Sociální sítě
Nahoru

Pilot Jan Černý miluje motory, samozřejmě, ale také italskou kuchyni

Pětadvacetiletý rodák z Příbrami, Jan Černý, je profesionálním jezdcem rally. Několikanásobný mistr republiky a Evropy ve třídě vozů s poháněnou jednou nápravou byl v roce 2012 vyhlášen Talentem roku pro střední Evropu. V tomto roce zakládá vlastní tým Černý Racing. V roce 2015 vstoupil do týmu MOGUL Racing Team Romana Kresty, doposud nejúspěšnějšího českého jezdce rally. V současné době se účastní závodů mistrovství České republiky v rally. Je toho dost, že? A přesto všechno si našel čas na krátký rozhovor o luxusu.

HČ1Výrobci automobilů letos přišli s novými designy a výkony aut. Které z aut Vás osobě nejvíce nadchlo?

Dala by se zmínit řada značek a modelů, automobilový průmysl se rozvíjí nevídaným způsobem. Značka, která mi zůstala v paměti je Mercedes. Ten stabilně patří mezi významné producenty zajímavých konceptů. Designérské a technické vizionářství má u této značky mnohaletou tradici. Vrcholem je asi model AMG GT S se čtyřlitrovým osmiválcem, který je zkrátka skvělý.

Jak vnímáte hodinky jako takové? Jsou pro Vás čistě praktickým přístrojem na sledování času nebo je vnímáte i jako módní doplněk, který je součástí vaší osobnosti?

Pro mě jsou hodinky rozhodně módním doplňkem. Jedná se o jediný opravdový pánský „šperk“, který zcela určitě patří k obleku či nějaké významnější chvíli. Podle hodinek se pozná hodně, někdo si potrpí na kvalitu a nepotřebuje, aby si ostatní všimli, že má hodinky luxusní značky, zatímco jiní nosí výhradně okázalé „orloje“. Mně vyhovují například hodinky značky Certina, které jsou zároveň sponzorem mistrovství světa v rallye.

HČ2Volného času v závodní sezoně moc nemáte. Kam ale chodíte relaxovat ve volném čase, případně kam byste vzal své obchodní partnery na oběd, když byste je chtěl překvapit nějakou exkluzivní restaurací? Jaké mezinárodní kuchyni dáváte přednost a proč?

Relaxovat chodím na ryby a ještě donedávna i na vodní skútr. Jinak, určitě mám rád dobré jídlo a rád zajdu do opravdu pěkné restaurace a to i na závodech. Musím říci, že v některých lokalitách je však složité něco vůbec najít. Příjemným překvapením pro mne byla například thajská restaurace NOI na pražském Újezdě, kde dělají nejlepší Phad Thai nudle v České republice. Zážitkem byla také návštěva v italské restauraci La Finestra in Cucina, kterou provozuje Riccardo Lucque.

Ve vaší závodní kariéře jste dosáhl řady úspěchů. Jste mistr Evropy a několikanásobný mistr České republiky. Na jaký úspěch jste nejvíce hrdý?

Každý úspěch člověka těší, samozřejmě tím víc, když se nejedná jen o dílčí blýsknutí, ale je výsledkem nějaké dlouhodobé práce, tím myslím třeba zisk titulu. Pro mě byla snová sezóna 2012, stal jsem se mistr Evropy v 2WD, mistr ČR v 2WD a z deseti odstartovaných závodů jsem jich deset také vyhrál. To vám samozřejmě zvedne sebevědomí, ale zároveň trošku odebere pokoru. Následující roky by jiní považovali za ohromný úspěch, v 2013 jsem se stal opět mistrem ČR a to s o třídu slabším vozem oproti konkurenci v 2WD, předvedl jsem se i dobře na mezinárodní scéně s Fábií S2000. V roce 2014 jsem dlouho vedl juniorských evropský šampionát a jen shodou náhod, nalomeného rozpočtu a trochou smůly mi titul utekl. Takže objektivně žádný neúspěch. Ale já chtěl víc a díky společnosti Paramo a jejich brandu, který v rally sportu vystupuje se značkou MOGUL ,dostal šanci v roce 2015 startovat s vozem nejvyšší kategorie. V úvodu sezóny jsem se trošku hledal, ale poslední závody napovídají, že jdeme správnou cestou a už jsme ti z nejrychlejších v absolutní klasifikaci českého mistrovství. Přesto bych rád v ČR nezakořenil, ale makal a patřil k evropské, nejlépe světové absolutní špičce. To by byl úspěch, na který bych byl hrdý!

V letošním roce jste se stal jezdcem Kresta Racing Team, což vás posunulo do jiné kategorie závodních vozů. Kolik kolem sebe máte lidí, kteří se o vás starají a jaký používáte například olej do auta, aby byl motor v co nejlepší kondici?

Kompletní péče o vůz je v rukách Kresta Racing, to platí i pro výměny oleje. Vzhledem k technické spolupráci s Paramem, respektive MOGULem, je v jejich závodních autech používán výhradně olej této značky a to již několik let. Zajímavé určitě je, že je používán olej, který běžný zákazník normálně pořídí, nejedná se o žádnou specialitu. Kromě Kresta Racing se kolem mě pohybuje ještě můj vlastní tým, Černý Racing, takže těch lidí je vcelku dost. Na závodech máme 5 mechaniků, Romana Krestu coby technika a guru, jeho ženu coby šéfkuchaře a pak ještě zástupce týmu. Nesmím zapomenout na mého spolujezdce, Petra Černohorského. Včetně VIP se pak jedná o skupinu 10-12 lidí na každém závodě.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.