Sociální sítě
Nahoru

Krajný si koupil nový bag – 007

Je neděle, čas brunche. U golfové klubovny v Klánovicích brzdí šedé Porsche 911 Turbo a jeho řidič ani nemusí předkládat navštívenku, na které je i vyfotografován. David Krajný, majitel a prezident realitní kanceláře RE/MAX Česká a Slovenská republika, je tu znám nejen jako milovník Porsche. Vedle šedé, poslední generace Turba, stojí černé, pro změnu vůbec první vyrobené Turbo 911. Také Krajného. A také s koncovkou 0007 na registrační značce. A to ještě doma garážuje Porsche 993 Turbo a ve Španělsku, kde má letní rezidenci, Porsche 996 S Cabrio. Máme mu říkat Pan Porsche, nebo Mr. 0007?

Jedničková životní cesta

Na značce by mu přitom mnohem více seděly jedničky. Je na prvenství zvyklý. Krajný byl vůbec prvním zaměstnancem společnosti Wrigley v Česku. Ve vysoké manažerské pozici pak ze žvýkaček Orbit, Winterfresh, Airways a Hubba Bubba udělal nejznámější jména v zemi. S perfektním opálením a vizáží Jamese Bonda, který si chladně a efektivně poradí v každé situaci, přesídlil do křesla viceprezidenta pro marketing v centrále Wrigley v Chicagu.  Zpáteční let na kontinent už vedl přímo do kanceláře ředitele Wrigley pro střední Evropu. Rovný, vstřícný, ale i náročný perfekcionalista pomohl zhodnotit značku, kterou – toť rub úspěchu – americká centrála obratem rozhodla výhodně prodat koncernu Mars. Krajný si připsal další jedničku – první osobní zklamání. A rezignoval na svou funkci.

Nyní otevřenými dveřmi vytahuje ze zadních sedadel dva golfové bagy PING. „Porsche a golf, to jsou moje dva nejoblíbenější relaxy. Porsche jsem řídil poprvé v roce 1999 v Americe. A po deseti letech se Porsche stane golfovým autem!“ usmívá se, když z  předního zavazadelníku vyjímá dva složené golfové vozíky. „Porsche má můj obdiv. Koncipuje své přednosti přímo pro manažery a jejich největší lásku – golf.“

RE/MAX, to byl „hole-in-one“!

Krajný má obstojný handicap 4. Měl i trojku. „Jenže kvůli práci prostě nestíhám věnovat se golfu třikrát týdně. A tolik bych chtěl,“ zasnívá se byznysmen, oděný do golfového trika Lacoste a kalhot Ralph Lauren, přepásaných páskem Lindeberg. V realitních kruzích je synonymem manažerského sportu. Hraje ho již patnáct let, je kapitánem Golf & Country Clubu Mstětice i španělského klubu na pobřeží Costa del Sol, kde má letní dům. Hůl k ruce mu přirostla už jako malému, kdy pěstoval pro změnu hokej. Jeho největší trefou na score kartě byl ale RE/MAX. Stal se majitelem master franšízy pro Česko a Slovensko a dnes vévodí realitním žralokům. „Mým cílem je zkultivovat tuzemský trh. Dát slovu exkluzivita adekvátní výraz a zákazníkovi nabídnout největší přidané hodnoty, jaké si umí či ani neumí představit.“ Jeden příklad za všechny: Na makléře můžete mluvit klidně v cizí řeči. Musejí mít dokonalou znalost jazyků. Což je jedno z mnoha náročných školení, kterými procházejí. Přání klienta musí být vyhověno – to je Krajného motto. A tak u českého makléře můžete ukázat třeba na vilu na Floridě a on vše zařídí. Nepotřebujete promluvit větu anglicky, objednávat si letenky na realitní check. Můžete se spolehnout. Přes RE/MAX máte přístup k nabídkám všech zemí světa, kde tato realitní síť operuje.

Oprášit Masarykovy časy

Pink – Krajný piluje drive. Míček odletěl, ale autor není spokojen. Opět zašlapuje boty do trávy a poopravuje si grif. Klánovice jsou pro něj terč, místo největší koncentrace. „A můj největší realitní sen,“ podotýká. Není snad nikdo, kdo by se více zasazoval o znovuobnovení zdejšího golfového resortu s báječnou historií. Nejstarší hřiště v republice bylo prvním areálem svého typu. Za první republiky mu čestně předsedal Jan Masaryk, ke členům patřili továrník František Ringhoffer či britský velvyslanec Sir George Clark. Po druhé světové válce však musel být buržoazní symbol rozorán a vymazán z mapy. Dnešní majitelé pozemků se oprášení historie nebrání, jenže kam čert nemůže, nastrčí byrokrata. Rekonstrukce hřiště není povolena. Důvod? Narušila by ráz krajiny. Jak otřepané a nesmyslné zároveň! Znají to všude. „Obnovili jsme tu alespoň driving range, chipping a putting green,“ krčí rameny Krajný. „Všude ve světě golfová hřiště rostou jako houby po dešti jako ten nejkultivovanější způsob, jak zvelebit krajinu dokonce s pomocí architekta. Tam s každým novým resortem okamžitě vyletí hodnota okolních pozemků vzhůru. Tady to neplatí. Golf je v Česku vždy komplikace. Nejspíš proto, že vyžaduje příliš mnoho krásné zeleně, kterou pak není možné rozprodat na lukrativní stavební parcely,“ utahuje si. Jenže fakta jsou krutá: Česko výrazně zaostává za zahraničím v počtu nově vytvářených hřišť. Pro manažery signál jezdit za golfem ven. „Jenže kdo má profesní ambice, nemá tolik volného času. Řešení je jediné: změnit přístup úřadů, jednou to prorazit.“

Krajného míček končí v jamce. Je na „góly“ zvyklý. Miluje výzvy a umí si jít za svým. Potěší jednou do nebe Jana Masaryka?

Více z rubriky Byty & Penthouse

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.