Sociální sítě
Nahoru

RUM – RON – RHUM: Speciál, který mapuje jedinečný svět rumů

Rum se za poslední dvě dekády stal obrovským fenoménem a těší se stále větší popularitě. Jeho milovníci často nejsou jen pouhými konzumenty, ale s nadšením pátrají po bližších informacích a zajímavostech. Krokem k dalšímu poznání jedinečného světa tohoto oblíbeného třtinového destilátu je nový speciál časopisu Warehouse #1. RUM – RON – RHUM je cenným zdrojem informací, rádcem i společníkem k nalité sklence.

Popisuje putování po domovinách výjimečných rumů, které nabízí prodejna Warehouse #1 a její e-shop. Odkrývá zajímavosti, jež se s nimi pojí, a souvislosti, díky kterým lze k rumům snáze proniknout. Přibližuje jejich cestu od růstu a sklizně cukrové třtiny, přes její zpracování, fermentaci až po destilaci, zrání a blendování rumů.

Publikace je k dostání v prodejně Warehouse #1 v pražském Karlíně a na e-shopu www.warehouse1.cz za 200 Kč.

Ve speciálu časopisu se objevují i unikátní překlady z knihy The Silent Ones, působivé příběhy osob spjatých s rumem. Čtenáři v něm najdou také lákavé tipy na rumové koktejly a další oblíbené kombinace. Za přečtení stojí rozhodně i rozhovory s významnými osobnostmi ze světa rumů.

RUM – RON – RHUM kopíruje historii rumové cesty Jakuba Janečka a Jiřího Rabela, majitelů společnosti Ultra Premium Brands, se kterou je spojena prodejna nabízející prémiový alkohol, Warehouse #1. Jejich putování po rozličných koutech světa je protkáno poznáním rozmanitých kultur, výjimečných osob, které byly a jsou legendami rumového světa, a především ochutnáním pestré palety rumů, jež přivezli do naší země, aby se z nich místní rumoví fanoušci mohli těšit stejně jako oni sami. Čtenáři s publikací zavítají na karibské ostrovy, do států Jižní Ameriky i na ostrovy v Indickém a Tichém oceánu a proniknou do světa legendárních destilerií a jejich rumů.

Než se však vydají s autory publikace na společnou pouť, připomenou si na úvod, jak rum vzniká. Na samém začátku je přiblíženo sázení cukrové třtiny i to, co k růstu tato sladká travina potřebuje. Neméně poutavá je ukázka její sklizně a svozu. Pravé rumové dobrodružství pokračuje jejím zpracováním, dále fermentací a destilací, na které navazuje zrání a blendování rumu. Text je doplněn o autentické fotografie, včetně zajímavostí a rarit.

V každé fázi výrobního procesu je zapotřebí velkého úsilí lidí, někdy i zvířat a mikroorganismů, aby na jeho konci vznikl dobrý rum. RUM – RON – RHUM je protkán vyprávěním o lidech, kteří rumu zasvětili svůj život. Se svolením autora, Cyrila Weglarze, byl v publikaci zveřejněn výběr těchto příběhů z knihy The Silent Ones. Vůbec poprvé byly tak přeloženy i do češtiny.

RUM – RON – RHUM se věnuje i aktuálním tématům. Na otázky kolem současného dění nebo plánovaných změn odpovídali rumoví specialisté, majitelé destilerií i značek, mistři palírníci, blendeři a další odborníci.

V rumovém speciálu nechybí ani popis nejlákavějších rumových koktejlů včetně těch v kombinaci s kávou. Jedna z rubrik je věnována roli rumů v kuchyni, další zase jejich snoubení s doutníky. Tím však není výčet zdaleka kompletní. Každý čtenář najde v daném speciálním vydání časopisu Warehouse #1 plno inspirace, zajímavostí i poučení.

Více z rubriky Gastro