Sociální sítě
Nahoru

Zlato nebo stříbro jako vánoční dárek

Češi čím dál víc kupují jako vánoční dárek zlato či stříbro v podobě slitků nebo mincí. Je to skvělý způsob, jak své blízké obdarovat cenností, která neztrácí na hodnotě. Pro děti vybírají mince s pohádkovou nebo filmovou tématikou, pro dospělé většinou sběratelské kousky a zlaté slitky. Zlato nebo stříbro jako dárek kupují nejčastěji prarodiče pro svá vnoučata, protože zlato nebo stříbro berou jako dlouhodobý uchovatel hodnoty. Běžně se také dávají zlaté mince novorozeným dětem jako dárek do kolíbky nebo jako dárek novomanželům. Drahé kovy totiž drží svoji hodnotu a nepodléhají inflaci, proto je řada lidí považuje za smysluplný a zároveň elegantní způsob obdarování dětí nebo známých. Více nám prozradil pan Pavel Ryba ze společnosti Golden Gate CZ, která je jedním z hlavních hráčů trhu v investicích do drahých kovů.

Proč vlastně spořit do zlata?

Investice do drahých kovů poskytuje dlouhodobou ochranu majetku, finanční rezervu a pojistku před inflací, před propadem trhů i před finanční krizí. S fyzickým zlatem máte navíc své investice doslova po ruce, tedy nevkládáte svůj majetek do rukou nikoho druhého, nejste závislí na bankách a jiných finančních institucích.  Spoření do zlata jde v posledních letech přirovnat k začátkům stavebního spoření.

Co udělat, když chci začít spořit do zlata?

Důležité je vybrat si seriózní a zavedenou firmu na trhu. Není nutné si kupovat hned celý slitek nebo cihličku, lze si je pořídit postupně. Při spoření si určíte cílovou částku a nastavíte si trvalý příkaz. S každou platbou si nakupujete kov za aktuální cenu, a jakmile naspoříte celou cihličku, fyzicky si ji odnesete. Každá cihla má své sériové číslo. Spořicí programy začínají už od 500 Kč za měsíc.

Kdy je dobré začít spořit?

Optimálně tehdy, když si chcete vytvořit rezervy například na důchod nebo pro děti či vnoučata. Cena zlata je nyní poměrně nízko, poslední měsíce ale jeho cena opět roste. Chytrý investor kupuje v době, kdy je zlato levné. Účelem spoření do zlata je udržení hodnoty úspor, protože kupní síla peněz stále klesá. Vyplatí se spořit déle než pět let.

Za jak dlouho na cihličku naspořím?

Záleží na výši splátek a na velikosti slitku, do kterého si spoříte. Průměrně si klienti sáhnou na první cihličku zlata přibližně za šest měsíců.

Jak bezpečně koupit a prodat zlato?

Je nebezpečné nakupovat drahé kovy u obchodníků, kteří je fyzicky nedodávají, ale nabízejí pouze jejich skladování. Kdo se rozhodne koupit si zlato nebo na ně spořit po měsíčních splátkách, měl by využít pouze prověřené společnosti, u kterých je možné kov kdykoli prodat zpět. Firma, která zlato prodala, musí také garantovat to, že je koupí nazpět.

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.