Sociální sítě
Nahoru

nová třída e kupé: stylová a sportovní

Nová třída E kupé od Mercedes‑Benz Cars kombinuje krásu a klasické přednosti vozu kategorie „gran turismo“ s tou nejmodernější technikou. Po nejinteligentnějším manažerském sedanu na světě, kombi a verzi All-Terrain rozšiřuje nyní úspěšnou modelovou řadu třídy E karosářská varianta kupé. Obdivovat můžete tedy automobil s výraznými proporcemi, čistým a smyslným designem a mimořádným komfortem pro čtyři osoby a to i při cestování na dlouhé vzdálenosti. E kupé zároveň nabízí inteligenci ostatních členů modelové řady třídy E, jež zahrnuje systém pro rozsáhlou integraci chytrého telefonu, přístrojovou desku se širokoúhlými displeji a nejnovější asistenční systémy, které na přání umožňují mimo jiné částečně automatizovanou jízdu. Výkonné motory s nízkými hodnotami emisí a komfortní podvozky se systémem selektivního tlumení pak zaručují zážitky ze sportovní a dynamické jízdy.

Exkluzivní sportovní kupé vychází po technické stránce ze sedanu a přináší další evoluční stupeň designérského stylu značky Mercedes-Benz. Novinka s dokonalými proporcemi se vyznačuje puristickým designem, v němž hrají hlavní roli plochy vymezené minimalistickými liniemi a obdařené smyslnými tvary. Minimalistický styl je zároveň „hot i cool“, ztělesňuje krásu i eleganci a umocňuje sportovně luxusní osobnost kupé. Výrazná příď s nízko umístěnou sportovní maskou chladiče a centrální hvězdou, dlouhá kapota motoru s výraznými vybouleními, dozadu posunutý nízký pás bočních oken a svalnatá záď vytvářejí typické proporce kupé značky Mercedes-Benz. Dynamiku pak umocňují čtyři bezrámová boční okna a upuštění od střešního sloupku B. Těmito čistými tvary vyzařuje design kupé zároveň luxus i styl.

Světová premiéra: funkce přivítání zadními svítilnami

Pro kupé Mercedes jsou rovněž typické dvoudílné velmi nízké zadní svítilny LED, v nichž slaví světovou premiéru funkce přivítání, dodávaná ve spojení se světlomety LED Multibeam. Při otevření vozidla se totiž postupně rozsvěcují diody LED koncových světel od středu vozidla až k jeho okrajům. Při zamykání probíhá pak světelná sekvence opačným směrem. Obojí je navíc kombinováno s funkcí postupného rozsvěcování a zhasínání osvětlení interiéru. Tato inscenace koncových světel tedy vítá uživatele vozidla a loučí se s ním podobně jako známá uvítací funkce modrými světlovody ve světlometech vpředu. Zadní svítilny mají navíc brilantní vzhled díky inovativní krystalické optice a v rozsvíceném stavu připomínají žhnutí proudového motoru.

Sportovně luxusní interiér s rafinovaně zpracovanými detaily

Interiér nové třídy E kupé ztělesňuje syntézu sportovních emocí a luxusní inteligence. Dva na přání dodávané 12,3“ displeje s vysokým rozlišením a brilantním zobrazením – v tomto segmentu výjimečný prvek výbavy – splývají pod společným krycím sklem v širokoúhlý panel přístrojů, jež vyvolává dojem, že se vznáší volně v prostoru. Jako centrální stylistický prvek umocňuje šířku společně s ozdobným obložením, které obepíná celou přední část interiéru a zasahuje v dynamickém oblouku až do výplní dveří. Sdružené přístroje v přímém zorném poli řidiče jsou virtuální a řidič si může sám nastavit pro něj důležité informace včetně tří různých stylů jejich zobrazování: „Classic“, „Sport“ a „Progressive“. Kruhové přístroje, panel sdružených přístrojů a centrální displej jsou uloženy v jednom společném rámu, opatřeném lesklým klavírním lakem.

Výrazným sportovním doplňkem jsou také výdechy ventilační soustavy, jejichž design je značně ovlivněn turbínovými motory. Výdechy jsou dokonale zpracovány až do nejmenších detailů a kompletně lakovány v odstínu stříbrná Shadow. Panel sdružených přístrojů a multimediální systém lze ovládat stíracími pohyby prstem po ploše dotykových tlačítek na volantu. Řidič tak nemusí pouštět volant z rukou. Další možnosti ovládání nabízí touchpad s ovládacím prvkem na středové konzole, který rozpoznává rovněž ručně psané znaky, plus hlasové ovládání Linguatronic. Kromě toho jsou k dispozici tlačítka pro přímý přístup, například pro ovládání klimatizace a komfortní vypínání, resp. zapínání některých asistenčních systémů.

