Sociální sítě
Nahoru

Jak by měla vypadat správná postel?

Výběr postele rozhodně není radno podceňovat, protože je nutné vybírat hned podle několika kritérií. Důležité je přemýšlet o kvalitě materiálu, rozměrech, o designu i o řadě dalších faktorů. Pokud se budete při výběru postele řídit několika jednoduchými pravidly, nemůžete vybrat špatně. Na co se tedy při výběru vaší nové postele zaměřit?

Zdravotní nezávadnost a optimální výška

V první řadě se musíte zaměřit na materiál, ze kterého je postel i její jednotlivé komponenty vyrobeny. Ten musí být absolutně zdravotně nezávadný – chtějte tedy po prodejci doložení kvality. Další velmi důležitou věcí je výška postele. Nejčastěji jsou postele vysoké 40 – 50 cm. Pro starší osoby nebo pro ty, kdo mají potíže se vstáváním, odborníci doporučují výšku alespoň 60cm. Pamatujte si také, že výška postele by neměla být pod 25 cm.

Výběr matrace a roštu dobře zvažte!

Neméně důležitý je výběr matrace a roštu. Matrace i rošt vám musí maximálně vyhovovat. Nejlepší je, pokud se při jejich výběru obrátíte na odborníky, protože v současné době na trhu existuje mnoho různých druhů matrací a pro laika je tak těžké se orientovat. Nebojte se také matraci vyzkoušet přímo na prodejně.

TIP – pokud vybavujete manželskou postel, je vždy lepší, pokud koupíte samostatné rošty i matrace. Je to pro oba partnery pohodlnější, protože každý má své specifické požadavky a vyhovuje mu například jiná tvrdost matrace.

Matrace z viscoelastické polyuretanové pěny pro nejvyšší luxus

Mezi nejpopulárnější patří v současné době speciální matrace, které se vyrábí z viscoelastické polyuretanové pěny (můžete se setkat také s označením matrace z líné pěny). Tento unikátní materiál totiž zajití, že se matrace dokonale přizpůsobí vašemu tělu a současně mu zajistí optimální oporu po celou dobu spánku. Nabízí tak super luxusní spaní. Matrace z viscoelastické polyuretanové pěny totiž vnímá teplotu těla i vaši hmotnost a tak se krásně přizpůsobí. Dochází k tomu, že během spánku je svalstvo naprosto uvolněné, a tak dochází k celkové relaxaci organismu. Výběr matrace ale záleží jen na vás. Oblíbené jsou i matrace pružinové

Pozor si musíte dát i na velikost lehací plochy  

Při výběru postele si musíte dát také velký pozor na délku a šířku lehací plochy. Velikost lehací plochy by měla absolutně odpovídat tomu, jak nejraději spíte, tedy konkrétně tomu kolik potřebujete prostoru, když se vrtíte a převalujete.

Jak určit optimální velikost?

Určení velikosti lehací plochy je poměrně jednoduché. 

  • Délka lehací plochy: k vaší výšce připočtěte 150 mm a výsledek zaokrouhlete nahoru – standardně se délky lůžek vyrábí s rozlišením 10 cm.
  • Šířka lehací plochy: tento rozměr určuje potřebnou plochu pro různé pohyby při spaní. Za standardní se považuje šířka 800 mm – 900 mm. Užší rozměry jsou možné v případě, pokud je lehací plocha vymezena postranicemi, nebo jinak ohraničena. U dvojlůžka se tato stanovená šířka pro jednu osobu zdvojnásobí. Platí přitom, že čím širší plocha, tím se vám bude pohodlněji spát a tak budete i odpočinutější.

Dejte si pozor i na větrání

Při výběru postele si dejte pozor i na její větrání. Konstrukce postele by měla být vzdušná a maximálně pevná. Další parametry – tedy výběr materiálu, možnost úložných prostorů a třeba i barva povlečení, už záleží jen na vašem vkusu…

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.