Sociální sítě
Nahoru

Jak moderní technologie pomalu převládají nad klasickými cigaretami

Některé věci se mění jen pozvolna. A tak tuzemské kuřácké populaci stále tříčtvrtinovou většinou vládnou klasické cigarety. Ačkoli nelze za poslední desetiletí přehlédnout výrazný nárůst těch, kteří z různých důvodů volí raději některou z alternativních variant. Jaké možnosti kuřáci mají? A jak moderní technologie ovlivňují jejich svět?

Na cestě od klasických cigaret k moderním technologiím

Tabákové výrobky člověka a lidstvo provázejí již dlouhá staletí, nelze o nich však v žádném případě prohlásit, že by se jednalo o souputníky zdraví prospěšné. I proto si nejen samotní kuřáci, ale také lékaři a mnozí další odborníci – od adiktologů, přes sociology, až po vývojáře a technology – kladou otázku: Čím nahradit cigaretu?

Nové technologie v tabákovém průmyslu alespoň do jisté míry umožňují snižovat možné negativní následky kouření a některá jeho rizika omezit. Vědci a lékaři se totiž shodují, že kuřáci, kteří se rozhodli vyzkoušet alternativy cigaret, které neobsahují dehet, dělají alespoň malý krok správným směrem: tyto výrobky jsou méně rizikové než kouření běžných cigaret, při němž dochází ke spalování tabáku.

Proč vlastně ale dávají kuřáci čím dál tím častěji přednost přístrojům na zahřívání tabáku před klasickými či vlastnoručně balenými cigaretami? Důvodů bychom našli hned několik.

Při přechodu od obyčejných cigaret kuřáci obvykle nejvíce ocení absenci dýmu, kouře a typického cigaretového zápachu. Ale k zahození prý nebývá ani možnost výběru různých příchutí.

Alternativní varianty cigaret navíc kuřáky zpravidla vyjdou levněji, a to od 10 do 40 % v závislosti na technologii a značce, kterou konzumují. Což přirozeně není úplně zanedbatelná částka! Ušetřené peníze jsou přitom pro mnoho kuřáků skutečně zásadním důvodem, proč změnit značku či dokonce s klasickými cigaretami úplně skoncovat.

Tabákový průmysl hledá alternativní budoucnost

Jaké možnosti tedy kuřáci mají? A jakou alternativu nejčastěji volí? Nedávný průzkum společnosti Datank mezi tuzemskými kuřáky ukázal, že například konzumenti mezi 25 a 45 roky dávají přednost výrobkům na bázi zahřívání tabáku. K moderním technologiím přitom zpravidla přešli od klasických cigaret.

Pokud se tuzemští kuřáci rozhodnou zvolit místo cigaret právě zahřívaný tabák, mají v českých obchodech poměrně široký výběr: ať už se jedná o Iqos z produkce Philip Morris, cigarety glo nebo též nově na trh zaváděný přístroj Ploom od společnosti JTI (Japan Tobacco International).

Jednotlivé přístroje se od sebe liší jak cenou a provozními náklady, tak samozřejmě i designem. Rozdíly najdeme i ve vlastnostech a funkcích produktů, mezi něž patří například výdrž zařízení na jedno nabití. Nikoli nepodstatnou roli ale hraje také intenzita a množství vůně (či zápachu) typické pro některé z přístrojů.

Jak můžeme sledovat na příkladu značky Ploom, technologický vývoj posledních let přitom umožnil vyvinout i přístroje, které se obejdou zcela bez nepříjemného zápachu, a přitom neztratí autentickou tabákovou chuť.

 

Zdroj obrázku: JTI International

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.