Milovníky rumu čeká každoroční oblíbený svátek. Ve středu 16. srpna si připomenou oficiální Den rumu, který poukazuje na historii i současné trendy tohoto destilátu. „Den rumu se slaví především v USA, pravidelně se do něj však zapojují fanoušci rumů ve všech koutech Země. Destilát z cukrové třtiny totiž patří k nejčastěji využívaným a nejpopulárnějším produktům v koktejlech po celém světě, svátek proto chceme připomenout i v České republice,“ říká Petr Vopálenský, barový specialista a znalec rumů z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits, která na tuzemský trh dováží desítky značek prémiových rumů. První zmínky o rumu se datují až do 17. století, kdy se na Barbadosu přemnožila melasa, jinak využívaná k výrobě cukru. Netrvalo dlouho a uskutečnily se první pokusy s kvašením a později i následným destilováním melasy. Když se výrobní postup rumu postupně zdokonaloval, získával si zástupy příznivců v mnoha dalších britských koloniích, ale také v Evropě a v řadách námořnictva a pirátů, kteří jsou pro rum dodnes příznační. „Navzdory problémům v čele s americkou prohibicí a zakazováním výroby rumů ve Španělsku, se tento destilát postupně dostal na samotný vrchol. Dnes se nejčastěji vyrábí v karibských zemích a svou zlatou éru zažívá i na českém trhu, lidé čím dál častěji vyhledávají kvalitní značky,“ upřesňuje Petr Vopálenský. Celosvětový trend reflektuje také společnost Premier Wines & Spirits a do České republiky už několik let distribuuje oceňované značky rumů z celého světa. V jejím současném portfoliu nechybí proslulý nikaragujský gigant Flor de Caña, bermudský černý rum Gosling’s, který je hlavní ingrediencí tamního národního koktejlu Dark ‚n Stormy, nebo dříve legálně zakázaný mexický rum El Prohibido zrající v sudech po víně sherry. Tradici karibských rumů reprezentují například elegantní dominikánský Relicario a progresivní značka Ron de Jeremy, která blenduje rumy z Jamajky, Trinidadu, Guyany a zmíněného Barbadosu. „Pokoušíme se dát příznivcům rumů co největší možnost výběru z předních značek rumu, které zaznamenávají úspěch na celosvětové scéně. Každý prémiový rum čistý nebo i s kostkou ledu znamená delikátní zážitek, obzvlášť u slavnostní příležitosti dne rumu,“ dodává Vopálenský z Premier Wines & Spirits.
Více z rubriky Gastro
-
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si,...
3.5.2024 -
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je...
29.4.2024 -
Baron Hildprandt získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži Monde Selection Quality Awards
Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards získal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek zlatou medaili za vynikající kvalitu....
29.4.2024 -
Poslední večeře na Titanicu – tentokrát bez ledové koupele
Kreativně, moderně, a hlavně v bezpečí. Vyhlášená restaurace Triton umístěná v působivé secesní jeskyni na Václavském náměstí připravila na letošní jaro...
26.4.2024 -
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024 -
Indický michelinský šéfkuchař Himanshu Saini rozšířil partnery manufaktury Jaeger-LeCoultre
Projekt Made of Makers od Jaeger-LeCoultre spojuje umělce z různých oborů mimo hodinářství, aby rozšířil hranice dialogu mezi hodinářstvím a uměním....
10.4.2024 -
Snídaně s lanýžem
Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...
10.4.2024