Sociální sítě
Nahoru

Zlato jako chytrá investice v nejistých časech

Láká vás investování do zlata, ale nevíte jak, anebo vůbec? Vyplatí se v dnešní době investovat do tohoto drahého kovu, které přežilo celá tisíciletí? Přinášíme všechno podstatné, co byste měli vědět o této vzácné investici.

Zlato nekoroduje, je odolné vůči vzduchu i vodě a dokonce i vůči běžným kyselinám. Ale co je nejdůležitější: je vzácné a stabilní. Jako jedno z mála je přijímané napříč kulturami a stoletími. V historii koneckonců neexistuje období, v němž by zlato nebylo možné ocenit. Je to investice, která je odolná vůči globálním krizím, geopolitickým rizikům anebo zhodnocení domácí měny. A když ostatní investice rostou na rizikovosti, cena zlata roste též.

Peníze v průběhu času ztrácejí svou hodnotu, což zrcadlí inflace, zatímco zlato si uchovává svou hodnotu po celou dobu své existence. Hlavně v dobách nejistoty může sloužit jako jistá investiční kotva. Přesvědčil nás o tom i rok 2020, kdy z důvodu pandemie akcie zaznamenaly propad, ale cena zlata i nadále rostla. Hlavním důvodem tohoto růstu byly nízké úrokové sazby, oslabení amerického dolaru, obavy z pandemie koronaviru či napjaté vztahy mezi USA a Čínou. Zlato od února 2020 rostlo, až se 6. srpna 2020 dostalo na rekordní cenu 2 067,15 USD za jednu unci. (1 trojská unce = 31,1 g zlata). Postupně se však situace na světových trzích uklidnila a tak na konci minulého roku dosáhla cena zlata hodnoty 1 850 USD za jednu unci. Podle prognóz americké společnosti JPMorgan se cena zlata do roku 2023 vyšplhá až na 4 000 USD za unci vzhledem k trvalé emisi peněz FEDU a podhodnocené inflaci.

Do zlata můžete investovat fyzicky nebo prostřednictvím burzy. V případě fyzického investování je důležité vybrat renomovanou a licencovanou společnost, jakou je například Česká mincovna, která působí na trhu už celé čtvrtstoletí. „Jsme jedinou oprávněnou mincovnou, která může razit mince pro Českou národní banku. Kromě České republiky razí mince i pro další zahraniční centrální banky a to pro Moldávii, Arménii, Libanon, Venezuelu a Spojené Arabské Emiráty,“ uvedl Jaroslav Černý, marketingový manažer České mincovny. Další možností je nákup zlatých certifikátů vydávaných bankami či investice do fondů na burzách, které jsou na zlato přímo vázané. Za investici do zlata se považuje i nákup akcií bánských společností, které ho těží, případně s ním obchodují.

Výhodou zlatých cihliček je to, že mají vůbec nejvýhodnější cenu za jeden gram. Avšak je třeba počítat s tím, že jsou přímo závislé na výkyvech cen zlata na burze. Investiční mince či medaile v sobě spojují prověřenou hodnotu drahých kovů s hodnotou uměleckého díla, kterou dále navyšuje omezený emisní náklad. Čím je nižší emisní náklad, tím se zvyšuje potenciál zhodnocení investice a zároveň jí přidává i sběratelský rozměr.

Pokud vás láká dlouhodobější investování do zlata, pořiďte si takzvané Zlaté spoření. Tento druh investování si může dovolit naprosto každý. „Funguje to jako při běžném spoření, ale s tím rozdílem, že vaše pravidelné měsíční platby se po dobu spoření postupně mění na zlaté investiční produkty. Naspořené zlato, na rozdíl od naspořených peněz na účtu, existuje fyzicky a vy si ho tak můžete odnést domů, uložit v bezpečnostním trezoru nebo ho prodat,“ vysvětluje Černý.

Kvůli nákupu zlata nemusíte nikam cestovat, investovat se dá z pohodlí domova online. Jestliže však upřednostňujete osobní kontakt či soukromou konzultaci, navštivte pobočku renomované a licencované společnosti, kde se můžete poradit přímo s odborníky. Je dobré vědět i to, že při nákupu a prodeji investičního zlata jste osvobození od placení daní.

Více z rubriky Investice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.