V úterý 7. června proběhlo v pražském baru Phenomen české kolo největšího a nejdůležitějšího světového barmanského klání Diageo Reserve World Class 2016. Ze smíchovského baru na světové finále v Miami zamíří Adrián Michalčík z baru L’Fleur. Pražský podnik tak potvrdil, že v něm míchají drinky špičkoví barmani: ze stejného baru vzešel i loňský vítěz soutěže. Dvoudenního soutěžního klání se zúčastnilo 12 barmanů, vybraných z více než 60 profesionálů z 27 nejlepších barů z celé republiky. Na finálovém večeru představilo svůj um jen 5 nejlepších. V předchozích dvou ročnících se nasadila vysoká laťka prestiže. „Diageo Reserve World Class Competition nabízí kromě soutěžení i možnost představit veřejnosti nejnovější trendy v oblasti míchaných nápojů, koktejlů či barové kultury ve vybraných barech,“ vysvětlil ambasador programu Petr Kymla ze společnosti Ultra Premium Brands, která společně ze značkou Diageo soutěž do České republiky přiváží. „Letošní ročník prověřil barmany v šesti soutěžních disciplínách, jako food pairing, tedy párování koktejlů s jídlem, míchání drinků na rychlost, tzv. speed challenge, testování nápojů naslepo či koktejl inspirovaný americkým Miami, tedy destinací, ve které se bude odehrávat letošní finále,“ dodává Kymla. Právě ten představovali před zaplněným a mohutně povzbuzujícím barem v úterý večer. V odborné porotě, která dohlížela na průběh celé soutěže, zasedal i světový vítěz soutěže Diageo Reserve World Class z roku 2013, Španěl David Rios. V barmanském umění patří Česká republika ke světové špičce. Novodobí barmani si v ničem nezadají se skutečnými umělci. Aby obstáli, musí mít nejen talent, originální styl, ale i schopnost naslouchat svým zákazníkům. Ti nejlepší mají odvahu změřit své síly v mezinárodních soutěžích. V rámci prestižní celosvětové soutěže Diageo Reserve World Class pracovali soutěžící s věhlasnými značkami alkoholů: rum Zacapa, gin Tanqueray, bourbon Bulleit či vodka Ketel One. Adrián Michalčík z baru L’Fleur, výherce národního kola, představí své umění na exkluzivním světovém finále v Miami v posledním zářijovém týdnu. Světovou soutěž vyhrál v roce 2010 londýnský barman Erik Lorincz, který pochází ze Slovenska. Loni se na slavnostním večeru globálního finále v Kapském Městě představil mezi top 5 nejlepšími barmany světa i náš reprezentant, Vítězslav Cirok z pražského baru L’Fleur.
Více z rubriky Gastro
-
Poslední večeře na Titanicu – tentokrát bez ledové koupele
Kreativně, moderně, a hlavně v bezpečí. Vyhlášená restaurace Triton umístěná v působivé secesní jeskyni na Václavském náměstí připravila na letošní jaro...
26.4.2024 -
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024 -
Indický michelinský šéfkuchař Himanshu Saini rozšířil partnery manufaktury Jaeger-LeCoultre
Projekt Made of Makers od Jaeger-LeCoultre spojuje umělce z různých oborů mimo hodinářství, aby rozšířil hranice dialogu mezi hodinářstvím a uměním....
10.4.2024 -
Snídaně s lanýžem
Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...
10.4.2024 -
Dvě vzácné whisky vytvořila umělá inteligence. Nabízí se za 50 000 $
Společnost Diageo překročila hranice tradičního a moderního, aby dala světu dvě exkluzivní láhve whisky, jejichž cena dosahuje astronomických 50 000 dolarů...
9.4.2024 -
Mečoun a Ústřice v PRU58
Gastronomická show v PRU58 se blíží. Již 16.4.2024 od 18:00 se restaurace promění v divadlo, kde na pódiu vystoupí v hlavní...
8.4.2024 -
Království chřestu v Hliněné baště
Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o...
7.4.2024