Sociální sítě
Nahoru

Morais Rocha Wines na tuzemském trhu

Region Vidigueira na první pohled nepatří v Portugalsku zrovna k těm turisticky nejpopulárnějším. Je to dáno polohou ve středu zemně, a tedy absencí moře. Nicméně právě zde těží turistický ruch z neobyčejných podmínek, které jsou vskutku ideální pro pěstování vinné révy a oliv. Není divu, že mezi deseti nejoblíbenějšími destinacemi na TripAdvisoru hrají významnou roli i historické vinné sklepy s expozicí tradičních ručně vyráběných hliněných džbánů z dob dávno minulých. Právě zde, uprostřed krajiny, která žije gastronomií, vzniklo před patnácti lety vinařství Morais Rocha Wines, které ctí starodávné techniky pěstování i sklizně révy.

Díky společnost Best Drink se od září tohoto roku je možné setkat s víny Morais Rocha Wines i v České republice, a to nejenom na e-shopu, ale také při různých degustacích – ta nejbližší se koná už 30. září (530 Kč na osobu). Pokud se na nějakou odhodláte, samozřejmě potěší lehká vína z nerezových tanků i červená z dubových sudů, jedno víno však bude stát na pomyslném piedestalu daleko výš než všechny ostatní – Morais Rocha Grande Reserva 2013.

Vskutku nevšední víno zaujme po nalití do skleničky hlubokou rubínovou barvou. Intenzivní vůně provoní okolí ještě před prvním přičichnutí, nicméně až to uděláte, ucítíte černé bobulové ovoce a hřebíček. Chuť je plná a zralé ovoce je dokonale vyváženo dotykem dubu,“ prozrazuje Jan Odvárko ve své ochutnávkové místnosti v Horních Počernicích.

Dodejme jen, že Morais Rocha Grande Reserva 2013 je komplexní a intenzívní, s dlouhou dochutí na patře. Zraje 18 měsíců v sudech z francouzského dubu, poté ještě dozrává dva roky v láhvi. Zbytkový cukr je 3,4 g/l, celková kyselinka 5,4 g/l. Jedná se o cuvée typických portugalských odrůd Aragonez, Trincadeira a Alicante Bouschet. Má potenciál zrání až 15 let. A cena? 2 490 Kč.

Více z rubriky Gastro