Sociální sítě
Nahoru

Metaxa: nejvzácnější řecký destilát

Celý letošek slaví řecký destilát Metaxa 130. narozeniny. Vyvrcholením oslav bylo uvedení vzácného destilátu Metaxy AEN Despina z původního sudu, kterým značka naplnila symbolických 130 sběratelských lahví. Protože česko-slovenský trh je pro METAXU vůbec největším celosvětovým odbytištěm, dočkal se celkem 25 kusů této edice. Díky obrovskému zájmu je exkluzivní edice kromě jediné zbývající lahve zcela vyprodána. Poslední dekantér s číslem 130 půjde začátkem prosince do veřejné dražby, jejíž výtěžek bude využit pro dobročinné účely. Zástupci společnosti Rémy Cointreau, která Metaxu v Česku zastupuje, to oznámili na slavnostním večeru v listopadu, kde navíc představili projekt 130 objevů, kterým doplnili nedávný relaunch značky.

Jemnost a unikátnost definují Metaxu už 130 let. Tvoří ji jemná intenzivní kombinace vinných destilátů, archivních muškátových vín z ostrova Samos a tajná složka bylin a koření. Střeženou recepturu zná pouze stávající Metaxa Master Costas Raptis. Ten využívá své umění především k tomu, aby jednotlivé složky sladil k dokonalosti.

Na oslavu 130. výročí představí Raptis i Metaxu AEN Despina, ztvárnění esenciální chuti jemného destilátu. „Nápoj nese název podle manželky zakladatele Spyrose Metaxy. Despina byla výjimečná žena, která po smrti svého manžela převzala obchod, a úspěšně se jí podařilo šířit slávu METAXY dál. Stala se také první ženskou členkou Řecké obchodní komory. Chuť AEN Despiny je výrazná a zaoblená, s nádechem divokých květin a lanýžů. Ochutnat destilát takového druhu a původu je nepochybně zážitek na celý život,“ popisuje Petr Havlíček, marketingový ředitel METAXY.

Limitovaný počet kusů AEN Despina se v Čechách rychle rozebral a značka má nyní k dispozici poslední kus označený číslem 130. Milovníkům METAXY, sběratelům i potenciálním investorům se tak naskytne poslední možnost k její koupi. Dražba odstartuje 22. listopadu a bude probíhat na webovém portálu www.alkohol.cz. Vyvolávací cena byla stanovena na 58 888 Kč, očekávaná prodejní cena by se pak měla pohybovat v řádech statisíců.

Výtěžek z dražby převezme Klub českých turistů, jenž v letošním roce rovněž slaví sto třicáté narozeniny. Věnuje jej na objevení některého z unikátních míst v Česku, které vzejde z nové soutěže 130 objevů, v níž budou mít lidé možnost nominovat jedinečná česká a slovenská místa, která stojí za objevení. Nominovat své tipy budou účastníci moci pod hashtagem #Metaxa130x až do konce letošního roku. Soutěž doplňuje stávající komunikaci a její claim „Nepijte. Objevujte.“. Podpoří ji mimo jiné i herec Lukáš Hejlík a další známé osobnosti. Značka METAXA spadá do portfolia společnosti Remy Cointreau. Přestože se vyváží po celém světě, její výroba probíhá pouze v Řecku. Ročně se nejvíce litrů nápoje vypije v České republice a na Slovensku.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.