Sociální sítě
Nahoru

Metrová pizza jako z Říma

Kdo by neznal oblíbenou pizzu a s chutí si ji pravidelně nedopřával. Ale jen na pár místech si u nás můžete dát takovou, která může opravdu konkurovat těm z Itálie. V restauraci Alforno v centru Staré Prahy připravuje šéfpizzař Tony pizzu přesně tak, jak se to naučil doma v Itálii – jednoduchou, z kvalitních surovin a tak trochu návykovou. Zdejší pizza navíc nespadá do kategorie „zabiják“, po jídle se nebudete cítit nijak těžce. V dubnu a květnu se zase můžete těšit na chřestové speciality. metrovka_2Pizza alla romana

Červené kostkované ubrusy, dřevěný nábytek, rustikální dekorace a pec přímo v restauraci. Focacceria Alforno nabízí autentickou italskou kuchyni v centru Prahy, zaměřenou především na fanoušky pizzy. Restaurace se orientuje na vše, co dokáží zdejší kuchaři a pizzaři připravit pečením. Kromě pizzy to jsou ještě třeba zapékané těstoviny, risotta nebo maso. 11„Pizzu má na starosti náš šéfpizzař Tony. Ten všechny receptury dělá přesně podle toho, jak se to naučil u sebe doma v Itálii. Připravuje pizzu alla romana, která na rozdíl od té neapolské nemá tak spálené rohy a těsto je velmi vláčné,“ vysvětlují v Alfornu. 2Základem dobré italské pizzy je jednoduchost, stačí totiž jen pár kvalitních ingrediencí. Proto v Alfornu na těsto přijdou jen rajčata, bez oregana nebo česneku, které by chuť přehlušily, a navrch pár přísad. Mezi oblíbené kombinace patří například pizza s italskou klobáskou Salsiccia, s mozzarellou a rukolou. „Suroviny na pizze se liší podle toho, v jakém regionu se připravuje. V chudším Středozemí Itálie v horách narazíte hlavně na pizzu se zeleninou, naopak směrem na jih, na Sicílii nebo Sardínii, snadno narazíte na bohaté mafiány dopřávající si pizzu i s masem,“ dodává pizzař Tony s tím, že původně ale byla pizza velmi prosté a levné jídlo. ALFORNO_SIE_0737Na velikosti nezáleží, ale čím větší, tím lepší. Že jste ještě neslyšeli o pizze, která měří metr? V Itálii to není nic šokujícího a existují i místa, kde si jinou nedáte. V takových restauracích jsou tomu přizpůsobené i interiéry s podlouhlými stoly nebo delší pecí, aby se „METROVKA“ všude vešla. „V Itálii žijí dolce vita, sladký život, a rádi si užívají. To samé platí o jídle. Rádi dlouho stolují, baví se nad jídlem i o jídle a společně si jej užívají. Proto jsou metrovky populární záležitostí,“ říká o pro nás neobyčejné podobě pizzy Petr, šéfkuchař a dodává, že v Alfornu si můžete objednat buď celý metr, který odpovídá čtyřem klasickým pizzám, nebo půlmetr. A můžete sdílet zážitek s přáteli nebo rodinou! 7Navíc duben a květen je obdobím chřestu. Pokud si ho letos taky nechcete nechat ujít, nebojte se vyzkoušet třeba celé menu od předkrmu až po dezert.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.