Sociální sítě
Nahoru

Výstava v trutnovské galerii EPO1 propojuje cyklistiku a současné umění

Výstava Jízda, která se uskuteční v Centru současného umění EPO1 v Trutnově ve spolupráci s platformou Sport in Art, představí ztvárnění bicyklů a jejich význam v životě člověka. Už od 3. května jsou zde k vidění kreace více než čtyř desítek umělců různých generací.

Expozice, která potrvá pět měsíců, nabídne sochařská díla, instalace a výtvarné umění. Monumentálně pojatá výstava v prostorách bývalé elektrárny bude nejrozsáhlejší přehlídkou věnovanou fenoménu kol a cyklistiky v českém i mezinárodním měřítku. Galerie připravuje také řadu doprovodných akcí s účastí umělců a sportovců.

Výstava široce propojuje umění a sport a ukáže kolo a pohyb na něm v různých podobách. Kurátorem výstavy je Petr Volf, přední odborník na téma sportu v umění. V části turbínové haly multifunkční galerie budou vystavena díla sochařek a sochařů, jako jsou Jakub Flejšar, Karel Nepraš, Zdeněk Němeček, Paulina Skavová, Vratislav Karel Novák a Čestmír Suška.

Ve stejném prostoru budou k vidění instalace a objekty dalších umělců, mezi nimi Jiří Černický, Jiří David, Krištof Kintera, Jan Stolín a bratři Filip a Lukáš Houdek. Svá malířská díla představí Alena Anderlová, František Mertl (známý ve světě jako FRANTA), Ondřej Kohout, Michael Rittstein, Petr Písařík, Natálie Roučková, Karel Štědrý, Jakub Špaňhel a Lubomír Typlt.

Řada objektů a obrazů bude mít na výstavě Jízda premiéru díky spolupráci s platformou Sport in Art. Výstava byla vytvořena přímo pro prostředí industriální galerie, jedné z největších soukromých kulturních institucí v Česku, která je sama o sobě architektonicky významným dílem. Atmosféru Tour de France připomenou poháry vítězů navržené Peterem Oláhem a fotografie Markéty Navrátilové, renomované fotografky, která dokumentovala slavný cyklistický závod z bezprostřední blízkosti. Organizátoři doufají, že výstavu Jízda navštíví i lidé, kteří běžně galerie nenavštěvují.

Hledáme témata výstav, která mohou oslovit širší publikum napříč generacemi. Když jsme plánovali výstavy pro letošní rok, přišlo nám spojení umění a sportu jako zajímavý nápad. Na své si tak přijdou milovníci umění, sportovci, ale také děti. Není tajemstvím, že majitel galerie Rudolf Kasper je vášnivý cyklista, takže se pro téma velmi rychle nadchnul. Jízdní kolo je zkrátka fenomén. Každý ho zná, každý na něm někdy jel a pro spoustu lidí je součástí každodenního života. Bicykly slouží k volnočasovým aktivitám, cestování a samozřejmě ke sportování. Cyklistika je spojena i s naším regionem, ať už jako soukromé terénní vyjížďky Trutnov trails v lokalitě Jestřebích hor nebo známý Krakonošův cyklomaraton,“ uvedl Jan Kunze, ředitel galerie EPO1.

Více z rubriky Výstavy a Premiéry

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz