Sociální sítě
Nahoru

Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21

Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem hipsterským podnikům navzdory zde vznikla zprvu nenápadná a svou rozlohou nevelká restaurace Apelace 21, která rozhodně v následujících měsících zamíchá karty gastronomické scény Prahy.

Místní foodstyling je prvotřídní, suroviny lokální a přístup šéfkuchaře Jiřího Krulicha enormně precizní. Jakoby právě vysoká gastronomie byla jeho mantrou, snad právě proto, že si před svým současným působením prošel tolika různorodými podniky.

Jeho menu je absolutně odlišné od všech ostatních podniků, a přesto ingrediencemi a jejich chutěmi povědomé. Je totiž ve velké míře inspirované tradiční tuzemskou kuchyní, avšak s netradičním fine dining twistem. Ten byl aplikovaný i na populární chody okolních zemí – nicméně jejich dekonstrukce a následná kompletace ingrediencí v moderním kreativním duchu propůjčila jednotlivým receptům nejenom možnost fantastického platingu, ale také možnost vyniknout jednotlivým chutím surovin.

Absolutně bezkonkurenční je místní kulajda servírovaná s hříbky připravovanými na másle a doprovázena vejcem připravovaném metodou sous-vide na 74 °C. Populární se staly i zauzené předkrmy servírované se skleněným poklopem, jako je například smažený zauzený sumec, jehož intenzivní chutě jemně odlehčují nakládané jablka a majonéza z pečených paprik.

V tomto chrámu intenzivního aroma mají své nezastupitelné místo také francouzská a italská vína, které skvěle budou doprovázet i hlavní jídla – ať už to bude lehký lososovitý pstruh z aquaponické farmy Rybí zahrada nebo kančí hřebínek. Při první návštěvě zcela jistě doporučujeme degustační menu o šesti chodech (2 050 Kč) párované s víny (990 Kč).

Fúze králičího hřbetu, kterému hrají kontra houby, čočka beluga a překvapivé yuzu, s červeným klenotem z Piemontu jménem Barbera dˈAlba z vinařství Fontanafredda je prostě #must. O prvotřídní zážitek z návštěvy se vždy stará osobně provozní manažer Ondřej Skokan, který dlouhá léta čerpal své zkušenosti ve světě pohostinství jak v zahraničí, tak i u nás – což je z jeho extrémně profesionálního přístupu cítit.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.