Sociální sítě
Nahoru

Konečně pravda o kuřeti. Psům prospívá více, než si myslíme

Taky se při výběru granulí pro svého psího miláčka vyhýbáte kuřecímu masu? Pak asi patříte do skupinky chovatelů, kteří uvěřili, že kuře je spouštěčem většiny problémů, kterými psi můžou trpět. Je to ale přitom spíš takový zvyk, odmítat kuřecí maso z důvodu možných alergií. Víte ale kolik psů má skutečně alergii na kuře? Jen asi tři psi z tisíce.

Alergie na kuřecí bílkovinu totiž nejsou tak časté, jak si chovatelé myslí. Při určování po čem se pejsek drbe, se nezřídka zjistí, že důvod je úplně jinde než v kuřecím mase. Navíc potravní alergie představují pouze 0,4 % ze všech onemocnění kvůli kterým páníčci berou své čtyřnohé parťáky k veterináři. Kuřecí maso bývá v souvislosti s alergiemi tak často zmiňováno možná i proto, že je nejprodávanější bílkovinou ve zvířecí i humánní stravě. Ve výživě psů má kuře přitom významnou roli, protože obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, esenciální aminokyseliny i vitamíny.

Nejprve je třeba rozlišit potravní alergie, což jsou vzácné neadekvátní reakce imunitního systému na určitou potravinu a pak potravní intolerance, kterými označujeme neschopnost organismu strávit danou potravinu. Víte, co u psů patří mezi největší alergeny? Na prvním místě je hovězí, na druhém mléko a na třetím vepřové maso. Kuře je až na nějakém čtvrtém či pátém místě. Alergie na kuřecí maso se v množství potravních alergií vyskytuje totiž jen ve třinácti procentech. V České republice je celkem asi 2200000 psů a alergií na kuře trpí tedy jen asi 1200 z nich.

Kdy se doporučuje jíst kuřecí vývar? Když vám není dobře. Proč? Protože kuřecí maso je dietetikum, je vysoce stravitelné a proto je i součástí různých diet zlepšujících zdraví trávení i snižujících tělesnou hmotnost. A podobně to platí také u psů, což potvrzuje nutriční specialista značky Brit Martin Kváš: „Kuřecí maso má oproti dalším druhům masa vyšší stravitelnost. To je určitě jednou z jeho předností, když se bavíme o krmivu. A dalším ,benefitem´ je také jeho příznivé složení bílkovin a nízký obsahu tuku s dobrým složením.“ Kuřecí maso také tím, že nezatěžuje organismus a má dobrý vliv na střevo, pozitivně ovlivňuje mentální funkce. Protože jak dnes už víme, trávení úzce souvisí i s činností mozku. Vysoký obsah kyseliny linolové v kuřeti je zase základním stavebním kamenem pro kůži. Jiné látky v kuřecím masu zpomalují stárnutí pokožky. Pro pejsky má výhody i v tom, že kuřecí maso nezatěžuje vylučovací aparát a páníčky potěší i méně odpadu, který sbírají na procházkách.

Podobné vlastnosti jako kuře má pro psy i hmyz – je vysoce stravitelný, téměř stoprocentně, poddopruje také zdraví kůže. Je vhodný zejména pro psy s citlivým zažíváním. Má hodně proteinu, železa i vápníku a je stejně bohatý na minerály a vitamíny jako maso. Hlavní tři argumenty pro hmyzí protein jsou – nízké riziko alergií, výjimečné nutriční vlastnosti a hlavně udržitelnost. Hmyz totiž téměř nezatěžuje přírodu. Tito drobní živočichové likvidují organický odpad a výrazně tak pomáhají v boji proti plýtvání a zbytkům.

A spojením těchto dvou výjimečných proteinů – kuřecího a hmyzího vznikla nová řada krmiv Brit Care Dog Sustainable. Tato superprémiová krmiva jsou určena pro zdravé trávení a díky receptuře šetrné k přírodě a udržitelným surovinám má jeho výroba až o 35 % nižší uhlíkovou stopu.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.