Sociální sítě
Nahoru

Tamilské kari láká náročné

Kari je původně tamilský pokrm připomínající ragú nebo možná blíže pojmenovaný eintopf. Jedná se o malé kousky surovin (masa, ryb nebo zeleniny) podávané v husté omáčce. To nejlepší tamilské kari ochutnáte bez pochyb v Balbínově ulici v Praze.

Důvodem je královna kari a jediná dlouhodobě působící šéfkuchařka v České republice Sofie Smith, která se letos na pomyslném oscarovém žebříčku gastronomů umístila na pátém místě. To, že byla jedinou nominovanou ženou vůbec, je jen třešničkou na dortu.

Za nesprávné pojmenování kari jako koření mohou historicky Britové, avšak Sofie vytváří svou tamilskou verzi. Tedy super hustou omáčku neboli kari pastu, kterou páruje k různým druhům jídel a vždy ji ladí na míru danému pokrmu. Nestane se, že by u dvou jídel byla stejná omáčka, a ne vždy bude pojmenovaná kari.

Variace kari past (Cena kari pasty: 100 g/100 Kč) je pro restaurace Café Buddha signature. Nikde jinde neochutnáte lepší. Stačí totiž přidat při vaření a rázem máte omáčku, která má kari šmrnc. Majitel a executive chef Štěpán Návrat se rozhodl sílu kari šířit dál a nově je možné kari pastu v restauraci přímo koupit a doma pak tvořit divy. „Připravit si kari pastu je obtížnější. Surovinová náročnost mnoho lidí odradí, proto jsem se rozhodl nově kari pastami rozšířit jídelníček mnohých lidí nejen v restauraci ale i doma,“ dodává Štěpán Návrat.

V Café Buddha Balbínova můžou hosté aktuálně okusit kari v několika variacích:

Crab Laksa – křupavý měkkoschránkový krab, vaječné nudle, pikantní kokosová omáčka, ananasový sambal, bylinky, šalotka – 375 Kč

Beef Rendang – pomalu dušené hovězí maso, domácí rendang omáčka, tamarind, pikantní nakládané karotky, pražený kokos, bramborová sláma – 275 Kč

Penang Hanger Steak – zprudka restovaný hanger steak, silná aromatická penang omáčka, pak choi, arašídový griliáš, limetové listky, chilli, smažená šalotka – 375 Kč

Jungle Duck – kachní konfit, silné curry se zeleným chilli, krachai, lotosový kořen, limeta, citrónová tráva, asijské bylinky, šalotka – 295 Kč

A pozor kari nemusí pálit. Tato fáma je zavádějící. Naopak by se měly vypíchnout klady, které kari pro lidský organizmus má. Má příznivé účinky při léčbě závažných nemocí, má protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. A pozor kari brání tloustnutí! Takže s tamilským kari do plavek.

Více z rubriky Gastro

  • Jaro volá po návštěvě hlavního města

    Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...

    Jan Pešek23.1.2023
  • Babičky specialita

    Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...

    Marek Zelený23.1.2023
  • Islandský rybí večer

    Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...

    Marek Zelený19.1.2023
  • Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness

    Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...

    Jan Pešek17.1.2023
  • Nové tasting menu v restauraci La Veranda

    Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...

    Marek Zelený17.1.2023
  • Valentýn v kubánském stylu

    La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....

    Jan Pešek13.1.2023
  • Hody v Babiččině zahradě

    V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...

    Marek Zelený11.1.2023
  • Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí

    Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...

    Jan Pešek10.1.2023
  • Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi

    Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...

    Marek Zelený10.1.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.