Sociální sítě
Nahoru

1+8 benefitů vakuování potravin

Vakuovačka potravin je jedním z těch kuchyňských zařízení, u kterých si neuvědomujete, nakolik ji potřebujete – dokud si ji nekoupíte. Vakuování zpomaluje proces kažení snížením atmosférického kyslíku a vytváří anaerobní prostředí, které omezuje růst aerobních bakterií nebo hub a zabraňuje odpařování těkavých složek. Může být použito v kombinaci s jinými technikami balení a zpracování potravin, jako je například sous vide vaření.

Vakuování je jedním z nejlepších způsobů, jak uchovávat jídlo a přichází s hromadou výhod. Široká škála různých potravinářských vakuovačů na na trhu je dnes dostupnější než kdykoli předtím a pokrývá každé cenové rozpětí. Můžete se o tom přesvědčit i sami. Například zde https://cestakbydleni.cz/vakuovacky-potravin/ najdete průřez aktuální nabídkou trhu a je opravdu z čeho si vybírat.

zdroj: Oleksandra Naumenko/shutterstock.com

Proč byste měli vakuovat potraviny?

Vakuování potravin je v průmyslu a mezi gastronomy již dlouho standardem. Aby se potraviny udržely déle čerstvé, jsou buď umístěny pod plyn nebo odříznuty od vzduchu. A ten druhý způsob nyní využívá stále více domácností. Malá vakuovací zařízení patří mezi nejoblíbenější nové akvizice ambiciózních hobby kuchařů.

Pojmy jako ekologická rovnováha a udržitelnost jsou dnes samozřejmostí. Člověk se snaží nakupovat regionálně, šetrně využívat zdroje a věnovat pozornost svému „zelenému“ svědomí. Neméně důležitou součástí této moderní filozofie je také vyhýbat se zbytečnému plýtvání, zejména pokud jde o jídlo. Důležitým přínosem je každý, kdo věnuje více pozornosti skladovatelnosti svých nákupů, kto jídlo řádně skladuje a konzervuje.

Jídlo podléhá zkáze díky chemickým procesům a různým malým mikroorganismům. Vliv vzduchu a teplot je kazí rychleji, skladování v lednici obvykle pomáhá. Pokud je jídlo před uskladněním ještě vakuováno, doba skladování se prodlouží třikrát až pětkrát. Vakuování je relativně jednoduchý proces, při kterém se vysává vzduch  z vhodného fóliového sáčku, dokud není vakuovaný předmět zabalen bez vzduchu. Toto balení, které je utěsněno stabilním svarem, zůstává po dlouhou dobu vzduchotěsné. Proces rozkladu vakuového jídla je vzduchotěsným obalem výrazně zpomalený. Vakuováním sýr zůstává stabilní po dobu nejméně 40-60 dnů místo obvyklých 15-20 dnů. V případě hovězího masa to trvá celých 30–40 dní místo 3–4 dnů a vakuum dokonce umožňuje dokonalé zrání masa. Syrová zelenina zůstane čerstvá déle než 20 dní a ovoce až 25 dní místo 5 dnů. Vařená jídla, jako je rizoto, mohou být uchovávána v lednici po dobu 8 až 12 dnů místo 2 až 3 dnů a smažené maso si můžete vychutnat i po 8 až 12 dnech.

 

zdroj: FotoCuisinette/shutterstock.com

Vakuování je však prospěšné i z mnoha jiných důvodů. Které to jsou?

 

1.Chrání potraviny před spálením mrazem

Vakuování chrání  potraviny před spálením mrazem a dehydratací. K popálení mrazem dochází, když vzduch přichází do styku s vodními krystaly kolem jídla. Vakuování tomu zabrání tím, že udržuje vzduch mimo kontakt s potravinami. Spálení mrazem není nebezpečím pro vaše zdraví, ale ničí chuť a strukturu jídla.

2. Celoročně čerstvé ovoce i zelenina

Dalším skvělým využitím vakuového těsnění je skladování sezónních produktů, jako jsou rajčata nebo bobule, pro použití v zimním období. Tímto způsobem můžete mít ovoce i zeleninu po celý rok a chutnají neuvěřitelně svěže, když jsou mimo sezónu.

3. Šetří prostor

Ať už ve spíži nebo v lednici a mrazáku. Vakuování zajistí efektivní a organizované skladování. Vakuově balené jídlo zabírá méně místa a umožní mít přehled o potravinách, které skladujete.

4. Plná chuť a vitamíny

Vakuovaná jídla trpí menší ztrátou chuti, i když jsou skladovány déle. Koření si zachovává plnou aromu nejlépe, když je baleno v malých porcích. Ve ve vakuovaných sáčcích neztrácí téměř nic ze svých éterických olejů a chuť je po dlouhou dobu plně zachována. Mletá káva nebo celá kávová zrna se také nejlépe udržují ve vakuu. Ale nejen vůně jsou těkavé, vitaminy a minerály také vyprchají. Rozklad důležitých složek se ve vakuu zpomaluje, vitamíny a minerály se uchovávají déle.

