Restaurace | 19.6.2024 | Jan Pešek

Léto u moře i v Praze

Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na stole přistane talíř s mořským vlkem nebo s humrem.

Čerstvými rybami a humry je restaurace Hliněná bašta vyhlášená. Milovníci ryb a středomořských pochoutek se sem sjíždějí z Prahy a širšího okolí už 27 let. Na terase nad rybníkem příjemně povívá větřík a tančí sluneční paprsky, ve vodě se občas mrskne ryba, stromy okolo tiše šumí a poskytují dokonalé soukromí. Interiér restaurace připomíná přímořskou tavernu, jíž dodává eleganci dřevěný nábytek a zajímavé detaily.

Delikátní, jemné maso připomíná v chuti moře, a proto získal humr přízvisko král korýšů. Svého humra si vyberete v akváriu a než vám přistane na stole, nalaďte se na něj sklenkou prosecca nebo rovnou lahví francouzského šampaňského Laurent-Perrier.

K moři vás okamžitě přenese hustá polévka s mořskými plody a kousky ryb, kterou šéfkuchař a majitel restaurace Hynek Vávra připravuje s rajčaty. A pak už záleží jen na vás, jestli budete pokračovat grilovanou chobotnicí s ratatouille a batátovo-celerovým pyré, grilovanými krevetami na šafránovém risottu nebo pečenou rybou.

Mořského vlka, pražmu, okouníka a sladkovodního pstruha tu podávají v celku jako u moře. Na přání vám rybu vykostí přímo před vámi. Ve větší společnosti si objednejte velký rybí talíř s různými druhy grilovaných ryb a mořských plodů včetně krevet a garnátů. Domácí chléb, houstičky a žitné bulky ryby perfektně doprovodí, stejně jako grilovaná zelenina nebo příjemně ostrá wasabi majonéza. Ta doplňuje i kapří hranolky, smažené křupavé kousky kapřího masa. Novinkou je i ceviche – plátky rybího masa marinované v citrusové šťávě. Kyselost citrusů rybí maso v podstatě uvaří, maso zpevní, chuťově zjemní a získá vítanou svěžest.

A nezapomeňte si nechat místo na dezert. Cukrářka Andrea Vávrová peče letní koláče s ovocem ze zahrady i sadu a nadýchané křupavé minipavlovy. U cheesecake převládají svěží chutě manga, limety a asijského citrusu yuzu. Jako sladké políbení zakončí moučník letní hostinu a připomene vám, že okouzlení létem je stav mysli a přivolat si ho je velice snadné. Stačí zajet do restaurace Hliněná bašta.

Související články
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz