Restaurace SaSaZu, která tento rok již pošesté získala mezinárodní ocenění Bib Gourmand od Michelin, představuje nové menu. Právě to má být jakýmsi oslavením tohoto ocenění, tentokrát inspirované Thajskem. Thajská kuchyně je jako orchestr. Nezáleží, co hraje jednotlivý nástroj, ale jaká je finální souhra. Je o celkové harmonii použitých chutí, při čemž thajská kuchyně využívá vždy minimálně tři ze základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, hořkou nebo pálivou. To poslední, co bychom mohli o thajské kuchyni říct, je, že je jednoduchá. Naopak. Jídlo je zde pečlivě připravovanou událostí o níž se ví, že může mít i zdraví prospěšné účinky. Důraz je kladen na použití silně aromatických komponentů, kterými jsou: citronela, bazalka, koriandr, kafírové listy, galangal, chilli, česnek, limetková šťáva, kokosové mléko a fermentovaná rybí omáčka. V Thajsku je jídlo společenskou událostí, české způsoby stravování jsou pro většinu Thajců nepochopitelné. Platí tu jedno krásné úsloví: „Ty chceš jíst sám? Jsi blázen. Ty chceš spát sám? Jsi nemocný…“ Nůž se nepoužívá, protože jídlo je posekané na drobné kousky a především – nůž je symbolem agrese. Nepostradatelnou výbavou jsou jídelní hůlky a jídla se podávají najednou. Všichni tak jí společně z misek nebo talířků. Při vstupu do SaSaZu Vás uvítají známým pozdravem savat dý (khrab/khá). Byť je nové menu šéfkuchaře SaSaZu Shahafa Shabtaye inspirované Thajskem, převedl jej do jeho vlastní fantazie. Vystřídala se zde už kuchyně barmská, filipínská, singapurská, vietnamská a kambodžská. A každý rok je inspirovaný jinou asijskou zemí, s jejíž kuchyní se tak máte možnost seznámit. Restaurace SaSaZu přináší to nejlepšího z daleké Asie.
Více z rubriky Gastro
-
Champagne Deutz sbírá v novém Průvodci champagne skvělá hodnocení
V nejnovějším vydání prestižního průvodce světem šampaňského od renomovaného kritika vín Tysona Stelzera získalo populární Champagne Deutz vysoké hodnocení a upevňuje...
7.5.2024 -
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde – nicméně, je známá svým unikátním přístupem...
6.5.2024 -
Hotel v Beverly Hills, v němž se nahrávala Pretty Woman, využívá holografický personál
V hotelu Beverly Wilshire, kde se odehrávaly klíčové scény romantického hitu Pretty Woman z 90. let, přichází technologická revoluce. Představte si,...
3.5.2024 -
Do Česka vstupuje nový hotelový řetězec The Cloud One
V centru Prahy otevírá hotel s 382 pokoji The Cloud One Prague. V pěší vzdálenosti od Masaryčky i Hlavního nádraží je...
29.4.2024 -
Baron Hildprandt získal zlatou medaili v mezinárodní soutěži Monde Selection Quality Awards
Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards získal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek zlatou medaili za vynikající kvalitu....
29.4.2024 -
Poslední večeře na Titanicu – tentokrát bez ledové koupele
Kreativně, moderně, a hlavně v bezpečí. Vyhlášená restaurace Triton umístěná v působivé secesní jeskyni na Václavském náměstí připravila na letošní jaro...
26.4.2024 -
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024