Sociální sítě
Nahoru

Království chřestu v Hliněné baště

Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o to víc působí jako afrodiziakum a posiluje imunitu. Čerstvý, šťavnatý a křupavý vydrží jen pár hodin po utrhnutí, jeho sezona je smutně krátká. Hynek Vávra chystá hedvábně jemný chřestový krém, italské risotto se zeleným chřestem a celosvětový hit – vařený chřest s holandskou omáčkou. Podává jej samotný i k rybám.

Právě ryby tvoří základ menu Hliněné bašty už téměř třicet let. Humři klapou klepety v akváriu, ale za chvíli už mohou majestátně trůnit na vašem talíři. Nalaďte se na něj tatarákem z tuňáka, humří paštikou nebo grilovanými krevetami v husté kokosové omáčce s chilli papričkou a mangem.

Neostýchejte se poslední kapky vyjíst měkkým domácím chlebem. Kváskové houstičky, křupavé bagety a žitné bulky tu pečou každý den, na jaře je ozvláštní medvědí česnek a čerstvé zelené lístky. Pečivo z Hliněné bašty je tak návykové, že si ho hosté často kupují i domů. Další oblíbenou stálicí je grilovaná chobotnice na černém, sépiovém risottu, grilované krevety a plátky ananasu s vanilkovým mascarpone a smetanou nebo mangová panna cotta.

Dezerty a dorty peče cukrářka Andrea Vávrová, manželka Hynka Vávry. Společně rozmazlují hosty na Hliněné baště už 27 let. „Stálým hostům vařím i na přání, často se jejich oblíbené jídlo objeví pak i na denním menu. Jídlo by mělo přinášet radost, zvát lidi ke stolu a dopřát jim čas na sebe. A proto mám restauraci, kde tohle všechno můžou zažít,“ usmívá se Hynek Vávra.

Více z rubriky Restaurace

  • Nová posila v restauraci Benjamin – jmenuje se Melanie

    Nejmenší fine dining restaurace Benjamin z pražských Vršovic oslovila i michelinské komisaře. Tato nenápadná restaurace v Norské ulici je v českých...

    Jan Pešek15.7.2024
  • PRU58 myslí i na vegany

    Restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představuje nové lunch menu. Podává se vždy ve všední den od 11:00 do 15:00 a příchozí...

    Marek Zelený8.7.2024
  • Vejce Benedikt, které musíte ochutnat

    Restaurant Deer v centru Prahy je vyhlášeným místem s těmi nejlepšími večeřemi, kde každé jídlo vypráví svůj příběh. Kvalitní suroviny od...

    Marek Zelený1.7.2024
  • Ocenění Wine Spectator putuje do pražského Four Seasons

    Restaurace CottoCrudo ve Four Seasons Hotel Prague získala prestižní ocenění Wine Spectator Restaurant Awards 2024, v kategorii Awards of Excellence. Tento...

    Marek Zelený27.6.2024
  • Léto u moře i v Praze

    Restaurace Hliněná bašta sice stojí u rybníka v Průhonicích, ale připadáte si tu jako na břehu moře, zvlášť když vám na...

    Jan Pešek19.6.2024
  • Tajné fígle šéfkuchaře Tritonu

    Umění fermentace dobývá české kuchyně. Tomáš Kohút z pražské restaurace Triton s jeho pomocí připravuje chuťově výrazné omáčky i černou jablečnou...

    Marek Zelený19.6.2024
  • „Izakaya Takeover“ s šéfkuchařem Jakubem Horákem v restauraci Zen

    Zažijte večer plný chutí exotického Japonska a speciálního způsobu stolování IZAKAYA. Restaurace ZEM v hotelu Andaz Prague představuje „Izakaya Takeover“, exkluzivní...

    Marek Zelený14.6.2024
  • Hotel The Mozart Prague a MeatEater spojují své síly

    Hotel The Mozart Prague s potěšením oznamuje exkluzivní propojení s MeatEater a otevření nové fine dining restaurace zaměřené na maso a...

    Jan Pešek14.6.2024
  • Tento steak prosím

    Terasa U Prince je vyhlášenou restaurací s tím nejkrásnějším výhledem na Staroměstské náměstí. Tento pohled ocenilo již několik zahraničních žebříčků. Ikonické...

    Marek Zelený11.6.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.