Sociální sítě
Nahoru

Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok

Cartier se vždy vyznačoval vytvářením jedinečných forem, od designu přes propracované siluety, které jsou na první pohled okamžitě rozpoznatelné. Hra s tvary, stírání hranic mezi skutečným a imaginárním, Cartier nahlíží na čas z perspektivy kouzelníka, vnímá magii času, měří jeho krásu a odhaluje jeho tajemství prostřednictvím svého hodinářského repertoáru.

Nekonečné tvůrčí pole, které umožňuje všechny druhy objevování, od nejformálnějších po nejabstraktnější, od nejtechničtějších po nejvzácnější, od nejodvážnějších po nejfantastičtější. Všechny tyto kreace jsou protkány neviditelným kouzlem, spojením mezi stylem a duchem. Magie je společnou nití novinek Cartier představených na letošním hodinářském veletrhu Watches & Wonders 2024.

Reflection de Cartier

Po hodinkách Clash [Un]limited a Coussin pokračuje nový model Reflection de Cartier v odysee kouzel, iluzí a fascinace. Hlavní myšlenkou kolekce je přepisovat tajemství času prostřednictvím odvážných kreací. Šperkové hodinky, ve kterých Cartier vystavuje na odiv svoji mistrovskou práci s tvary, v sobě propojují savoir-faire hodinářů a klenotníků domu.

Vše začíná nebývale velkorysou, otevřenou architekturou náramku, v níž se snoubí leštěné zlato se zrcadlovými odlesky s protáhlými liniemi a výraznými hranami. Napětí vrcholí v okamžiku, kdy se delikátní ciferník setkává se svým vlastním odrazem, na němž se čas pohybuje pozpátku. Drahokamy připomínající fazetové sklíčko na ciferníku udává dvojí identitu šperku, stejně sofistikovanou a precizní.

Santos de Cartier & Santos Dumont

Podmaňovat si oblohu, pohrávat si s pojmem času a vzdorovat gravitaci: odvážný odkaz letce Alberta Santose-Dumonta se vznáší nad novými kolekcemi Santos, které vyzařují ducha, styl a kouzlo svobodomyslného průkopníka.

Nové hodinky Santos de Cartier Dual Time, odvážné a transformativní, překonávají vzdálenosti stejně jako svého času letec Alberto Santos-Dumont. Vybaveny mechanickým strojkem s automatickým nátahem, duální ukazatel času umožňuje zjistit čas současně tam, kde se aktuálně nacházíte, i tam, odkud jste, bez ztráty odolnosti a spolehlivosti. Ocelové provedení se zužujícími se ergonomickými liniemi tvoří souhru mezi pouzdrem a náramkem, doplněnými o elegantní detaily. Mezi ně patří mečové ručičky s rhodiovanou povrchovou úpravou a luminiscencí, sedmistranná korunka a šedý nastavitelný ukazatel pro druhé časové pásmo.

Zvrátit běh času bylo technickou i estetickou výzvou zcela nových hodinek Santos-Dumont Rewind. Jedinečný model z platiny v limitované edici 200 očíslovaných kusů nese výrazný, do červena zbarevný karneolový ciferník s velmi netradičním uspořádáním. Římské číslice totiž ukazují čas v opačném směru, než je zvykem. Vysoce nadčasové hodinky zůstávají věrné jak původnímu elegantnímu modelu z roku 1904, tak průkopnickému duchu letce Santose-Dumonta, jehož podpis Cartier vyryl na zadní stranu pouzdra jak dopředu, tak pozpátku.

Cartier Privé

Cartier Privé je sběratelská kolekce oslavující legendární modely domu Cartier prostřednictvím číslovaných limitovaných edic. Ta letošní, již osmá, přináší moderní pojetí jedněch z nejprestižnějších hodinek v repertoáru Cartier: Tortue. Časomíry navazují na vzácné modely představené v předchozích letech, jako jsou Crash, Tank Cintrée či Tonneau, všechny přepracované s jedinou ambicí: podřídit techniku estetice. Letos se Cartier rozhodl představit komplikaci chronografu ovládaného jediným tlačítkem. Hodinky Tortue se zrodily v roce 1912 ze silné tvůrčí vize, a sice vytvořit dialog mezi křivkami a napjatými liniemi.

Nový model Tortue zůstává věrný svému původnímu designu, který byl jen velmi decentně přepracován s rohy protaženými podél řemínku, štíhlejším tvarem a v lehčím provedení. Pouzdro je k dostání buď ve variantě z platiny nebo ze žlutého zlata, u modelu se základní dvojicí ruček je možná kombinace platiny s diamanty. Každý model je v limitaci 200 kusů, v diamantové variantě v limitaci 50 kusů.

Šperkové hodinky se zvířecími motivy

Ve menažerii Cartier se odehrává kouzelná hodinařská hra, která provokuje nečekaná setkání mezi figurativním a abstraktním. Série šperkařských hodinek si pohrává s vnímáním prostřednictvím magického savoir-faire domu. Charismatická a nezkrotná zvířata, která jsou symbolem zvěřince Cartier, se objevují v hodinářských kreacích již od roku 1914, kdy se na pouzdře poprvé objevila srst pantera.

Letos fascinující chiméra, zrozená ze vzájemného setkání zebry a krokodýla, propůjčuje svou srst novému modelu hodinek, kde každý pruh je pečlivě ručně lakován. Grafická silueta s organickou strukturou tohoto imaginárního tvora obepíná číselník ve tvaru diamantu, jako by ho chtěla obejmout. Delikátní gravírování kolem každého barevného kamene odráží nejvyšší odborné znalosti domu Cartier.

Strhující realismus ožívá na modelu hodinek s krokodýlem, který pozoruje plynutí času, zatímco na dvojici skupltulárních hodinek se setkáváme s odhodlaným čelním pohledem na krokodýla a tygra, mocně svírající čelisti na ciferníku hodinek.

Více z rubriky Hodinky