Sociální sítě
Nahoru

Historie bankovnictví. Jak vznikly první banky?

Hypotéky, úvěry, půjčky… Půjčování a ukládání peněz není výmyslem moderní doby. Svého času si mohli do „banky“ uložit těžce vydělané jmění i staří Egypťané. Moderní doba různých institucí a kódů bank však měla dlouhodobý vývoj. V následujícím článku vám nastíníme ty nejdůležitější body evoluce účtů a spoření.

Od obilné sýpky k bance

Dnes vám stačí číslo účtu a znát kódy bank a s pomocí internetu můžete poslat obnos na pár kliknutí. Dříve jste se však museli trmácet několik dní s pytlem obilí až k určenému chrámu. Jaký byl historický vývoj bankovních institucí?

Starověk

První záznamy o bankovních procesech známe ze starého Egypta a Babylonu. První banky byly vlastně sýpky, do nichž jste si mohli uložit své jmění v podobě obilí, dobytka a dalšího zboží. Mince ani bankovky tehdy neexistovaly, za službu nebo zboží se platilo formou výměnného obchodu. Později však přišly na řadu praktické úlomky drahých kovů. Daly se snadno dělit a nosit stále při sobě. Z kousků kovů se postupně staly kulaté mince. Ve starém Řecku jste si již mohli půjčit peníze od věřitele, vyměnit platidla z různých zemí ve směnárně, či skoro magickými způsoby odhalit, zda jsou vaše mince platné nebo falešné. K prvním bankovkám však vedla dlouhá cesta.

Středověk

Ve středověku vedla lid církev, a proto není divu, že se z ní i v případě peněz a bankovnictví stal jakýsi zastřešující orgán. Bankovnictví se odehrávalo v křižáckých hradech, jejichž pánové byli oddaní politice tehdejší náboženské nadvlády. Propojením hradů vznikala bankovní síť, ve které bylo možné peníze odesílat i přijímat na různých místech.

Jako předzvěst budoucího systému měn založili v 15. století Italové banku, která funguje dodnes. Objevují se papírové bankovky, které mění vnímání peněz společností. Hodnotu peněz nyní určuje člověk sám, ne materiál, ze kterého bylo platidlo vyrobeno. Peníze od banky jste si mohli půjčit jen v případě, že vás považovala za důvěryhodného – jestli vás vyhodnotila opačně, museli jste navštívit nebankovního věřitele, který vám za úrok obnos půjčil.

Novověk

Po dalším vývoji, do kterého několikrát zasáhla ekonomická krize a válka, se postoj lidí k penězům ustálil. Díky moderním technologiím jsme zažili další převrat v bankovnictví – online systém plateb a půjček. Sjednání půjčky vás dnes může stát jen několik minut vašeho času a nemusíte si kvůli tomu ani obout boty. Oproti původní několikadenní návštěvě chrámu s přivázanou kravkou u boku je to rozdíl, nemyslíte?

Foto: Tim C. Gundert, Pixabay

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.