Sociální sítě
Nahoru

Acan Premium Spirits vstupuje na český trh, do roku 2027 chce prodávat 500 000 lahví ročně

Slovenská distribuční společnost Acan Premium Spirits se zaměřuje na prémiové značky alkoholu, její portfolio zahrnuje destiláty od rumu po pisco. V roce 2024 vstupuje firma s ročním obratem osm milionů eur na český trh, v současnosti zde zastupuje více než dvacet značek. Mezi nimi například rumy a třtinové destiláty Piquero, Coconut Cartel, Belizean Blue, vodku 9Mile nebo gin Big Kahuna. Ambicí majitelů je v Česku do roku 2027 dosáhnout 500 000 prodaných lahví za rok, což je aktuální bilance na slovenském trhu.

Společnost Acan založila v roce 1997 skupinka nadšenců, která milovala prémiové destiláty a chtěla se o ně podělit s ostatními. Mezi první importované produkty patřila zejména tequila. Její oblast původu dala vzniknout i názvu distribuční společnosti – Acan je v mayské mytologii bohem alkoholu.

Na přelomu milénia, s příchodem Bohuše Bottyana do firmy, se Acan přeorientoval z tequily na rumy a významně se na slovenském trhu podílel na rozvoji značek jako Zacapa nebo Diplomático. V roce 2016 přichází na scénu e-shop alko90 Andreje Slávika, který posléze otevřel také kamennou prodejnu v Bratislavě.

O tři roky později se Bohuš Bottyan a Andrej Slávik spojili a vznikla společnost Acan Premium Spirits. „Tato akvizice se ukázala jako velmi dobrý krok. Společně jsme nejen přežili pandemii, ale také uzavřeli nová partnerství, rozšířili portfolio i náš tým,“ uvádí Andrej Slávik, spolumajitel Acan Premium Spirits. V současné době společnost přímo či nepřímo zásobuje více než 1 400 prodejních míst včetně e-shopů, gastronomických provozů a specializovaných bottleshopů. Ročně prodá zhruba půl milionu lahví a vygeneruje obrat přes osm milionů eur bez DPH.

Podobné ambice má Acan Premium Spirits také na českém trhu, kam v letošním roce nově rozšiřuje svoji působnost. „Tento rok je pro nás zlomový. Chceme využít lety nabyté zkušenosti a kontakty se zahraničními partnery, kteří nemají na českém trhu zastoupení, a obohatit tak tuzemskou nápojovou scénu o nové prémiové produkty,“ vysvětluje Andrej Slávik.

Zdejší pobočku má na starosti výkonný ředitel Acan Premium Spirits Martin Pučalík. V minulosti působil na pozici obchodního ředitele společnosti Jan Becher – Pernod Ricard, několik let také strávil na postu výkonného ředitele chilské pobočky společnosti R. Jelínek. Jeho úkolem bude rozvíjet značku Acan Premium Spirits na českém trhu. „Momentálně naše portfolio tvoří přes dvacet značek, postupně se však bude rozrůstat. Věříme, že ve střednědobém hledisku se v Česku dostaneme na stejná prodejní čísla, jaká v tuto chvíli evidujeme na Slovensku,“ poodhaluje plány Martin Pučalík.

Mezi značky, které distributor v Česku prostřednictvím svého e-shopu alko90.cz nabízí, patří například třtinové destiláty Piquero a Coconut Cartel, dále rumy Ron Cristóbal, Malecon nebo sběratelské unikáty z řady The Colours of Rum. Kromě toho má v portfoliu další značky včetně ginu, vodky či tequily.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.