Avantgardní a zároveň vrcholně luxusní sedadla sedanu posloužila svými tvary za vzor sedadlům pro kupé. Na všech čtyřech místech byl však významně vyzdvižen sportovní charakter samostatných sedadel. I zde jsou nejvyšší ambice sportovního luxusního kupé dokumentovány mnoha mimořádně kvalitními řešeními. Velmi kvalitní materiály a moderní barevné kombinace vytvářejí atmosféru sportovního, moderního luxusu. Atraktivní výbava v odstínu modrá Yachting v kombinaci s béžovou Macchiato propůjčuje vozidlu příjemný, exkluzivní vzhled ve stylu jachty. Speciálně pro třídu E kupé budou nabízena dvě nová, inovativní ozdobná obložení ze světlého dřeva s otevřenými póry a lesklou povrchovou úpravou. Precizní prošívání umocňuje tvary sedadel příslušné výbavové linie. Důsledně přizpůsoben byl také design sedadel a nabídka barev u výbavy AMG Line. Sportovní charakter je zvýrazněn nápadnými barevnými kontrasty čalounění kůží v odstínech černá-červená Classic a černá-bílá. Pozoruhodná nabídka laků karoserie je pak harmonicky přizpůsobena moderním barvám v interiéru.

Větší, luxusnější a temperamentnější

Výrazně větší půdorys v porovnání s jeho předchůdcem zvyšuje prostorový komfort cestujících, kteří mají k dispozici efektivní prostor pro nohy vzadu, šířku v úrovni ramen vpředu i vzadu a výšku stropu nad sedákem vzadu. Na každém ze čtyř samostatných plnohodnotných sedadel, která jsou pro toto kupé specifická, si mohou řidič i spolucestující užívat nejen skutečný komfort při cestování na dlouhé vzdálenosti, ale i další klasické přednosti vozidla kategorie „gran turismo“.

Zárukou temperamentních jízdních výkonů a maximálního potěšení z jízdy jsou pak výkonné a hospodárné zážehové i vznětové motory, mezi nimiž je i nově vyvinutý vznětový čtyřválec. Vznětový čtyřválec z nové řady motorů Mercedes-Benz je připraven na plnění budoucích limitů podle normy RDE a zároveň zpřístupňuje nové dimenze hospodárnosti. Nový turbodiesel poskytuje ze zdvihového objemu dva litry nejvyšší výkon 143 kW/194 k a ve verzi E 220 d se v kombinovaném cyklu EU spokojí s průměrnou spotřebou 4,0 litru na 100 kilometrů. To odpovídá emisím CO2 106 gramů na kilometr. Čtyřválec s jednostupňovým přeplňováním a variabilní geometrií rozváděcích lopatek se navíc vyznačuje vysokou kultivovaností běhu. Hlava i blok válců jsou vyrobeny z hliníkové slitiny. Značkou Mercedes-Benz vyvinutá povrchová úprava pracovních ploch válců NANOSLIDE® efektivně snižuje tření mezi stěnami válců a originálními ocelovými písty.

Charakter jízdy v rukách řidiče

Systém Dynamic Select nabízí ve spojení se systémy Dynamin Body Control a Air Body Control DYNAMIC BODY CONTROL a AIR BODY CONTROL navíc nejen možnost měnit charakteristiku podvozku, ale současně umožňuje ovlivňovat také další nastavení vozidla – například charakteristiku pedálu plynu, funkce Eco Start-Stop, řazení samočinné převodovky atd. V závislosti na výbavě dává DYNAMIC SELECT na výběr jízdní režimy Comfort, ECO, Sport, Sport + a Individual. S nastavením „Individual“ si může řidič sám nakonfigurovat svůj preferovaný jízdní režim.

Třída E kupé, vybavená informačním a zábavním systémem COMAND Online, navíc vstupuje do nové éry síťového propojení a digitalizace. Ta je založena na dokonalé integraci chytrého telefonu do informačního a zábavního systému vozidla, včetně kapacitního připojení k anténě vozidla a bezdrátového nabíjení. To znamená, že lze kompatibilní mobilní telefony nabíjet bez kabelu a zároveň přijímat signál prostřednictvím vnější antény vozidla. Díky tomu odpadá nepříjemné hledání zásuvky a připojování kabelů. Další výhodou je možnost bezdrátové rádiové komunikace NFC (Near Field Communication), jejímž prostřednictvím se chytrý telefon promění v digitální klíček od vozidla pro zamknutí i odemknutí vozu a spuštění motoru.

Je-li vozidlo navíc vybaveno systémem COMAND Online, lze v rámci informačního a zábavního systému využívat pro příslušné chytré telefony také funkce Apple CarPlay® a Android Auto™. Po připojení chytrého telefonu prostřednictvím USB jej může zákazník na přání přepnout na plochu Apple CarPlay® nebo Android Auto™. Kromě systému COMAND Online jsou k dispozici informační a zábavní systémy Audio 20 USB/GPS. Stejně jako COMAND Online jsou vybaveny systémem handsfree Bluetooth® a navíc umožňují připojení k internetu prostřednictvím mobilního telefonu kompatibilního s Bluetooth®, s kartou SIM a datovým tarifem. COMAND Online nabízí navíc integrovanou funkci hotspotu.

Třída E kupé s tradicí

Nejmladší člen rodiny třídy E se jako exkluzivně sportovní kupé opírá o téměř padesátiletou historii. Mercedes-Benz představil jeho prvního předchůdce v roce 1968 (tehdy to bylo ještě kupé „/8“). Další modelové řady následovaly – po nějakou dobu také pod označením CLK. Každá generace kombinovala ušlechtilý design s dynamickým sportovním charakterem a moderním luxusem na vysoké úrovni. Popřejme tedy nové třídě E kupé od Mercedes‑Benz Cars hladký vstup na trh.

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.