dům, ve kterém se Kounický dvůr nachází, pochází ze 14. století. Tento objekt v srdci historického centra Dolních Kounic, města plného památek, kulturních akcí a dobrého vína se pyšní bohatou historií. Už ve středověku šlo o hostinec napůl cesty mezi Vídní a Prahou, kde se přepřahaly koně a kudy kráčela historie v kontextu s rolí Dolních Kounic v dějinách Moravy a střední Evropy.

Dnes je již přepřahání koní opravdu přežitou historií, nicméně toto městečko zůstává na Brněnsku obcí s největším počtem kulturních památek, a to především klášter Rosa Coeli z roku 1181, které stojí za to navštívit.

Rukopis kuchyně je zaměřený na moderní, ale i tradiční českou kuchyni. Zejména na poctivost, jednoduchost a sezónnost. Hlavním prvkem je chuť, výrazné omáčky a plný talíř. Zkrátka poctivá jídla, která skvěle doplní vína tohoto regionu. S radostí podporují místní zelináře, farmáře, statkáře a vinaře. Dolní Kounice jsou vyhlášenou vinařskou oblastí, která se vyznačuje specifickými mikroklimatickými podmínkami. Mimochodem, v Kounickém dvoře vytvořili unikátní vinnou kartu odrážející jejich region. Mezi vinaři jsou například Oulehla nebo Rathouzský.

V letních měsících je středobodem dění venkovní zastřešená zahrádka, jejíž dominantou je starobylý platan, pod jehož větvemi se událo nespočet příběhů. Tento platan je symbolem místa a nachází se i v logu Kounického dvora.

Významnou roli zde hraje i vinný sklípek, originální sklepení ze 16. století. Pořádají v něm degustace, firemní večírky nebo nabízí uskladnění vín, tzv. wine depot. Vína se ukládají do uzamykatelných privátních boxů. Stálá teplota a optimální vlhkost zaručují optimální podmínky pro archivace vašich vín. Uložená vína jsou skladována za ideálních podmínek pro správnou archivaci a zrání, což zahrnuje stabilní teplotu (12°C), optimální vlhkost 75% – 85%, temnotu a klid.

Za Kounickým dvorem stojí Jirka Lešikar a Lumír Sendrei, dva parťáci, kteří toho mají už spoustu za sebou. Společně řadu let provozovali úspěšnou brněnskou restauraci Signature u sjezdu D1.

Jirka sedm let působil v Soho, dále na pozici generálního manažera v Zdeněk’s Oyster bar, v roce 2016 si splnil sen a otevřel Signature, v roce 2019 převzal (také s Lumírem) do pronájmu prostor Sklep na Vyhlídce a vytvořil v něm jedinečné svatební místo a místo pro eventy.

Lumír má také bohatou gastro historii – kariéru odstartoval ve Francouzské restaruaci v Obecním domě, poté působil jako head someliér, obsluhoval řadu známých osobností, jako například americký prezident George Bush s první dámou, polský prezident Kaczynski s rvní dámou, italský prezident Giorgio Napolitano s první dámou, španělská princezna Letizia Ortiz Rocasolano, nigerijský král Oba Okunade Sijuwade a v neposlední řadě také prezidenti České republiky.

Více z rubriky Restaurace

  • Svatomartinský víkend v Lokálu: K české kuchyni česká husa

    Rok se s rokem sešel a opět nastal čas svatomartinských hus. Dozlatova upečených, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá...

    Marek Zelený31.10.2023
  • V Kredenci nově s obsluhou

    Moje Kredenc na Břevnově disponuje nejen prodejnou, pekárnou, cukrárnou ale i bistrem. Lidé z širokého okolí se sem sjíždějí na výborné...

    Marek Zelený27.10.2023
  • Svatomartinské menu Marka Fichtnera

    Svátek sv. Martina je milovníky dobrého jídla napjatě očekávanou událostí. Legend o tom, proč 11. listopadu míří na slavnostní tabuli právě...

    Marek Zelený26.10.2023
  • V restauraci Triton boduje špičkové vegetariánské menu

    Vegetariáni se hlásí o slovo. Jejich počty stoupají, a i nejlepší fine diningové restaurace musí mít k dispozici plnohodnotné a kreativně...

    Jan Pešek12.10.2023
  • W Restaurant & Whiskey Bar: Chrám, kde se gastronomie potkává s byznysem

    V Praze se nachází hodně vytříbených restaurací, které poskytují vhodné zázemí pro obchodní jednání. Jedna z nich je ale v lecčems...

    Marek Zelený2.10.2023
  • Klepítkový večer v Pru58

    17.10.2023 od 18:15 se uskuteční jedinečná degustační večeře, kde hlavní slovo budou mít klepítka. Kdo by čekal klasický krabí večer je...

    Marek Zelený2.10.2023
  • Červený hrnec plný dobrot

    Restaurace Babiččina zahrada je už od léta desetiletá. Krásný věk, to bezpochyby. Spokojení zákazníci se vracejí a noví přibývají. Neustále větší...

    Marek Zelený27.9.2023
  • Domácí pasta na terase

    Terasa U Prince disponuje jedním z 15. nejkrásnějších výhledů na celém světě. Pražský klenot na Staroměstském náměstí prolíná historii s novodobou...

    Marek Zelený26.9.2023
  • Babí léto v Hliněné Baště

    Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo,...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.