Sociální sítě
Nahoru

Kolekce SustainArt 2 je ojedinělým odkazem na země pěstující kávu

Novou kolekcí šálků SustainArt 2 připomíná illy svůj závazek oslavovat země produkující kávu a podporovat začínající umělce. Kolekce představí díla tvůrců z kávových regionů, kteří znázorňují pocity, zkušenosti a příběhy spojené s kávou.

Čtyři začínající umělci byli vybráni pomocí veřejné výzvy illy SustainArt v roce 2014 a byli pozváni, aby vytvořili design dnes již kultovního illy kávového šálku. Inspiraci čerpali z tématu Expo 2015 v Milánu – „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Unikátní limitovanou edici vytvořili společně umělci Felipe Arturo, Ernesto Bautista, Wanja Kimani a Marcelo Moscheta.

Filipe Arturo, Kolumbie

Práce kolumbijského umělce vyrostla z experimentálního procesu, při němž byla káva použita jako inkoust, šálek kávy se tak změnil v nástroj grafického designu. Tento grafický motiv odkazuje na islámské umění, středomořské mozaiky a předkolumbovské techniky. Filipe Arturo vytvořil dílo, které sleduje zásadní momenty historie kávy a zároveň popisuje spojení mezi geografií jejího pěstování a zkušeností z pití kávy milionů po celém světě.

Ernesto Bautista, Salvador

Ernesto Bautista se ve svých pracích vždy zajímal o osobní a kolektivní dynamiku jednotlivců. Jeho dílo zachycuje poezii každodenního kávového rituálu prostřednictvím obrazu zatmění obklopeného červeným stromem. Tento zážitek je, dle autora, chycen někde mezi dokonalostí a rutinou, protože „když si dopřáváme šálek kávy, tak nejenom vzpomínáme a na chvíli si vydechneme, ale také přemýšlíme o tom, kde jsme…“.

Wanja Kimani, Etiopie

Wanja Kimani je spisovatelkou a výtvarnicí. Její práce zkoumá pojem domova a vysídlení, vzpomínky a představivosti. Niť prochází každým knoflíkem na šálku a končí na podšálku spolu s jehlou. Spojení těchto dvou ploch, šálku a podšálku, odráží afinitu, která může být spuštěna a sdílena lidmi, kteří podstupují jednoduchý akt pití kávy. Barvy jsou převzaty z etiopské vlajky, země s dlouhou historií produkce a konzumace jedné z nejvoňavějších káv na světě.

Marcelo Moscheta, Brazílie

Brazilský umělec Moscheta vytvořil Forocromaticos, projekt založený na kresbách Carla Linnaeuse, jednoho z prvních, kteří zařazovali rostliny v souladu s vědeckými pokyny a vynálezce současného botanického názvosloví. Kombinací staré kresby kávovníku a moderní barevné škály vytváří z pití kávy zkušenost, která je současně vizuální a chromatická.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.