Sociální sítě
Nahoru

Skrytý klenot Prahy. Pod Václavákem najdete jeskyni s restaurací

Karlův most, Pražský hrad či orloj na radnici. To jsou nejznámější turistické hity, za nimiž se do metropole každé léto vydávají tisíce Čechů. Ale v hlavním městě mohou objevit ještě další, skryté poklady.

Třeba unikátní secesní jeskyni pod povrchem Václavského náměstí, která kdysi sloužila jako divadlo, v němž excelovali slavní komici Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec. Dnes tento magický prostor s umělými krápníky a sochařskou výzdobou na motivy antické báje o Orfeovi a Eurydice slouží gastronomii a najdete v něm restauraci Triton, která patří k tomu nejlepšímu, co pražská kulinární scéna nabízí.

Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút je stoupencem tzv. Artové gastronomie, která musí hosty zaujmout nejen výtečnou chutí, ale také nádhernou vizuální podobou a příběhem, který se za pokrmem skrývá.

Krásnou ukázkou jeho kuchařského rukopisu představuje variace na slavnou francouzskou delikatesu v podobě pečeného strnada. Ten už se dávno nesmí lovit, ale v Tritonu přibližují chuť legendárního pokrmu s pomocí holuba z Anjou, jehož šéfkuchař podává s omáčkou z holubích kostí dochucenou armaňakem, s čerstvými fíky a krupicovým nokem s tymiánem. Vizuálně dokonalé! A chuťově taky.

Ale to není zdaleka vše. Z dalších pokrmů si zaslouží pozornost candát marinovaný v octu z prosseca, který je luxusní verzí českého zavináče, nebo moderní podoba vepřového se zelím. To Tomáš Kohút připravuje z konfitovaného vepřového boku a servíruje s nakládaným zelím, lanýžovým knedlíkem a kaviárem z šalotky. A určitě nesmíte vynechat ani dezert, který připravuje zkušený francouzský šéfcukrář. Zkuste třeba „dezert z rebarbory“ s pečenými mandlemi, tonka fazolí a bílou čokoládou.

Pokud do Prahy jedete za zážitky, nesmíte Triton minout. Právě zde dostanete skvělou lekci zážitkové gastronomie. Navíc v prostředí umělé krápníkové jeskyně, což je skutečný unikát.

Více z rubriky Gastro