Sociální sítě
Nahoru

Svatomartinský víkend v Lokálu: K české kuchyni česká husa

Rok se s rokem sešel a opět nastal čas svatomartinských hus. Dozlatova upečených, s křupavou kůrčičkou a masem, co se rozplývá na jazyku. V případě Lokálu, kde si sváteční pokrm vychutnáte i letos, se jedná o čerstvé, nemražené husy z volného chovu z české Farmy Tůmovi v Nestanicích. Po upečení přichází na talíři s červeným zelím s jablky a knedlíky nebo lokšemi. Svatý Martin letos sice připadá na sobotu, v Lokálech si svatomartinskou husu ale můžete vychutnat již od pátku 10. listopadu.

K české tradici patří česká husa. V Lokálech se letos bude podávat čerstvá, nemražená husa z Farmy Tůmovi v Nestanicích. Manželé Tůmovi nakupují jednodenní housata, o něž pečují a vykrmují je zhruba půl roku. Než housatům asi ve dvou měsících naroste typické bílé peří, zůstávají v teple pod střechou. Poté se už o sebe starají venku v podstatě sama – oždibují trávu a podle libosti se dojídají zrním. Žijí tedy volně, s dostatkem krmiva i volnosti. Jakmile přijde jejich čas, nemusí husy nikam cestovat a nevystavují se zbytečnému stresu. Tůmovi totiž mají i vlastní uznanou porážku s veterinárním dozorem.

„Mám radost, že se nám letos povedlo domluvit pro Lokály malého českého dodavatele, který nám dokáže zajistit čerstvé, chlazené husy v té nejlepší kvalitě a v potřebném množství,“ pochvaluje si Libor Baďura, výkonný šéfkuchař Lokálů.

Celkem do všech devíti Lokálů poputuje 550 hus, z nichž vznikne svatomartinský pokrm. Dozlatova upečenou čtvrtku doprovodí na talíři červené zelí s jablky. Podle Lokálu obojí pak doplní houskový či bramborový knedlík nebo lokše. Svatomartinský víkend v Lokálech odstartuje v pátek 10. listopadu a husu si zde vychutnáte až do neděle 12. listopadu.

Mimochodem, víte, proč se s husami spojuje zrovna Martin, který jinak přijíždí na bílém koni? Podle jedné legendy husí kejhání rušilo kázání svatého Martina natolik, až nevychovaná drůbež skončila na pekáči. Také ve druhé legendě hraje hlavní roli pronikavý husí hlas. Podle ní se svatý Martin schovával mezi husami, jelikož nechtěl být jmenován biskupem. Ptactvo ho ale prozradilo, čímž si opět vysloužilo upečení a snědení.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.