Sociální sítě
Nahoru

Království chřestu v Hliněné baště

Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o to víc působí jako afrodiziakum a posiluje imunitu. Čerstvý, šťavnatý a křupavý vydrží jen pár hodin po utrhnutí, jeho sezona je smutně krátká. Hynek Vávra chystá hedvábně jemný chřestový krém, italské risotto se zeleným chřestem a celosvětový hit – vařený chřest s holandskou omáčkou. Podává jej samotný i k rybám.

Právě ryby tvoří základ menu Hliněné bašty už téměř třicet let. Humři klapou klepety v akváriu, ale za chvíli už mohou majestátně trůnit na vašem talíři. Nalaďte se na něj tatarákem z tuňáka, humří paštikou nebo grilovanými krevetami v husté kokosové omáčce s chilli papričkou a mangem.

Neostýchejte se poslední kapky vyjíst měkkým domácím chlebem. Kváskové houstičky, křupavé bagety a žitné bulky tu pečou každý den, na jaře je ozvláštní medvědí česnek a čerstvé zelené lístky. Pečivo z Hliněné bašty je tak návykové, že si ho hosté často kupují i domů. Další oblíbenou stálicí je grilovaná chobotnice na černém, sépiovém risottu, grilované krevety a plátky ananasu s vanilkovým mascarpone a smetanou nebo mangová panna cotta.

Dezerty a dorty peče cukrářka Andrea Vávrová, manželka Hynka Vávry. Společně rozmazlují hosty na Hliněné baště už 27 let. „Stálým hostům vařím i na přání, často se jejich oblíbené jídlo objeví pak i na denním menu. Jídlo by mělo přinášet radost, zvát lidi ke stolu a dopřát jim čas na sebe. A proto mám restauraci, kde tohle všechno můžou zažít,“ usmívá se Hynek Vávra.

Více z rubriky Restaurace

  • La Veranda představuje nové chutě

    La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...

    Marek Zelený17.4.2024
  • Snídaně s lanýžem

    Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...

    Marek Zelený10.4.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Nová španělská restaurace CASA 71

    Nová španělská restaurace Casa 71 se nachází jen pár kroků od malebného Náměstí Míru a pražské křižovatky I.P. Pavlova. Dříve se...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Oslava jara na Hliněné baště

    Příroda se po zimě probouzí a pozvolna vydává své poklady – medvědí česnek, jedlé divoké byliny, cukrový hrášek, karotku, chřest, kůzlata,...

    Marek Zelený8.3.2024
  • Avantgardní restaurace ZEM součástí Restaurant Week 2024

    Restaurace ZEM se letos stává součástí vyhlášeného gastronomického festivalu Restaurant Week 2024. Tento mezinárodně uznávaný festival, který se datuje od roku...

    Marek Zelený7.3.2024
  • Česnek z lesa

    Do diáře si zapište přelom března a dubna. Záleží na počasí, ale jedno je jisté, přibližně v tomto období přichází čas...

    Marek Zelený7.3.2024
  • Šéfkuchař David Rejhon zazářil mezi světovou špičkou

    Restaurace The Artisan pražského hotelu Marriott s potěším oznamuje, že její šéfkuchař David Rejhon obdržel prestižní ocenění „Chef of the Year“...

    Marek Zelený5.3.2024
  • The Artisan zve na Restaurant Week

    Pražská restaurace The Artisan se i letos zapojí do oblíbené gastronomické události Restaurant Week. Třetí ročník s podtitulem „Jídlo nezná hranic“...

    Marek Zelený27.2.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.