Sociální sítě
Nahoru

Herufek: Láska v každém kousku čokolády

Ještě na začátku minulého století patřilo Česko k čokoládovým velmocím, tato tradice byla sice zdecimována válkou a dobou komunismu, ale nikdy úplně nezmizela. Důkazem je také rodinná čokoládovna sídlící v jihomoravské Čejči, která si získala velkou oblibu u zákazníků i ocenění mezinárodních odborníků. A není divu, patří totiž k těm, kteří to s kvalitou čokolády myslí skutečně vážně.

Manželé Michal a Jitka Herůfkovi svou manufakturu vybudovali doslova od píky, s temperováním čokolády totiž začali přímo ve vlastní kuchyni. To se psal rok 2012, cukrářský koníček manželky Jitky, jež původně vystudovala ekonomii, ale začal postupně nabírat na obrátkách. Výtečné čokoládové pralinky a lanýže nakonec manžele dovedly nejen k založení vlastní firmy a opuštění předchozích zaměstnání, ale také ke studiu technologie výroby čokolády a ultra-řemeslnému přístupu „bean to bar“, který doslova znamená „od bobu až po tabulku čokolády“.

Kvalita i spravedlivost

V období, kdy manželé Herůfkovi začali snít o vlastní výrobě čokolády, bylo dost obtížné nakoupit skutečně kvalitní čokoládové boby, zvláště pak v Bio kvalitě, kterou Heůfkovi od začátku požadovali. Na první pohled se zdálo, že to nakonec bude nepřekonatelnou překážkou. Naštěstí se podařilo najít distributora, který dovážel boby v požadované kvalitě z Belize. Dnes manufaktura odebírá fermentované kakaové boby přímo od farmářů například v Tanzánii či Dominikánské Republice, přímý obchod a Bio certifikace zaručuje nejen kvalitu, ale také spravedlivé ceny pro farmáře.

Touha po dokonalosti

Vyrábět kvalitní čokoládu systémem bean-to-bar není nic snadného, vyžaduje to spoustu znalostí, vybavení a také touhy po dokonalosti. To vše Herůfkovým nechybí, což dokazuje například zisk bronzové medaile v roce 2017 za 70% čokoládu z Belize na Academy of Chocolate v Londýně. Dnes rodinná čokoládovna nabízí nejen tolik let proslulé čokoládové pralinky a lanýže paní Jitky či řemeslné tabulky výtečné jednodruhové čokolády, ale také dorty a dezerty či další kakaové produkty. Z jejich ručně vyráběných delikates si můžete vybrat třeba v e-shopu přímo na webových stránkách www.herufek.com.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz