Sociální sítě
Nahoru

Babí léto v Hliněné Baště

Každé roční období přináší návštěvníkům průhonické restaurace Hliněná Bašta jinak chuťově zabarvené dobroty. Proto netřeba „smutnit“, že léto tak rychle uteklo, neboť poklidné posezení na romantické terase u rybníčku má osobitý šarm i na podzim. A jídla zůstávají chuťové podobně barevná jako okolní padající listí.

Kratším slunečním paprskům, které jen tak laskavě šimrají a hladí, pochopitelně odpovídá i sezonně postavený jídelníček. Stále si lze na dohled poklidné hladiny rybníčku vychutnat všechny ty rybí pochoutky, kterými je Hliněná Bašta už dlouhá léta vyhlášená.

Ať už se jedná o humry, které si můžete vybrat přímo z akvária, grilovanou chobotnici s batátovým pyré, či o mořského vlka, tedy pražmu královskou. Na jídelním lístku zůstávají také oblíbené a léty osvědčené předkrmy typu ceviche z marinované tresky s mangem a na zázvoru restované krevety s kokosovým mlékem. Provozovatel restaurace, šéfkuchař Hynek Vávra, totiž dobře ví, že co stoprocentně funguje, to by bylo pošetilé měnit.

Stejně jako venku podzim kouzlí s barvami, chystají i kuchyni další pochoutky postavené tentokrát na voňavé zvěřině. Tedy srnčí, daňčí i kančí maso připravené na pánvi, ať už jako steak, či formou ragú zjemněného portským vínem nebo i brusinkami, švestkami, fíky či ostružinami. Tyto pokrmy doprovázejí bramboráčky, krokety i žemlové knedlíky s perníkem, které si zběhlí gurmáni a znalci této restaurace okamžitě spojí i s místní svíčkovou slazenou medem lesních včel.

Všechny tyto chutě doplňuje omamná uzená vůně na rožni pečeného vepřového čili italské „porchety“ opepřené černým pepřem a kořeněné oreganem, bazalkou, anýzem, rozmarýnem a semeny divokého fenyklu.

Čerstvě narožněné bůčky lze snadno krájet na plátky a podávat s různými omáčkami a dipy nebo třeba jen s chlebem. Nejste „masožravci“? Pro vegetariány či vegany pak mají v restauraci připraveny například smetanové ragů z hlívy ústřičné s bramborovými noky, káhirský luštěninový falafel se salátem tabouleh nebo burger s pečenou červenou řepou, rukolou, rajčaty a domácími hranolkami.

Ale byli bychom nespravedliví, kdybychom se nezastavili také u sladkostí, které vymýšlí a připravuje Hynkova manželka Andrea. Jak slyší vaše chuťové pohárky třeba na plátky čerstvého ananasu plněné jahodovým krémem z mascarpone, mrkvový dort, nebo na cheesecake s malinovou omáčkou?

Sám Hynek Vávra a jeho paní jsou s Hliněnou Baštou spojeni už přes čtvrt století a za tu dobu jim dospěly i děti, takže syn Hynek i dcera Lucie dnes už pravidelně v restauraci pomáhají. Představují tak typický rodinný byznys, kdy sice každý zastává vlastní roli, ale učí se i od druhých.

A přestože je přítomnost majitele pro každého návštěvníka zárukou kvality jídla i servisu, také sám Hynek Vávra už pochopil, že je nutné přenést odpovědnosti též na druhé. Aby také oni mohli ukázat, co umějí. Což platí stejnou měrou jak na dva kuchaře Jaroslava Schindlera a Marka Peštu v zákulisí, tak na ty obsluhující přímo na place.

Covidová doba nepříjemně zahýbala s gastro průmyslem, který mnoho lidí definitivně opustilo. Příjemný a ochotný personál je tak kromě chutného jídla tím nejlepším signálem, že daný podnik dobře funguje. Ostatně nejlepší bude, když se o tom přesvědčíte sami.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.