Sociální sítě
Nahoru

Wine & champagne bar Autentista oslavil páté narozeniny

Oslavu pátých narozenin využil wine & champagne bar Autentista k představení několika novinek. První z nich je nové koktejlové menu, které staví na champagne a prémiových destilátech vyrobených z hroznů. Uvedení se dočkalo také víno Cuvée Autentista 2021, jež vzniklo ve vinařství Dobrá vinice. Nejde přitom o jedinou spolupráci s tímto vinařstvím – vinařka Andrea Nejedlíková ve sklepích objevila vína z let 1998–2009, pod nimiž je ještě podepsaný její zesnulý manžel Petr Nejedlík. Tato vína budou nyní k dispozici pouze ve wine & champagne baru Autentista.

První hosty přivítal wine & champagne bar Autentista přesně před pěti lety – 10. října 2019. Do povědomí se ihned zapsal nejen svou nabídkou autentických vín a growers champagne, jež patří mezi nejširší v Praze, ale také osobitým interiérem. Stojí za ním architekti Katarína Varsová a Jan Roučka z ateliéru Formafatal, kteří se za tento projekt mohou pyšnit oceněním Interiér roku 2019 v kategorii Veřejný interiér I. „Inspirovali jsme se designem speakeasy barů, současně pro nás bylo zásadní, aby prostor svou atmosférou souzněl s nabízenými víny. Spolu s architekty jsme proto zvolili intimnější ráz, co se týče osvětlení i použitých materiálů v jejich přírodní podobě,“ vysvětluje Antonín Suchánek, jeden ze spolumajitelů Autentisty.

I přes složité covidové roky se Autentista drží svého původního konceptu. Hosté tak mohou vybírat z nezvykle široké nabídky autentických vín a pěstitelských champagne, která aktuálně čítá téměř 400 různých láhví (okolo 300 tichých vín a na 100 champagne). Mezi nimi se dají najít i překvapivé a mimořádné kousky jako například vína z Azorských ostrovů a dalších regionů, které se neřadí mezi typicky vinařské. Přesto i tato vína vynikají svou kvalitou a jsou skutečným odrazem místa svého původu. „Věříme, že víno má zrcadlit nejen čas a místo svého vzniku, ale také umění vinaře. Vybíráme proto vína, která za sebou mají určitou historii a nepodléhají pouze módním trendům. Chceme hostům ukázat, že naturální vína nemusí být nutně jen divná, zakalená a s chuťovými vadami. Námi vybraní vinaři tvoří vína s respektem k životními prostředí, surovině i nápoji samotnému,“ doplňuje Antonín Suchánek.

V loňském roce podnik zprovoznil vlastní kuchyň, která byla v plánu od začátku, ale kvůli pandemii se její vybudování posunulo. K vínu si tak hosté mohou dopřát nejen ústřice či nezbytné prkénko se sýry a uzeninami, ale také francouzskou cibulačku, šneky nebo kohouta na víně. Menu se tedy inspiruje vínem a zeměmi, ze kterých pochází.

Letošní novinkou je pak koktejlové menu obsahující klasiky jako Kir Royal, French 75, Gin & Tonic, Negroni nebo Champagne Cocktail. I zde zůstává zachována návaznost na víno, jednotlivé receptury tak staví na champagne nebo prémiových destilátech z hroznů, jako je koňak nebo gin na bázi vínovice.

U příležitosti svých pátých narozenin představuje Autentista také vlastní tiché víno, Cuvée Autentista 2021. To vzniklo ve spolupráci se znojemským vinařství Dobrá vinice a jedná se o cuvée odrůd Müller Thurgau a Pinot Noir v poměru 1:1. Obě odrůdy zrály společně na vlastních kvasnicích po dobu 10 měsíců ve francouzském dubovém sudu. Výsledkem je autentické bílé víno s minerálním a květinovým charakterem. K ochutnání bude pouze v Autentistovi, lze zde pořídit i celou láhev.

Nepůjde přitom o jedinou spolupráci s vinařstvím Dobrá vinice, které patří mezi průkopníky naturálního vinařství u nás a je spoluzakladatelem spolku Autentisté. Vinařství založil v roce 1992 Petr Nejedlík, později se k němu přidala jeho manželka Andrea Nejedlíková. Po jeho skonu v loňském roce oficiálně převzala vedení vinařství, byť na jeho chodu se podílela už předtím. Co však netušila, že se ve sklepích ukrývají láhve z let 1998–2009, pod kterými je podepsán ještě Petr Nejedlík. Kromě autora a ročníku však nic dalšího není známo. „Andrea nás přizvala, abychom spolu s ní tato vína prošli. Vybrané láhve budeme nyní nabízet u nás v Autentistovi. Sice o nich nemůžeme s jistotou nic moc říct, ale z profesionálního hlediska se jedná o unikátní věc. Dvacetiletá vína z Moravy se opravdu nevidí denně. Věřím proto, že zaujmou i naše hosty,“ láká na jedinečný zážitek Antonín Suchánek.

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz