Sociální sítě
Nahoru

Sedmimístné SUV Volvo EX90 poprvé v České republice

Nová vlajková loď švédské automobilky Volvo Cars a zásadní představitel její plně elektrické řady s označením EX přijíždí představit své kvality do Česka.

Dosud nejbezpečnější model značky, prémiové SUV Volvo EX90, vyráží na exkluzivní prezentační roadshow po České republice. Od 12. do 22. dubna jej budou moci na vlastní oči spatřit všichni zájemci, kteří se zaregistrují u autorizovaných prodejců.

Plně elektrické Volvo EX90, v němž se zrcadlí švédský původ ve všech jeho aspektech a jehož výroba bude zahájena ve druhém čtvrtletí letošního roku v továrně Volvo Cars v americkém Charlestonu, je dalším významným krokem na cestě k cílům, jež si automobilka vytyčila: prodávat do roku 2030 výhradně čistě elektrické vozy a do roku 2040 se stát klimaticky neutrální společností.

V rámci nového pojetí klasického skandinávského designu byl při navrhování modelu Volvo EX90 využit princip „forma sleduje funkci“. Jedná se o všestranný a stylový rodinný vůz s moderními proporcemi, v němž vzájemně spolupracují průkopnické technologie výpočetního jádra, konektivity a elektrifikace na dosažení optimální bezpečnosti, efektivity a komfortu.

„Volvo EX90 ztělesňuje naše prohlášení o tom, kde se nacházíme a kam směřujeme,“ uvedl Jim Rowan, náš generální ředitel. „Pro automobilku Volvo Cars představuje tento model nový začátek hned v několika ohledech. Jedná se o plně elektrický vůz s dojezdem na jedno nabití až 600 kilometrů, který byl navržen tak, aby posunul naše bezpečnostní standardy ještě dál.“

Nejbezpečnější Volvo

Standardní úroveň bezpečnosti je u Volva EX90 mnohem vyšší než u kteréhokoli z předchozích modelů značky. Jedná se o vůz navržený tak, aby dokázal porozumět nejen svému okolí, ale rovněž chování svých uživatelů, protože jen tak může nepřetržitě pracovat na zajištění co nejvyšší míry bezpečnosti nejen pro ně, ale také pro další účastníky silničního provozu. Mimoto může být postupem doby díky schopnosti učit se z nových dat a získávat aktualizace stále chytřejší a bezpečnější.

Volvo EX90 bude díky nejnovějším vnějším a vnitřním senzorickým technologiím chránit své cestující neviditelným ochranným štítem. Nejmodernější senzory, jako jsou kamery, radary a především laserový senzor LiDAR, jsou zde propojeny s vysoce výkonným výpočetním jádrem vozu, kde běží na disku NVIDIA DRIVE vlastní software společnosti Volvo Cars, vytvářející v reálném čase 360° obraz okolního prostředí.

Tyto senzory se nikdy neunaví ani se nepřestanou soustřeďovat. Jsou navrženy tak, aby odpovídaly a reagovaly v momentech, kdy by pouhý zlomek sekundy znamenal fatální zpoždění. Laserový senzor LiDAR snímá silnici před vozem i při dálničních rychlostech a bez ohledu na to, zda je den, či noc. Dokáže identifikovat i malé či špatně rozeznatelné objekty stovky metrů před vozidlem, díky čemuž získává více času na to, aby mohl řidiče informovat, reagovat a předejít případné kolizi. Senzory mimoto přispívají ke zlepšení spolehlivosti a celkového výkonu pokročilého asistenčního systému řidiče Pilot Assist s novou podporou řízení při změně jízdního pruhu.

Tento neviditelný ochranný štít funguje i uvnitř vozu. Speciální senzory a kamery zpracovávající informace na základě vlastních algoritmů automobilky Volvo jsou schopny rozpoznat a změřit míru koncentrace lidského pohledu. Jedná se o technologii, která umožňuje modelu Volvo EX90 zjistit nesoustředěnost či únavu řidiče a na tuto skutečnost reagovat. A to nejprve jeho upozorněním jemným „šťouchnutím“ a pak naléhavěji. V případě, že ani pak řidič nereaguje, je Volvo EX90 navrženo tak, aby bezpečně zastavilo a přivolalo pomoc.

V neposlední řadě je Volvo EX90 díky nejmodernější sadě senzorů zahrnujících laserový senzor LiDAR jako první vůz automobilky hardwarově připraveno na budoucí autonomní řízení bez nutnosti dohledu řidičem.

Vyspělé technologie

S vývojem nových plně elektrických vozů vyvíjí Volvo i novou technologii, která reprezentuje změnu paradigmatu nejen pro něj, ale i pro celé odvětví automobilového průmyslu. Počínaje Volvem EX90 budou všechny následující bateriové elektromobily (BEV) vybaveny počítačovou technologií zahrnující schopnosti strojového učení. Volvo EX90 se tak s nadsázkou stává vysoce vyspělým počítačem na kolech, schopným stále se zlepšovat díky aktualizacím prostřednictvím vzdáleného přístupu.

Výpočetní jádro (fungující na platformách Xavier a Origin značky NVIDIA DRIVE AI, na platformě Snapdragon® Cockpit Platforms společnosti Qualcomm Technologies a s pomocí vlastního softwaru automobilky Volvo) má na starosti provoz většiny klíčových funkcí uvnitř vozu od bezpečnosti přes systém infotainmentu až po správu akumulátoru. Výsledkem je zábavnější a příjemnější jízdní zážitek, doprovázený citlivějšími reakcemi uvnitř vozu.

Díky kombinaci nejmodernější počítačové platformy Snapdragon Cockpit Platforms s vizualizačními schopnostmi softwaru Unreal Engine (což je 3D nástroj vyvinutý společností Epic Game a využívaný pro provoz některých celosvětově nejrozšířenějších počítačových her) nabízí vůz bleskově rychlý výpočetní výkon a vysoce kvalitní grafiku palubních displejů a head-up displeje.

Centrální displej o úhlopříčce 14,5″ umožňuje vstup do jednoho z nejlepších systémů infotainmentu s integrovanými službami Google. Integrované aplikace a služby Google zahrnují hands-free pomoc hlasového asistentu Google Assistant (dostupnost češtiny závisí na společnosti Google), navigaci Google Maps a další oblíbené aplikace, které lze stáhnout z obchodu Google Play. Volvo EX90 je kompatibilní také s bezdrátovým rozhraním Apple CarPlay.

Navigační systém modelu Volvo EX90 podporuje nový komplexní mapový systém Google HD, navržený speciálně pro výrobce automobilů, který řidičům poskytuje velmi podrobné a především aktuální informace o síti pozemních komunikací. S využitím mapového systému Google HD lze propojit ve voze Volvo EX90 data z naší prvotřídní senzorické sady s přesnými lokalizačními daty systému Google a s jeho informacemi o jízdních pruzích, což usnadní fungování systémů poloautomatického řízení, jako jsou asistent pro změnu jízdního pruhu a pokročilý asistenční systém řidiče Pilot Assist.

Moderní vůz do moderní doby

Díky standardnímu internetovému připojení v síti 5G (tam, kde je k dispozici) nebylo nikdy jednodušší instalovat si na hlavní stránce potřebné aplikace a užívat si vysoce intuitivní orientaci v systému. Svou oblíbenou hudbu můžete streamovat v referenční kvalitě prostřednictvím nového audiosystému Bowers & Wilkins s funkcí Dolby Atmos a reproduktory integrovanými v opěrkách hlavy pro zajištění skutečně pohlcujícího zvukového zážitku s vysokým rozlišením.

Hifi audiosystém Bowers & Wilkins je v perfektním souladu s dosud nejtišší kabinou vozů značky Volvo. Díky optimalizovanému rozmístění reproduktorů a jejich technologii odvozené ze studiové techniky je hudba proudící přes 1610W systém přenášena k uším posluchačů přesně tak, jak to měli její tvůrci v plánu. Tedy v duchu filozofie, který společnost Bowers & Wilkins charakterizuje jako „True Sound“ (věrný zvuk). Zmíněná funkce Dolby Atmos pak dodává zvuku větší hloubku, prokreslenější detaily a křišťálovou čistotu. Audiosystém je mimoto rozšířen o režimy prostorového zvuku, které umožňují cestujícím nastavit si zvuk podle svých osobních preferencí.

Volvo EX90 je standardně vybaveno také technologií „telefon jako klíč“. V rámci této funkce poslouží chytrý telefon jako klíč, a pokud se s ním přiblížíte k vozu, dojde automaticky k odemčení vozu a ke spuštění osobní uvítací světelné sekvence. Při nastoupení do vozu se také automaticky načte osobní profil řidiče.

Všechny tyto technologie se prolínají v jednom z nejpříjemnějších a nejelegantnějších automobilových interiérů, který navíc udělá dojem hojným využitím přírodních a zodpovědně získaných materiálů. I tato kompozice interiéru odráží ambice automobilky Volvo v oblasti udržitelnosti, mezi které patří zmíněný cíl stát se do roku 2040 klimaticky neutrální společností fungující na principech cirkulární ekonomiky.

Vůz, který podporuje udržitelnější životní styl

Díky své zbrusu nové plně elektrické platformě vyvinuté přímo automobilkou Volvo se Volvo EX90 stane perfektním společníkem, který podpoří udržitelný životní styl svých uživatelů. Mezi jeho přednosti patří dojezd na jedno nabití až 600 kilometrů (v souladu s testovacím standardem WLTP) bez výfukových plynů a nabití z 0 na 80 % kapacity akumulátorové baterie během 30 minut.

Vůz bude zpočátku dostupný ve dvoumotorové variantě (Twin Motor) s pohonem všech kol, která je tvořena 111kWh akumulátorem a dvěma elektromotory s permanentními magnety, které ve variantě Performance společně nabízejí maximální výkon 380 kW (517 koní) a max. točivý moment 910 Nm. V kombinaci se zcela novým podvozkem tak čeká zákazníky úžasný a komfortní jízdní zážitek.

Pokud jde o použité materiály, Volvo EX90 obsahuje přibližně 15 % recyklované oceli, 25 % recyklovaného hliníku a také 48 kilogramů recyklovaných plastů a materiálů biologického původu.

Volvo EX90 je v neposlední řadě hardwarově připraveno na obousměrné nabíjení. Jedná se o technologii, která umožní využít akumulátor vozu jako přídavný zdroj energie, například pro napájení domácnosti, různých elektrických zařízení nebo jiného elektrického vozu Volvo. Tato funkce bude brzy nabízena na vybraných trzích.

Více z rubriky Off-roady & SUV

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.