Sociální sítě
Nahoru

Hotel Crazy House je bláznivým únikem do přírody a světa pohádek

V rezidenční čtvrti vietnamského městečka Dalat stojí jeden z nejzvláštnějších hotelů světa – Hang Nga Guesthouse. Tak hotel označuje sama jeho tvůrkyně a majitelka, vietnamská architektka Dang Viet Nga, která se stavbou pětipatrové budovy začala v roce 1990. Mezi veřejností je ale Hang Nga Guesthouse spíše známý jako Crazy House.

Jméno hotelu dali první návštěvníci

Jako “crazy house”, neboli “bláznivý dům”, stavbu označili první návštěvníci, kteří měli možnost si rozestavěnou budovu prohlédnout. Paní Dang Viet Nga označení “crazy house” převzala a nyní sama oficiálně takto hotel nazývá. Celý koncept stavby totiž byl a je na dalatské poměry bláznivý. Například v budově najdete jen velmi málo pravých rohů. Vše je zde nějak zaoblené, nepravidelné, zdánlivě nelogické a bez pravidel. Zároveň však fascinující a hravé.

Crazy House rozhodně vybočuje z řady a mezi okolními vilkami ve francouzském stylu působí trochu jako z jiného světa. Nejednoho návštěvníka při pohledu na stavbu napadne přirovnání se stavbami katalánského architekta Antonia Gaudího. V jeho dílech paní Dang opravdu našla inspiraci. Hlavní inspirací jí ale byla příroda, která Dalat obklopuje.

Návrat do přírody

Dlouhá léta pracovala paní Dang na strohých státních zakázkách, které ji nudily. Když se v roce 1983 usadila v Dalatu, rozhodla se dát průchod své kreativitě a fantazii a vytvořit dílo, které by lidi vrátilo k přírodě. V roce 1990 vznikly první návrhy, které ale nezpracovala klasickými architektonickými postupy, ale projekt si nakreslila akvarely. Na stavbu si pozvala neprofesionální dělníky, kteří postupně pomocí oceli, dřeva a betonu začali podle přání paní Dang stavět. Nejprve to měl být jen dům určený jen pro rodinu paní Dang. Aby však architektka získala finance na stále probíhající výstavbu, rozhodla se Crazy House za poplatek zpřístupnit veřejnosti a původně osobní projekt se nakonec rozrostl o záměr vytvořit zde i malý hotel.

Všude je ale hlavním tématem příroda a přírodní prvky. Hlavní budovy působí jako kmeny stromů mezi nimiž se jako liány vinou spojovací chodby. Na opravdových stromech na nádvoří visí obří pavoučí sítě a u jezírka rostou obří hříbky. Interiér budovy je protkán chodbami připomínajícími tunely a jeskyně. Vše je barevné a jakoby z fantastické říše pohádek Walta Disneye.

TIP: Vydejte se na zájezd do Vietnamu poznejte místní kulturu na vlastní oči. Zájezd Velká cesta Vietnamem na 15 dní pořídíte od 50 890 Kč.

Crazy House si vysloužil obdiv a uznání

Krátce po otevření veřejnosti začal Crazy House sbírat mezinárodní uznání a obdiv pro svou unikátní architekturu. Několik tištěných turistických průvodců jej zařadilo mezi místa, která je třeba v Dalatu  navštívit. I když mezi konzervativními komunisty vyvolal Crazy House kontroverzní nálady, všeobecně je tento hotel obdivován a vyzdvyhován jako fantastický a pohádkový.

Denně Crazy House navštíví desítky, neli stovky návštěvníků, kteří se v době mezi půl devátou ráno a sedmou večerní mohou projít labyrintem chodeb vedoucími stavbou, nahlédnout do některého z neobsazených pokojů a obdivovat detaily tohoto uměleckého díla. Poplatek za vstup do areálu hotelu je v přepočtu asi 50 Kč.

Dům stále není úplně dokončen a podle slov paní Dang ani nikdy úplně dokončen nebude, protože je jako živý objekt.

Noc pod dohledem zvířat

Opravdový zážitek si z Dalatu odvážejí ti, kteří se rozhodnou v Crazy House strávit alespoň jednu noc jako hoteloví hosté. Naskytne se jim totiž možnost užít si zdejší atmosféru pohádkového lesa bez skupinek zvědavých turistů. Mohou se podle libosti procházet z jednoho patra do druhého, objevovat skrytá zákoutí a detaily a nebo si povídat s ochotným personálem, který rád povypráví o majitelce bláznivého domu.

Hotel má k dispozici celkem deset pokojů, které jsou tématicky vybavené a věnované nějakému zvířeti nebo rostlině. Přespat tak lze třeba v klokaním, tygřím, medvědím nebo orlím pokoji. Každému zvířeti je zde navíc připsána nějaká národní symbolika. Například tygr podle paní Dang symbolizuje čínskou odolnost, orel americkou sílu a velikost a nebo mravenec vietnamskou pracovitost. Zvířecí makety jsou součástí dekorace každého pokoje. Stejně tak je součástí i soukromá sprcha s teplou vodou.

Cena za nocleh se snídaní v tomto pohádkovém světě začíná na zhruba 1200,- Kč. Vydejte se na dovolenou do Vietnamu.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.