Sociální sítě
Nahoru

Jak vybrat polohovací stůl

Máte home office a z dlouhého sezení u stolu vás bolí záda? Začněte to řešit ještě předtím, než se u vás rozvine chronická bolest páteře. Podívejte se na recenze výškově nastavitelných stolů a vyberte si svůj ideální stůl, který vám umožní střídat pozice při práci. U polohovacího stolu totiž nemusíte pouze sedět, ale můžete také stát.

Výhody polohovacích stolů

Ptáte se, proč řešit právě stůl? Pokud dlouho sedíte v jedné poloze, záda trpí. A nejen ona. Sedavá práce je příčinou přibírání na váze, hemeroidů či syndromu karpálního tunelu. Vzniklé problémy můžete řešit cvičením, návštěvou lékaře či fyzioterapeuta. Jakmile ale znovu na delší dobu usednete k pracovnímu stolu, problém se vrátí.

Ideálním řešením je proto upravit svůj pracovní koutek tak, abyste u počítače mohli nejenom sedět, ale také stát. Je totiž prokázáno, že pokud dlouhodobé sezení budete prokládat stáním, vašim zádům i celému tělu se uleví.

Proč práce vestoje? Má hned několik výhod:

● Zátěž na tělo je rozložena rovnoměrněji

● Zapojíte více skupin svalů

● Budete se více pohybovat (např. přešlapovat)

● Budete se lépe soustředit

Samozřejmě se nic nemá přehánět. Ze začátku je ideální práci vestoje zařazovat jen na kratší okamžiky, i později ale nezapomeňte střídavě sedět i stát.

Důležité parametry při výběru polohovacího stolu

Dá se předpokládat, že polohovací stůl vám bude sloužit po celou řadu let. Je proto dobré jeho nákup neuspěchat a dát si záležet na výběru. Jaké parametry byste měli sledovat?

1. Výška zdvihu

Naprostým základem je volba optimálně vysokého polohovacího stolu. Výška stolu vám musí vyhovovat vsedě i vestoje. Obvykle se pohybuje mezi 70 až 120 cm, což je dostatečný rozsah pro osoby vysoké 165 až 190 cm.

Ještě dodáme, že výšku si můžete nastavit mechanicky pomocí kličky nebo elektricky pomocí tlačítka. První možnost je cenově dostupnější, také s sebou ale nese menší porci komfortu. Při změně polohy stolu je totiž nutné vyvinout fyzickou aktivitu v podobě otáčení s kličkou. U elektricky ovládaných stolů polohu nastavíte pohodlně, u pokročilejších modelů navíc máte možnost uložení pozic.

2. Šířka pracovní desky

Nepodceňujte ani šířku pracovní desky. V případě notebooku si běžně vystačíte s menším prostorem, stolní PC zabere víc místa. Větší pracovní deska je pochopitelně vždy plus, velikost stolu ale nezapomeňte přizpůsobit rozloze místnosti.

3. Stabilita

Určitě nechcete, aby se vám stůl při práci kýval pod rukama. Stejně tak se hodí, když se o desku můžete pohodlně opřít. Polohovací stůl by proto měl být dostatečně stabilní. To může být problém zejména u levných polohovacích stolů. Při výběru proto věnujte pozornost stolovému podnoží.

4. Nosnost

Nosnost se většinou pohybuje okolo 100 kg, což pro běžné uživatele bývá dostatečné. Pokud ale na polohovací stůl plánujete umístit stolní PC, tiskárnu a případně ještě další zařízení, maximální nosnost si ohlídejte.

Maximální komfort

Pohodlí při práci vám nezvýší pouze polohovací stůl, ale také správně vybraná klávesnice, která uleví od bolesti zápěstí. Každý z nás má trochu odlišné nároky a klávesnici používá na jiné úrovni. S výběrem vám proto pomohou redaktoři srovnávacího serveru Testado, kteří vám představí ty nejlepší klávesnice.

Výškově nastavitelné mohou být také herní stoly. Takový stůl by neměl chybět v domácnosti žádného zapáleného hráče. Také u herního stolu si pohlídejte rozměry desky a nosnost.

Více z rubriky Bydlení