Sociální sítě
Nahoru

Jak pokořit sezónu viróz a chřipek? Mezi účinné zbraně patří léčivé houby

Dny se postupně začínají krátit a podzim neúprosně klepe na dveře. S ním souvisí samozřejmě i příchod chladnějších dnů a typického přechodného období, kdy si naše tělo vyhřáté po létě musí zvykat na sychravé dny. Mnohdy to bývá spojeno s infekcemi horních dýchacích cest, tedy rýmou, kašlem, ale i nachlazením. Vyplatí se proto nic nepodceňovat a začít s prevencí už teď. Postupné posilování imunity vám pomůže toto období zdárně překonat.

Přírodní pomocníci tvoří správnou cestu

Nečekejte, až nastydnete. Pojistěte se proti infekcím. Rozhodně není dobré nechat vše plynout a pak v kritické chvíli sáhnout po lécích, multivitaminech a „céčku“ v tabletách. Z dlouhodobého pohledu je mnohem lepší cestou využít přírodních pomocníků a s nimi posilovat imunitu. Vaše tělo se pak stane odolnějším, neskolí vás, když někdo v okolí začne kašlat či smrkat. To je totiž největší problém. Jakmile se nakazí jeden, rázem bojují s bacily všichni v práci. Jak tomuto stavu zabránit? Velice užitečné se v tomto směru ukazují léčivé neboli medicinální houby.

Betaglukany a triterpeny vítězí

Za příznivým působením léčivých hub na obranyschopnost lidského organismu stojí hlavně dvě skupiny látek – betaglukany a triterpeny. Betaglukany patří mezi polysacharidy, které fungují jako stimulanty pro imunitní systémy. Zajistí, aby si naše tělo dokázalo s infekcemi poradit samo. Nastartují makrofágy, což je vlastně jakýsi předvoj lidského imunitního systému, který jako první reaguje ve chvíli, kdy na nás z vnějšku útočí viry i bakterie, jejichž působení se následně projevuje zvýšenými teplotami, rýmou či kašlem. Triterpeny patří mezi druhou skupinu látek, kterou charakterizují hlavně antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Díky tomu dokážou také podpořit vaši obranyschopnost. Výsledkem pak je nikoli to, že se spoléháte na vnější pomoc, ale imunomodulací podpoříte vlastní buňky vašeho těla, aby si s viry a bakteriemi dokázaly poradit samy.

Vsaďte na lesklokorku, housenici a hlívu

Které medicinální houby pomohou naší imunitě nejvíce? Především je to lesklokorka lesklá neboli reishi. Dalším tipem je cordyceps čili housenice čínská. V neposlední řadě se ale osvědčuje i hlíva ústřičná. Třeba cordyceps nažhaví v těle tvorbu NK buněk, což jsou vlastně ochranné buňky, které podporují imunitní odpověď. Bojují proti virům. Velice podobně působí i hlíva ústřičná, která zvyšuje produkci protilátek proti virům a bakteriím. Velkým množstvím triterpenů se potom vyznačuje reishi, v níž se jich nachází přes 140 a stává se tak účinnou zbraní. Výhodou všech těchto houbových imunostimulátorů je skutečnost, že je můžete bez obav užívat i v dlouhodobě, protože jde o přírodní látky, které nevykazují žádné negativní účinky.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.