Sociální sítě
Nahoru

Tamilské kari láká náročné

Kari je původně tamilský pokrm připomínající ragú nebo možná blíže pojmenovaný eintopf. Jedná se o malé kousky surovin (masa, ryb nebo zeleniny) podávané v husté omáčce. To nejlepší tamilské kari ochutnáte bez pochyb v Balbínově ulici v Praze.

Důvodem je královna kari a jediná dlouhodobě působící šéfkuchařka v České republice Sofie Smith, která se letos na pomyslném oscarovém žebříčku gastronomů umístila na pátém místě. To, že byla jedinou nominovanou ženou vůbec, je jen třešničkou na dortu.

Za nesprávné pojmenování kari jako koření mohou historicky Britové, avšak Sofie vytváří svou tamilskou verzi. Tedy super hustou omáčku neboli kari pastu, kterou páruje k různým druhům jídel a vždy ji ladí na míru danému pokrmu. Nestane se, že by u dvou jídel byla stejná omáčka, a ne vždy bude pojmenovaná kari.

Variace kari past (Cena kari pasty: 100 g/100 Kč) je pro restaurace Café Buddha signature. Nikde jinde neochutnáte lepší. Stačí totiž přidat při vaření a rázem máte omáčku, která má kari šmrnc. Majitel a executive chef Štěpán Návrat se rozhodl sílu kari šířit dál a nově je možné kari pastu v restauraci přímo koupit a doma pak tvořit divy. „Připravit si kari pastu je obtížnější. Surovinová náročnost mnoho lidí odradí, proto jsem se rozhodl nově kari pastami rozšířit jídelníček mnohých lidí nejen v restauraci ale i doma,“ dodává Štěpán Návrat.

V Café Buddha Balbínova můžou hosté aktuálně okusit kari v několika variacích:

Crab Laksa – křupavý měkkoschránkový krab, vaječné nudle, pikantní kokosová omáčka, ananasový sambal, bylinky, šalotka – 375 Kč

Beef Rendang – pomalu dušené hovězí maso, domácí rendang omáčka, tamarind, pikantní nakládané karotky, pražený kokos, bramborová sláma – 275 Kč

Penang Hanger Steak – zprudka restovaný hanger steak, silná aromatická penang omáčka, pak choi, arašídový griliáš, limetové listky, chilli, smažená šalotka – 375 Kč

Jungle Duck – kachní konfit, silné curry se zeleným chilli, krachai, lotosový kořen, limeta, citrónová tráva, asijské bylinky, šalotka – 295 Kč

A pozor kari nemusí pálit. Tato fáma je zavádějící. Naopak by se měly vypíchnout klady, které kari pro lidský organizmus má. Má příznivé účinky při léčbě závažných nemocí, má protizánětlivé účinky a snižuje hladinu cholesterolu. A pozor kari brání tloustnutí! Takže s tamilským kari do plavek.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.