Sociální sítě
Nahoru

Království chřestu v Hliněné baště

Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o to víc působí jako afrodiziakum a posiluje imunitu. Čerstvý, šťavnatý a křupavý vydrží jen pár hodin po utrhnutí, jeho sezona je smutně krátká. Hynek Vávra chystá hedvábně jemný chřestový krém, italské risotto se zeleným chřestem a celosvětový hit – vařený chřest s holandskou omáčkou. Podává jej samotný i k rybám.

Právě ryby tvoří základ menu Hliněné bašty už téměř třicet let. Humři klapou klepety v akváriu, ale za chvíli už mohou majestátně trůnit na vašem talíři. Nalaďte se na něj tatarákem z tuňáka, humří paštikou nebo grilovanými krevetami v husté kokosové omáčce s chilli papričkou a mangem.

Neostýchejte se poslední kapky vyjíst měkkým domácím chlebem. Kváskové houstičky, křupavé bagety a žitné bulky tu pečou každý den, na jaře je ozvláštní medvědí česnek a čerstvé zelené lístky. Pečivo z Hliněné bašty je tak návykové, že si ho hosté často kupují i domů. Další oblíbenou stálicí je grilovaná chobotnice na černém, sépiovém risottu, grilované krevety a plátky ananasu s vanilkovým mascarpone a smetanou nebo mangová panna cotta.

Dezerty a dorty peče cukrářka Andrea Vávrová, manželka Hynka Vávry. Společně rozmazlují hosty na Hliněné baště už 27 let. „Stálým hostům vařím i na přání, často se jejich oblíbené jídlo objeví pak i na denním menu. Jídlo by mělo přinášet radost, zvát lidi ke stolu a dopřát jim čas na sebe. A proto mám restauraci, kde tohle všechno můžou zažít,“ usmívá se Hynek Vávra.

Více z rubriky Restaurace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.