Sociální sítě
Nahoru

Gruzínský koňak dostupný již v Česku

Koňak s pozdravy z Gruzie

Gruzínci vědí hodně jak o dobrém alkoholu, tak o výrobě a kultuře jeho konzumace. Jedinečná gruzínská vína a ohnivá chacha jsou známé po celém světě. Další alkoholickou pýchou země jsou koňaky. I když nepocházejí přímo z Gruzie, vinaři z Gruzie dodali jedinečnou chuť tomuto tradičnímu francouzskému nápoji.

Elegantní, bohatý a půvabný nápoj z Gruzie již v Česku k dostání je na stránkách internetového obchodu www.zGruzie.cz. Jedná se o koňaky Sarajishvili, které se vyrábějí již od roku 1887.

Ve druhé polovině 18. století gruzínský vinař David Sarajishvili studoval nuance svého řemesla ve Francii a zjistil, že odrůdy hroznů rostoucí doma jsou stejně vhodné pro výrobu koňaku jako jejich francouzští příbuzní a klima a půda v některých oblastech Gruzie jsou porovnatelné s přírodními podmínkami Francie.

Vyzbrojen novými znalostmi a zkušenostmi svých francouzských kolegů se Sarajishvili vrátil do své vlasti a začal tvořit své vlastní recepty. Jeho cílem bylo vyrábět elitní koňak, ne horší než výrobky Francie, ale silně spojený s jeho rodným městem Tbilisi. Zřídil si zde sklad s pro tu dobu nejmodernějším vybavením.

Továrna na výrobu koňaku byla otevřena v roce 1888 a první druh koňaku Sarajishvili byl tak úspěšný, že hned první rok získal ocenění na prestižních výstavách ve Francii a USA. Dnes má značka více než 200 mezinárodních ocenění a sklepy v Tbilisi stále uchovávají vzorky koňaků vyrobených na počátku 20. století.

Sarajishvili koňak si v Česku můžete koupit na webových stránkách gruzínského internetového obchodu www.zGruzie.cz. Produkty je možné zaslat po České republice, na Slovensko a do všech zemí EU.

Čím starší je nápoj, tím vyšší je jeho cena, ale to neznamená, že mladé nápoje jsou špatné – každý je vhodný na jinou příležitost. Koňaky Sarajishvili 3 nebo 5 hvězdiček jsou vhodné i na neformálnější setkání nebo do koktejlů, zatímco starší koňaky by měly být konzumovány hlavně s cílem si je vychutnat.

NOVINKY OD SARAJISHVILI V ČESKÉ REPUBLICE

TIKHARI WALNUT je výsledkem dlouhé práce závodu Sarajishvili. Je to vysoce kvalitní alkoholický nápoj. Základním alkoholem je pšeničný alkohol, ale co se týče účinku, podobá se starým koňakům.

Vůně je sladká – sladké hrozny, sladké likérové víno, třešně, lehké příjemné tóny ořechu a špetka skořice. Chuť je sladká a kyselá se suchými ořechy, hlubokými tóny ze sudu a třešňovou šťávou. V dochutí lze rozpoznat třešňovou šťávu, rozinky, propolis, tóny dubu a lehký tabák.

Ideální jako neobvyklý a zajímavý dárek pro znalce alkoholu.

Gruzínská Chacha v České republice

Chacha je národní nápoj vyrobený z hroznů, který je kvůli vysokému obsahu alkoholu podle moderních kritérií klasifikován jako třída brandy. Ačkoli chacha se konzumuje téměř po celém Kavkaze, vyrábí se výhradně v Gruzii, protože v této zemi podnebí umožňuje pěstovat potřebné odrůdy hroznů.

Na stránkách e-shopu www.zGruzie.cz najdete tradiční CHACHU Z DUBOVÉHO SUDU stejně jako klasické verze Chacha z odrůd Saperavi a Mtsvane.

Objednávky posíláme nejen do Brna, Prahy a dalších měst v České republice, ale i na Slovensko a do celé Evropy.

 

 

Více z rubriky Gastro