Sociální sítě
Nahoru

Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar

Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataje RATAJ FACTORY v centru Prahy.

V úterý 16. dubna se pro veřejnost v centru Prahy otevřela RATAJ FACTORY, největší a nejrozmanitější výstava pop-artu ve střední Evropě. V galerii, kterou najdete jen pár kroků od Staroměstského náměstí, najdete přes tři stovky artefaktů v různých podobách umělce Josefa Rataje, které vás zavedou do barevného světa amerických 90. let.

Tato expozice byla pečlivě připravována, aby přinesla nezapomenutelný zážitek plný barev, pozitivity a inspirace. Kromě obrazů zde najdete i ručně tkané koberce, neonové instalace, nábytek, sochy a nebo právě i závodní vůz Citroën 2CV, který pro Dakarskou rallye designoval právě Josef Rataj.

„Báry nadšení a odhodlání pro tento šílený sen mě baví. Nemohl jsem to nechat jen tak a rozhodl jsme se jí pomoct. Navrhl jsem tvář jejího projektu tak, aby byl tak šílený jako je ona a její nápad. A mám radost, jaký to mělo na Dakaru a v celém světě ohlas, a že to děvčatům pomohlo. “ říká Josef Rataj. DUCKAR, jak se zmíněný vůz nazývá, je k vidění v rámci výstavy až do 3. května 2024.

„Je to krásné místo v centru Prahy, které nyní dostalo úplně jiný rozměr. Najednou se roh v Michalské ulici úplně rozzářil. Uvnitř najdete oázu klidu, barev a inspirace. A já za celý tým Josefovi a galerii přeji, aby byla místem setkávání a motivace pro další umělce v tom, že sny se plní,“ říká závodnice Barbora Holická

Právě tento ikonický francouzský vůz s výrazním pop-artovým designem se stal miláčkem Dakarské rallye a letos v lednu úspěšně dokončil, jako první svého druhu v historii, tento nejnáročnější dálkový automobilový závod. Již 14 posádek se o zdolání této výzvy na původních tratích Dakarské rallye v Africe pokoušelo, nicméně ani jedna soutěž nedokončila. Jako poslední to zkoušela francouzská posádka s dokonce dvoumotorovou verzí vozu v roce 2007.

Až letos to česká, a dokonce ryze dámská, posádka zkušených závodnic, Barbora Holická a Lucie Engová, za asistence konstruktéra a mechanika Tomáše Nerudy dokázala.

„A jelikož my intenzivně v dílně pracujeme na úpravě vozu, aby byl konkurenceschopnější pro další Dakarskou rallye, Josef už přemýšlí, jaký design nám připraví na další ročník závodu. Chtěli bychom držet tradici, jako začala na Le Mans a na každý ročník Dakarské rallye přijít s novým pop-artovým designem,“ říká závodnice Barbora Holická

Nenechte si tedy ujít příležitost a navštivte Rataj Factory a prohlédnětete si tento jedinečný vůz.

Více z rubriky Auta