5. Udržuje vás a vaše blízké v bezpečí

I když je to nepříjemné téma, pravdou je, že když někdo onemocní jídlem, je to obvykle proto, že se s jídlem manipulovalo nehygienickým způsobem v kuchyni nebo u stolu.Vakuování poskytuje jednoduchý způsob, jak zlepšit hygienu v kuchyni. Obal poskytuje ochrannou „pokožku“, která minimalizuje riziko při manipulaci s těmito potravinami. Tím se snižuje pravděpodobnost, že kontaminujeme potraviny přímo manipulací nebo nepřímo křížovou kontaminací jinými potravinami v kuchyni. Klíčem k zajištění bezpečnosti, i když vakuujete, je zajistit, aby vaše maso zůstalo v chladu nebo zmrazené. V praxi lze riziko rozšíření listerie nebo botulismu ve vakuově balených potravinách snadno zmírnit jejich ochlazením nebo zmrazením po zabalení. I teplota skladování je kritická – měla by být vždy pod 5 ° C, s preferencí 2 ° C při skladování déle než několik dní.

6. Nejsou nutná žádná aditiva

Vakuované potraviny nevyžadují žádné chemické přísady. Takže jste v bezpečí před škodlivými chemikáliemi. Chuť zůstává také originální.

7. Marinování ve zdravém prostředí

Pokud marinujete maso, není nic lepšího než vakuové balení. Můžete přidat bylinky, nebo koření.Vakuum utěsňuje vlhkost i originální chuť. Marináda se rychle vstřebává do masa a při nečekané návštěvě můžete zazářit lahodným masitým pokrmem.

 

zdroj: Anna Skholnaya/shutterstock.com

8. Eliminuje plýtvání potravinami

Když mluvíme o vakuování potravin, pravděpodobně máte na mysli pouze čerstvé jídlo. Ale ve vakuovém balení můžete také uložit všechny zbytky. Místo plýtvání nadbytečným jídlem nebo nucení se k jeho rychlému požití v krátké době, abyste jej před zmíněným plýtváním zachránili, zapečetíte zbylé jídlo a uložíte. I pozítří bude jako čerstvě uvařené.

Které potraviny můžeme vakuovat?

Vakuovat můžete téměř cokoliv, na co si vzpomenete. Ať už syrové, čerstvé nebo již vařené jídlo – máte na výběr. U některých druhů potravin však vakuování  vyžaduje cit.

  • ovoce – předtím, než ovoce uzavřete, oloupejte a důkladně ho umyjte. Obzvláště důležité je, aby ingredience byly před uchováním co nejvíce suché. Aby se zabránilo rozdrcení bobulí, doporučuje se speciální nádoba na vakuování.
  • zelenina – připravuje se stejným způsobem jako ovoce: oloupeme, omyjeme a necháme uschnout.

Náš tip: Zelenina produkující plyn, jako je chřest, hrášek, brokolice a zelí, je méně vhodná. Pokud ji chcete vakuovat, měli byste je  předem napařit. Po krátkém varu zeleninu ponořte do ledové vody – zachová si tak barvu.

  • ryby a maso – jsou ideální pro skladování ve vakuovém obalu. Po umytí maso důkladně osušte papírovou utěrkou. Maso i ryby by měli být před vakuováním ochlazeni.
  • tekutiny a omáčky – vakuování tekutin představuje určité potíže, ale je přesto možné. Existuje riziko, že tekutina bude vtažena do zařízení. Abyste tomu zabránili, použijte stabilní nádobu. Pro variantu s vakuovým sáčkem předem zmrazte požadovanou tekutinu.
  • pečivo – aby čerstvě upečený chléb i po několika dnech chutnal čerstvě, jednoduše jej vakuujte. Zda celý, nebo v jednotlivých porcích, je jen na vás. Pro zabránění rozdrcení chleba je vhodné zařízení s regulací tlaku. Vzduch je tedy vysátý pouze z obalu, a nikoli ze samotného chleba.
  • hotová jídla – Rádi vaříte na pár dní dopředu? I v tomto případě je řešením vakuování. Za okamih můžete konzervovat polévky, těstoviny, palačinky a rýžové pokrmy. Každý den si můžete pochutnat na jiném obědu.

Jak vidíte, existuje mnoho dobrých důvodů pro nákup vakuovacího zařízení. Hlavním důvodem je samozřejmě to, že jídlo lze uchovávat déle čerstvé. Absence vzduchu a kyslíku minimalizuje tvorbu choroboplodných zárodků a mikroorganismů,  nutriční hodnoty a vitamíny jsou téměř zcela zachovány bez obětování chuti nebo barvy. Nakupování do zásoby je, díky možnosti vakuování, obzvláště snadné implementovat do našeho života  a to nejen se zřetelem na čerstvost produktů a možnosti jejich uchování, ale také na udržitelné zacházení s potravinami.

 

Zdroj informací:

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Fit

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.