Sociální sítě
Nahoru

Skvostné hodiny z výstavy v Průhonickém zámku k prodeji

Jaroslav Kavalír je výrobcem řídících systémů pro obráběcí stroje, modelářem a konstruktérem netradičních hodin. Svoje první skeletové hodiny navrhl a postavil v roce 2001. Vymyslel pro ně i vlastní originální variantu kroku s kolíčkovým kolem. Díky zdvojení palet je každý kolíček využit dvakrát a krokové kolo se tak při stejném počtu kolíčků otáčí poloviční rychlostí, čímž je získán výhodnější převodový poměr. Hodiny zpočátku vyráběl sám. Po několika prvotních variantách dostaly skeletové hodiny Kavalir Chrono v roce 2003 svoji finální podobu díky designerovi Pavlovi Hrubému. Rozměrný číselník o průměru 400 mm s vyřezanými číslicemi a kruhovými znaky v místě čtvrt, půl a třičtvrtě hodiny umožňuje snadný odečet časového údaje pomocí jedné tenké ručky výrazného červeného odstínu. Celý hodinový stroj, sestávající z pouhých dvou ozubených kol a  krokového kola je elegantně uspořádán uvnitř číselníku a vystaven na odiv. Můžeme tak pozorovat s každým zhoupnutím kyvadla, tiknutím a potočením krokového kola neúprosný tok času.

Od letošního roku zajišťuje výrobu těchto hodiny, které jsou nyní vystaveny v Průhonickém zámku, pražský hodinářský atelier Knespl a Majzlík. Hodiny doznaly několika úprav a vylepšení sloužící ke zvýšení energetické úspornosti a přesnosti chodu . Všechna kola jsou osazena v hybridních ocelovo-keramických kuličkových ložiscích na bázi nitridu křemičitého. Kolíčky i palety kroku jsou povlečeny diamantu podobnou (DLC) vrstvou, stejně tak jako cévky lucernových pastorků. Použití keramických kuličkových ložisek a povlakování DLC výrazně snížilo tření v hodinovém stroji a odstranilo potřebu mazání. Otevřené skeletové hodiny tak běží bez přítomnosti oleje, což jim zajišťuje odolnost proti prachu i bez ochrany uzavřenou hodinovou skříní.

Ploché části jsou vyřezány z nerezového plechu laserem. Povrchově jsou nerezové díly upraveny balotinováním, tedy tryskáním jemnými skleněnými kuličkami, čímž získají šedý sametový nádech. Jsou navrženy i hodiny s označením Retro, které jsou vyrobeny z ocelového černěného plechu. Ty jsou určeny do nostalgického interieru. Kromě ložisek, jsou všechny dílce, včetně šroubků a matic, originální ručně vyrobené obrobky.

Posledním vylepšením Ing. Kavalíra je elektrický samonátah. Původní strunový závěs závaží byl nahrazen řetízkem spojeným do smyčky. Po tomto řetízku šplhá závaží, poháněné miniaturním elektromotorkem skrytým uvnitř. Když závaží klesne, volná část řetízku se napne a sepne spínač motorku. Zdrojem energie postačujícím až na dva roky je běžná alkalická baterie. A cena celého díla? Pouhých 30 000 Kč!

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.