Sociální sítě
Nahoru

Čtvrtá kapitola exkluzivní kolekce irské whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery

V pořadí čtvrtá edice z celkových šesti, které jsou každoročně až do roku 2025 vydávány, 48letá ultraprémiová whiskey Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four z původní irské palírny Midleton se řadí mezi nejvzácnější a nejstarší irské whiskey.

Limitovaná kolekce Midleton Very Rare Silent Distillery je vůbec nejstarší irskou sérií whiskey a je právem označována za vrchol toho, co může irská whiskey nabídnout. Zahrnuje šest edicí, jež přinášejí unikátní a vůbec poslední whiskey z legendární zaniklé staré midletonské palírny. Old Midleton Distillery, po níž kolekce získala název, byla v provozu v letech 1825 až 1975, kdy byla nahrazena modernější, v sousedství postavenou palírnou. Právě několik posledních sudů s whiskey staré palírny z let 1973 a 1974 vnuklo řemeslnému týmu značky myšlenku vydat whiskey v limitované edici, a připomenout tak kouzlo světoznámé palírny, ve které se již nikdy nebude vyrábět.

Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four, cena: 1 188 00 Kč

První edice, Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter One, byla 45letá kouřová single malt whiskey uvedená v roce 2020 a představovala počátek nové éry velmi vzácné luxusní irské řady. Druhá edice přinesla unikátní 46letou single pot still whiskey destilovanou v roce 1973. Třetí kapitola odhalila 47letou single pot still whiskey zrající v sudech po bourbonu a Oloroso sherry. Pátá kapitola přinese v průběhu roku 2024 49letou whiskey a poslední, šestá, bude vyvrcholením kolekce s 50letou whiskey, jež bude uvedena v roce 2025 na 200leté výročí zaniklé palírny.

Aktuální čtvrtá edice, Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four, čítá 119 lahví na celý svět a na český trh putuje jedna lahev. „S velkou vděčností a potěšením děkujeme za možnost zakoupit vzácnou láhev irské whiskey do fondu Wine Management SICAV. Tato láhev není jen exkluzivní investiční příležitostí, ale také symbolizuje bohaté irské kulturní dědictví a propojení s českými keltskými kořeny. Jsme poctěni, že můžeme tuto krásnou whiskey přivítat do naší sbírky a věříme, že její přítomnost obohatí naše portfolio o další rozměr historie a kultury. Děkujeme za důvěru a společnou vášeň pro hodnotné investice,“ objasňuje Martin Kovář, zakladatel fondu Wine Management SICAV. Majitel lahev symbolicky převzal na půdě Irského velvyslanectví v Praze za přítomnosti Jeho Excelence pana Alana Gibbonse, velvyslance Irska v ČR.

„Před každoroční oslavou Dne svatého Patrika, irského státního svátku, je Velvyslanectví Irska v Praze potěšeno, že může hostit křest 4. edice Midleton Very Rare Silent Distillery Collection. Irská tradice výroby whiskey sahá mnoho staletí do historie a tato kolekce představuje prémiový produkt špičkové kvality. Rádi tuto whiskey vidíme i na českém trhu,” uvedl Alan Gibbons, velvyslanec Irska.

Midleton Very Rare Silent Distillery Collection Chapter Four je výjimečná 48letá míchaná whiskey, která vznikla spojením vynikající obilné whiskey a single pot still whiskey v sudu po bourbonu. Whiskey, jež v roce 1973 uložil emeritní Master Distiller Max Crockett, zrály a získávaly své charakteristické vlastnosti v oddělených sudech. Po pečlivém procesu míchání, který spočíval v přidání pot whiskey do sudu s obzvláště jemnou obilnou whiskey, dokončily obě whiskey svoje zrání společně. 48 dnů bylo potřeba k propojení jejich vzájemně se doplňujících chutí a mohl tak vzniknout výsledný blend s hedvábnou texturou a plností, s ovocnými a kořeněnými tóny snoubícími se v jemnou a komplexní whiskey v sudové síle 53,9 % alkoholu.

„Proces vzniku čtvrté edice kolekce Midleton Very Rare Silent Distillery je dokonalou ukázkou propojení vědy a řemeslného umění výroby whiskey. Je to delikátní proces, během kterého se jednotlivé složky v průběhu času spojují a mísí, což vede k vytvoření skutečně výjimečné a komplexní whiskey,“ vysvětluje Kevin O’Gorman, teprve čtvrtý Master Distiller v 75leté historii palírny Midleton, a dodává: „Tato limitovaná edice dokládá jak špičkové kvality whiskey Midleton Very Rare, tak bohatou historii a dědictví zaniklé palírny. Vytvoření čtvrté whiskey pro nás bylo jako uložit část naší historie do láhve. Je nám ctí pokračovat v odkazu staré palírny a nabídnout něco takto jedinečného.“

Kolekce Midleton Very Rare Silent Distillery je inspirována přírodními živly a čtvrtá kapitola vzdává hold elementu země, který je dárcem života pro obilí, dřevo a všechno ostatní, co tyto základní suroviny vyživuje. Obal vzácného 48letého blendu byl promyšlen do nejmenšího detailu, s důrazem na autenticitu, luxus a irské řemeslné zpracování. Whiskey je uložena v ručně foukané, individuálně očíslované křišťálové karafě z irské sklárny Waterford. Vystavená je ve skříňce z okrasného krajkového dřeva, jinak také nazývaného hadího, navržené a vyrobené irským designérem Johnem Galvinem, rodákem z Corku. Čerpající inspiraci z přírody, nápadný vzhled krajkového dřeva s typickým červeným a hnědým skvrněním evokuje ječná pole a připomíná tak přírodní bohatství, které je základem whiskey Midleton. Skříňku doplňuje prémiová šagrénová kůže a detaily ze stříbra a dubu získané ze sudů na whiskey.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.