Sociální sítě
Nahoru

Cesta Martina Fojtíka od sportu do realitního světa

Měl našlápnuto na dobrou sportovní kariéru. Úraz, a snad i osud ale všechno zařídil trochu jinak. Místo pobíhání po hřišti nebo stovkách kilometrů na silnicích, řídí Martin Fojtík jednu z největších realitek u nás, zaměstnává přes 300 makléřů a je jedním z nejvlivnějších lidí českého realitního trhu. Jaký je jeho vztah ke sportu nyní? A jak se vyznat v realitní bublině? M. FojtíkProvozoval jste sport na vysoké úrovni, jak jste na tom aktuálně? Sportujete?

V pubertě jsem se věnoval silniční cyklistice a specializoval se na dlouhé maratony. Také jsem dlouhé roky hrál házenou, kde jsem se v juniorce dostal až do juniorské házenkářské extraligy. V dnešní době stále sportuji, chodím běhat a po dlouhých 12 letech jsem se vrátil na silniční kolo. Sport mám rád a neumím bez něj být, je to fantastický relax.

Ke sportování patří i kvalitní vybavení, používáte na běhání nějaké vychytávky? Máte například chytré hodinky, které měří tep a uběhnuté kilometry, výdej kalorií, nebo dáváte raději přednost klasickým typům hodinek?

Dnes už se ve sportu nehoním za žádným velkým výsledkem. Důležitá je pro mě radost z toho, co dělám. Ovšem to se nevylučuje s tím, že chci vždy vědět, jak efektivně mé tělo při zátěži funguje. Proto při vytrvalostních sportech, vždy používám sport tester a sleduji jak tepovou frekvenci dle které se za ty roky už dokážu při sportu kontrolovat, tak pomocné údaje jako je rychlost, na kole kadence, nebo počty nastoupaných metrů.

Když jsme u těch kalorií, dopřejete si občas dobré jídlo? Máte oblíbenou pražskou restauraci?

Právě proto, že jsem velký milovník jídla, musím hodně sportovat, abych si příjem kalorií dokázal ospravedlnit. Víno je můj koníček, což taky zrovna nepomáhá, například při regeneraci. Mezi mé oblíbené restaurace patří Next Door by Imperial a jako milovník italské kuchyně se často podívám do Bottega Linka nebo Da Emanuel. Martin Fojtík, FRJak jste se dostal do světa realitního byznysu? Jaké předpoklady by měl mít dobrý makléř?

Začínal jsem v Seznam.cz, divize Sreality.cz, kde jsem byl součástí týmu, který se motal kolem jmenovaného inzertního serveru. Náhoda tomu chtěla, že jsem dostal nabídku z jedné realitní společnosti, abych přešel na druhou stranu barikády, což jsem přijal. Dnes společně s kolegou řídíme jeden z nejúspěšnějších novodobých realitních projektů v Česku Fincentrum Reality. Makléř je v první řadě mediátor, osoba, která stojí mezi prodávajícím a kupujícím a musí umět tyto dvě rozdílné strany dokonale spojit. Neměla by mu chybět empatie, estetický cit, chuť se neustále vzdělávat a pracovat na sobě, a v neposlední řadě ochota věnovat se klientům s maximální pečlivostí a profesionalitou.

Co byste doporučil lidem, kteří chtějí koupit nemovitost? Jsou nějaké zásady, čeho se vyvarovat?

V první řadě by po prvním očarování při prohlídce, tedy v případě, že našli, co hledali, měli dát prostor pro ustoupení pozitivních emocí. Ač se to nezdá, hodně lidí kupuje nemovitost v první řadě srdcem, jenže to často bývá kámen úrazu. Zapomenou totiž potom na to podstatné. Někdo může říct, že jde o drobnosti, jenže z drobností se časem může stát pěkně velký, otravný problém. Proto je třeba se soustředit na stavební části nemovitosti, hlučnost v bytech nikdo nechce slyšet každé slovo veselého souseda. Doporučuji věnovat pozornost také okolí nemovitosti, přilehlým silnicím, budoucím stavbám v okolí bytu nebo orientaci světových stran. Byty směrem na sever jednoznačně zvýší náklady na vytápění, a pak už se koupě nemusí zdát třeba tak výhodnou. Důležití jsou také sousedi. Je dobré vědět, koho budete mít kolem sebe. Takový uštěkaný pes může udělat ze života peklo.

Více z rubriky Osobnosti

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.