Sociální sítě
Nahoru

MAXIMÁLNÍ KONCENTRACE ČESKÉHO DESIGNU

Grand Hotel Imperial recepce a loby

Asi byste nečekali, že ve městě jakým je Liberec můžete objevit takovou míru koncentrace současného českého designu, až se vám zatočí hlava. Stačí přitom navštívit nově rekonstruovaný Pytloun Grand Hotel Imperial, jehož designové pokoje jsou v podstatě galerií soudobého českého designu. Každý z 36 pokojů totiž navrhl jiný přední český architekt, designér či studio, takže má každý pokoj svou unikátní atmosféru.

Imperial pokoj On the Roof od designéra Víta Janečky, www.d-atelier.cz

Hotel Imperial v Liberci byl postaven ve 20. letech minulého století jako konstruktivistická stavba s prvky art deco. V 80. letech však prošel nechvalně proslulou „renovací“, která pohřbila téměř vše z jeho prvorepublikového kouzla. Po sametové revoluci navíc budova řadu let chátrala a záchranou se jí stalo až to, že ji koupil liberecký hoteliér Lukáš Pytloun, který se pustil do kompletní rekonstrukce v roce 2015.

Imperial 50 Shades of Grey od designéra Petr Stolína

Výsledkem je v rámci České republiky i celé Evropy zcela ojedinělý projekt – celé „východní křídlo“ Pytloun Grand Hotelu Imperial totiž tvoří jakousi galerii soudobého českého interiérového designu. Mezi autory pokojů patří například Chybik+Kristof Architects, Bořek Šípek, David Vávra, Michal Kunc, Petr Stolín, Vít Janečka či Ivo Prokel. Už samotný příjez do hotelu vás však ohromí. Nepřehlédnutelnou dominantou hotelového lobby je totiž lustr, jehož designérem je Maxim Velčovský, umělecký ředitel Lasvitu, který při návrhu vycházel z původního lustru – pěti koulí na jedné tyči. The cloud je pak plastikou z 98 opálových koulí, které mají různou intenzitu zabarvení, a i když jen 36 z nich svítí, přesto působí dojmem, že září všechny.

Imperial pokoj (Gl)amour od designéra Jan Počepického

Podoba jednotlivých pokojů je opravdu rozmanitá a hosté si tak mohou vybrat podle svého vkusu, momentální nálady, nebo třeba oblíbené barvy. Pokoje některých architektů přenesou hosty mimo realitu a doslova je vtáhnou do svého příběhu. V jednom z pokojů se například ocitnou v americkém Hollywoodu, jiný zase evokuje dojem, že tráví noc v loveckém zámečku, kde mají nad postelí vystavené trofeje z úspěšného lovu. Některé pokoje svým stylem přímo vybízejí k romantickým pobytům pro zamilované páry. Jiné zase upřednostňují jednoduchý minimalistický styl, případně využívají prvky industriálních interiérů. Převážná část hotelu je nyní dokončena, včetně restaurace Zlatý kohout s nabídkou moderní české i světové gastronomie, kavárny Café Imperial a kongresových nebo zasedacích prostor. Pojedete na návštěvu?

Majitel a hoteliér Lukáš Pytloun

Restaurace Zlatý kohout

 

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.