Sociální sítě
Nahoru

Beyond Time: Oficiální kronika hodinářské výroby Bulgari

Historie značky Bulgari je dobře známá, dosud jsme ji však mohli vnímat spíše ve fragmentech. Dýchala na nás prostřednictvím úžasných a vzácných hodinářských kreací, roztroušených po jednotlivých dekádách. Mohli jsme jí obdivovat u nahrávek, jednotlivých šperků, unikátních kousků a kolekcí. Čekala zde, aby povstala ve své celistvosti, v jedinečné a vzrušující podobě. Až do dnešních dnů.

Beyond Time není jen pouhou sumarizací toho, co se událo během století hodinářské výroby, zaštítěné unikátním savoir-faire. Najdeme v ní vše, čeho se značce Bulgari podařilo dosáhnout v hodinářském odvětví od 20. let minulého století. Je spolehlivým zdrojem popisujícím specifický styl značky i kreativitu, inspirovanou šperkařskou výrobou. Je výsledkem mnohaleté práce, za níž stojí největší odborníci značky, jejichž příspěvky doprovází stovky originálních a poutavých obrazových příspěvků.

Kniha vyšla v nakladatelství Assouline. Nabízí velmi obsáhlý pohled na hodinářské umění klenotnického domu, který se stal manufakturou. Prolíná se v ní historie s přítomností, odkaz s inovacemi. Závěrečná kapitola nabízí pohled do budoucna na technologie, které, až přijde čas, výrazně obohatí hodinářskou realitu i zkušenosti.

Redakční přístup je velmi originální: součástí titulu je dialog mezi „hodinkami Bulgari“ a renomovanými autory, propojení kolekcí značky s filmovými režiséry, sportovci, odborníky i dirigenty. A proč? Protože hodinky Bulgari mají od své přirozenost mnoho tváří. Jsou mezi nimi modely Serpenti, Bulgari Bulgari, Octo, Grande Complication… Jsou ztělesněním vysokého hodinářství i vysokého šperkařství. Jsou nepředvídatelné, impertinentní, kombinují italskou eleganci se švýcarským hodinářským uměním. Hodinky Bulgari prostě nelze jednoduše kategorizovat. Odtud vychází vize knihy Beyond Time – ukázat různé části tohoto kaleidoskopického spektra z odlišných úhlů a pohledů.

Když přijde řeč na 8 světových rekordů hodinek Octo Finissimo, kdo povolanější by se k tomu měl vyjádřit než Carl Lewis, jeden z největších sprinterů všech dob a držitel 9 olympijských medailí?! Specifická životní filozofie, neúnavný trénink, vůle překonat sám sebe, pokořování jednoho rekordu za druhým: když začneme mluvit o “vyšší úrovni”, trajektorie života Carla Lewise a značky Bulgari konvergují ke stejnému cíli – k dokonalosti.

Podobně zajímavou perspektivu nabízí i Rahul Kadakia, známý dražitel a mezinárodní ředitel šperkařské sekce aukční síně Christie´s. Podařilo se mu prodat některé z nejvýznamnějších šperkařských kreací světa, včetně mnoha osobních šperků, patřících Elizabeth Taylorové, ikoně a dlouholeté obdivovatelce domu Bulgari. Jeho kolekce, vkus, obraz, postoj a osobnost zásadním způsobem ovlivnily popularitu šperků, které jsou po dekády neoddělitelně spjaty se značkou Bulgari. Kdo by o tom tématu dokázal lépe promluvit…

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.