Sociální sítě
Nahoru

Metrová pizza jako z Říma

Kdo by neznal oblíbenou pizzu a s chutí si ji pravidelně nedopřával. Ale jen na pár místech si u nás můžete dát takovou, která může opravdu konkurovat těm z Itálie. V restauraci Alforno v centru Staré Prahy připravuje šéfpizzař Tony pizzu přesně tak, jak se to naučil doma v Itálii – jednoduchou, z kvalitních surovin a tak trochu návykovou. Zdejší pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“, po jídle se nebudete cítit nijak těžce. V dubnu a květnu se zase můžete těšit na chřestové speciality. metrovka_2Pizza alla romana

Červené kostkované ubrusy, dřevěný nábytek, rustikální dekorace a pec přímo v restauraci. Focacceria Alforno nabízí autentickou italskou kuchyni v centru Prahy, zaměřenou především na fanoušky pizzy. Restaurace se orientuje na vše, co dokáží zdejší kuchaři a pizzaři připravit pečením. Kromě pizzy to jsou ještě třeba zapékané těstoviny, risotta nebo maso. 11„Pizzu má na starosti náš šéfpizzař Tony. Ten všechny receptury dělá přesně podle toho, jak se to naučil u sebe doma v Itálii. Připravuje pizzu alla romana, která na rozdíl od té neapolské nemá tak spálené rohy a těsto je velmi vláčné,“ vysvětlují v Alfornu. 2Základem dobré italské pizzy je jednoduchost, stačí totiž jen pár kvalitních ingrediencí. Proto v Alfornu na těsto přijdou jen rajčata, bez oregana nebo česneku, které by chuť přehlušily, a navrch pár přísad. Mezi oblíbené kombinace patří například pizza s italskou klobáskou Salsiccia, s mozzarellou a rukolou. „Suroviny na pizze se liší podle toho, v jakém regionu se připravuje. V chudším Středozemí Itálie v horách narazíte hlavně na pizzu se zeleninou, naopak směrem na jih, na Sicílii nebo Sardínii, snadno narazíte na bohaté mafiány dopřávající si pizzu i s masem,“ dodává pizzař Tony s tím, že původně ale byla pizza velmi prosté a levné jídlo. ALFORNO_SIE_0737Na velikosti nezáleží, ale čím větší, tím lepší. Že jste ještě neslyšeli o pizze, která měří metr? V Itálii to není nic šokujícího a existují i místa, kde si jinou nedáte. V takových restauracích jsou tomu přizpůsobené i interiéry s podlouhlými stoly nebo delší pecí, aby se „METROVKA“ všude vešla. „V Itálii žijí dolce vita, sladký život, a rádi si užívají. To samé platí o jídle. Rádi dlouho stolují, baví se nad jídlem i o jídle a společně si jej užívají. Proto jsou metrovky populární záležitostí,“ říká o pro nás neobyčejné podobě pizzy Petr, šéfkuchař a dodává, že v Alfornu si můžete objednat buď celý metr, který odpovídá čtyřem klasickým pizzám, nebo půlmetr. A můžete sdílet zážitek s přáteli nebo rodinou! 7Navíc duben a květen je obdobím chřestu. Pokud si ho letos taky nechcete nechat ujít, nebojte se vyzkoušet třeba celé menu od předkrmu až po dezert.

Více z rubriky Gastro

  • Probudit se uprostřed vánoční pohádky ukryté v luxusním apartmá

    Advent je jedním z nejkouzelnějších období celého roku a Augustine, a Luxury Collection Hotel, Prague promění vánoční přání v nezapomenutelné zážitky....

    Jan Pešek17.9.2021
  • Kavárna Slavia opět ožívá

    Nejslavnější pražská kavárna na pravém břehu Vltavy naproti Národnímu divadlu je znovu otevřena. Bohatá historie, skvělá atmosféra a nádherný výhled z...

    Marek Zelený16.9.2021
  • Kampa Park v nové podobě

    V novém kabátě a s novou energií. Stálice pražského fine diningu využila nucenou přestávku k odkládané rekonstrukci vnitřních interiérů a nyní...

    Jan Pešek15.9.2021
  • Speciální menu do letadla zpříjemní cestování

    Hlavní sezóna cestování sice pomalu končí, stále více lidí ale dává přednost klidnějšímu období a prodlouží si léto dovolenou v exotice....

    Marek Zelený15.9.2021
  • PRU58 full version

    Je tu podzim a přichází další milník restaurace PRU58. Nově otevřený podnik během léta absolvoval soft provoz. A teď je to...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Dlouho očekávaný výčep Pult otevřel v Celnici

    Špičková technologie, precizní čepování a moderní prostředí – to je koncept podniku Pult. Stojí za ním stejní lidé, kteří byli u...

    Jan Pešek14.9.2021
  • Trezorové menu Marka Fichtnera v restauraci Červený jelen

    Koncem září se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začne podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek13.9.2021
  • Jižní Tyrolsko zavoní v Pelikánovi

    Pražská restaurace Pelikán patří mezi nováčky, ale díky historii, která se k místu váže, skvělému servisu a nabídce, si už našla...

    Jan Pešek10.9.2021
  • U Tellerů: Vinohradská novinka plná překvapení

    Zkušený šéfkuchař David Kalina, stojící za úspěšnými projekty v podobě restaurací Mincovna a Tiskárna, se může pochlubit novým podnikem. Ve vinohradské...

    Marek Zelený9.9.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.