Sociální sítě
Nahoru

Webasto – spolehlivý dodavatel automobilového průmyslu

Již přes sto let je tradiční německá firma Webasto spolehlivým dodavatelem pro automobilový průmysl. Rodinná firma sídlící v Německu u Mnichova řídí celosvětovou síť obchodních zastoupení a výrobních závodů. Samozřejmě působí i v České republice.  Na další obchodní plány jsme se zeptali jednatele Webasto Thermo & Comfort Czech Republic s.r.o. pana Vladimíra Hradeckého.

4 (2)Jaké jsou obchodní aktivity Webasto v České republice?

Záběr našich aktivit je velmi široký a pokrývá rozsáhlé spektrum potřeb automobilového průmyslu a dopravních prostředků všeobecně.

Spolupracujeme samozřejmě s výrobci, jako je Škoda  Auto, Tatra, Zetor, Sor,.  Tyto dodávky, jako obchodní zastoupení, koordinujeme pro koncern a poskytujeme rovněž technickou podporu a nutné poradentství. V případě přání výrobce pak provádíme i různé speciální zástavby, namátkou si vzpomenu na prodlouženou verzi Yetiho pro čínský trh.

Dodáváme i pro firmy vyrábějící a opravující železniční techniku, kde řešíme specifika drážní techniky a náročného provozu. Kromě toho je zde celá řada speciálních vozidel, strojů a kontejnerů, u kterých komunikujeme s výrobci, nebo obchodními zastoupeními.

_Y0O6550_heller_bearbeitet_Original Format_5636Dodáváte kromě výrobců i pro aftermarket?

Koncový zákazníci  jsou pro nás samozřejmě velmi důležití. Umožňují nám hledat nová řešení.  Je to samozřejmě velmi náročná, ale na druhou stranu i velmi zajímavá práce. Portfolio našich výrobků je velmi široké a zahrnuje několik podrobných produktových katalogů, které jsou rozděleny do jednotlivých kategorií.

Historicky nejstarší jsou střešní systémy a naopak nejnovější pak chladící a klimatizační technika. Teď před zimní sezónou jsou aktuální nezávislá topení.

_Y0O1629 mit Schnee auf Logo_Original Format_5633Když mluvíte o topení, můžete nám topné systémy nějak blíže přiblížit?

Velká část konzultací se zákazníkem začíná upozorněním na dva odlišné topné systémy.  První z nich je teplovodní – tj. ohřev zpravidla chladicí kapaliny. Dochází tedy k ohřevu motoru a podle potřeby i kabiny.  Jedná se o tradiční řešení, které zpříjemňuje život majitelům mnoha osobních vozů. Toto je příklad, kdy si u koncernových vozů můžete topení nakonfigurovat u nového vozu přímo z výroby, stále je ale široký prostor pro dodatečné montáže.  Topení pro osobní vozy o výkonu 4 a 5 kW je samozřejmě na spodní části výkonového spektra. Podobné systémy o vyšším výkonu nabízíme i pro nákladní vozy a autobusy a končíme výkonem 40 kW.  Tedy od minivozu po dálkový autobus.  Druhý systém je teplovzdušný a zde nabízíme topení od výkonu 2 kW výše. V tomto případě je vynechán topný/chladící okruh a ohřátý vzduch je přímo distribuován do požadovaných prostor. Řešení je velmi oblíbené mezi majiteli karavanů, nákladních vozů, lodí, ale je třeba i v lokomotivách, a nebo třeba i bojových vozidlech naší armády. Výhodou je nízká spotřeba paliva i elektrické energie a prakticky okamžitý proud teplého vzduchu.  Tato topení můžete ovládat širokou škálou ovladačů. V poslední době je velmi oblíbené ovládání mobilním telefonem, kde přicházíme téměř každoročně s další novinkou a zlepšením. Samozřejmostí jsou taky oblíbené aplikace pro chytré telefony.

Kaelteshooting_Motiv_Europa-171_CMYK_Original Format_5642A co chlazení?

Chladící a klimatizační systémy jsou oblast, na kterou se stále více zaměřujeme pro rostoucí význam tohoto segmentu trhu. Dokážeme nabídnout komplexní řešení od osobního vozu po lokomotivu, ať už se jedná o klimatizování prostoru pro cestující, nebo chlazení nákladového prostoru.  Každý rok v této oblasti představujeme několik řad nových produktů, abychom uspokojili poptávku po různých specifických zástavbách.

Kdo všechno Vás v oblasti chlazení oslovuje?

Prakticky každý. Přepravci léků a dalších produktů citlivých na změny teploty požadují chlazení v kombinaci s topením. Podobně výrobci a dodavatelé kontejnerů, strojů apod. Webasto řeší velké projekty pro vlaky a autobusy. Speciální řešení šitá na míru pak navrhujeme pro lodě a karavany.

Co ještě dokáže Webasto nabídnout?

Máme spoustu dalších produktů, které dokáží zpříjemnit život.  Namátkou si vzpomenu na naftový vařič, nebo zařízení pro ohřev vody pro majitele karavanů. Výrobní závod v Holandsku vyrábí speciální střešní okna pro lodě. Spolupracujeme také v oblasti elektromobilů. Je toho opravdu hodně, co umíme nabídnout a nejlepší způsob je kontaktovat nás, nebo některého z našich autorizovaných partnerů.

Děkujeme za rozhovor

I já děkuji a přeji čtenářům mnoho pohody s našimi výrobky

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.