Sociální sítě
Nahoru

Luksovo Collegium 1704 se ve Versailles dočkalo neutichajícího aplausu

Poslední zářijová neděle se ve Versailles nesla ve znamení českého triumfu. Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením fenomenálního Václava Lukse zde přednesli jednu z nejpůsobivějších skladeb baroka Missa Salisburgensis českého skladatele Heinricha Bibera. Versailleská kaple byla posledním místem jejich letního turné. „Jsem přesvědčen, že právě toto provedení bylo to nejvydařenější. Všichni jsme se na tento jedinečný prostor velmi těšili a každý, kdo byl na koncertu přítomen, musel cítit neuvěřitelnou sílu, kterou hudba ve své dokonalosti může mít, “ říká ke koncertu sám Václav Luks, který se ve Versailles mohl se svými soubory představit díky dlouhodobé podpoře nadačního fondu BOHEMIAN HERITAGE FUND. Ten tak započal dlouho plánovanou česko-francouzskou hudební spolupráci. Verailles, Collegium 1704V první části koncertu zazněla Monteverdiho Selva morale e spirituale z roku 1640. Skladbu, která je považovaná za tvůrčí vrchol Claudia Monteverdiho coby chrámového hudebníka, ansámbl spolu se sólisty naplnil beze zbytku. Po přestávce čekala ovšem posluchače grandiózní a monumentální Missa Salisburgensis, kterou Václav Luks prvně představil letos v Salzburku. Už postavení souborů bylo velmi efektní a hudebně geniálně vyvážené. Luks se s perfektní leč choulostivou akustikou vypořádal skvěle. Na místě oltáře byl postaven orchestr spolu se sborem, na vyvýšeném královském ochozu pak excelovaly první dechy. Ansámbl byl rozmístěn po celé kapli, aby byl dojem z hudby, která má proudit všude kolem každého posluchače, absolutní. Mimořádná akustika, pomalé stmívání a umělé osvětlení kaple, které dovolilo vyniknout zlatému zdobení, tvořily spolu s fascinující hudební intepretací jednotný celek blížící se dokonalosti. „Celý koncert byl neuvěřitelným zážitkem, který byl umocněn nejen silným dílem Heinricha Bibera, kouzelným místem a technicky dokonalým provedením, ale hlavně bravurním intimním a zároveň monumentálním přednesem souborů. Václav Luks opět dokázal, že umí zcela nenásilnou formou vyvolat v divákovi přirozeným pocit, že je s hudbou, sám se sebou a se svým Bohem v dokonalé harmonii,“ popisuje bezprostřední pocity Skřejpek.

Již během koncertu se po první části mše Glorie ozývalo nadšené „Bravo“, následný neutichající aplaus po koncertě byl zcela zasloužený. Pro pořádající instituci Château de Versailles Spectacle, v čele s ředitelem Laurentem Brunnerem, šlo o zásadní koncert, který by měl zahájit dlouhodobou spolupráci mezi Prahou a Versailles. „Laurent Brunner poděkoval našemu BOHEMIAN HERITAGE FUND již před koncertem samotným. Myslím, že to byl krásný začátek naši hudební spolupráce,“ uzavírá Jakub Skřejpek, ředitel fondu.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.