Sociální sítě
Nahoru

Sezóna ústřic začíná v září

Chuť a vůně moře na talíři, to jsou čerstvé ústřice. Jejich sezóna v gastronomickém kalendáři tradičně začíná v září a trvá až do konce zimy. Ústřice byly součástí jídelníčku už v časech starověkého Řecka a Říma

a oblíbenou delikatesou zůstaly dodnes. A to určitě nejen pro své afrodiziakální účinky, které jsou ústřicím přičítány, ale především kvůli intenzivní, jemné chuti, připodobňované k pravé esenci moře. Podmínkou skutečného gurmánského zážitku je ovšem výběr restaurace garantující špičkovou kvalitu ústřic. Prověřeným tipem je oblíbená Brasserie La Gare v centru Prahy. Ústřice Fine de Claire, vylovené z Atlantského oceánu,  tady od září servírují zásadně čerstvé. Zvláště kombinace s pravým champagne dá dokonale vyniknout jejich chuti.

Ústřice se nejčastěji podávají v syrovém stavu, ale i jako smažené, uzené, sterilované či grilované. Zřejmě nejlepší způsob konzumace je ten nejjednodušší – s citronem a čerstvě mletým pepřem nebo se šalotkovým vinegret. I když, jak se shodují zkušení gurmeti, na jejich specifickou konzistenci je třeba si nejprve zvyknout. Stejně jako všechny dary moře jsou i ústřice vyloženě zdravým

a dietním pokrmem, bohatým na zinek, železo, vápník a vitamín A.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.