Sociální sítě
Nahoru

Ples jako Brno skládá hold slavným brněnským továrníkům

V době oslav stoletého výročí založení Československé republiky vstupuje Ples jako Brno do svého osmého ročníku s novými vstupenkami, které nesou jména čtyř významných továrnických rodin spjatých s brněnskými dějinami. Organizátoři tak chtějí hostům plesu připomenout význam osobností, bez jejichž odkazu se dnešní Brno ani neumíme představit.

  Organizátoři nejprestižnějšího plesu v Brně se prostřednictvím nově zvolených názvů vstupenek přihlásili k odkazu slavných rodin brněnských továrníků, kteří výrazně formovali tvář města Brna. Hosté plesu si tak mohou vybírat ze čtyř kategorií vstupenek pojmenovaných Bauer, Wannieck, Stiassni a Tugendhat.

Nové názvy vstupenek dokonale odpovídají filozofii, se kterou Ples jako Brno pořádáme. S úctou k tradicím, zároveň moderně a především bez kompromisů v kvalitě. Právě taková byla i životní filozofie továrníků, jejichž jména vstupenky na Ples jako Brno nesou,“ vysvětluje pořadatel plesu Tomáš Pakosta.

Všechny čtyři rodiny v Brně zanechaly svůj odkaz i v podobě významných staveb, které dodnes patří k architektonickým skvostům města. Viktor Bauer byl nejen cukrovarníkem, ale také filantropem – své pozemky v Pisárkách věnoval městu, aby se zde mohlo postavit Brněnské výstaviště. Díky jeho přátelství s velikánem funkcionalistické architektury Adolfem Loosem získalo Brno jeho unikátní interiérovou realizaci v Bauerově zámečku.

Textilní továrníky Fritze Tugendhata a Alfreda Stiassneho spojuje podobný osud – své velkolepé, nadčasově pojaté vily si užili jen několik málo let, z důvodu německé okupace byli nuceni je opustit.

Brněnský rodák Friedrich Wannieck založil na ulici Trnitá moderní strojírnu, když mu bylo sedmadvacet let. Z širokého sortimentu získaly světový respekt především cukrovarnické stroje. Pohnutými osudy zdevastovaný areál se naštěstí podařilo zachránit a díky náročné rekonstrukci, z níž vzešel krásný vzdušný prostor, se právě zde může konat Ples jako Brno.

Ples jako Brno je místem setkávání lidí, kteří se podílejí na vytváření současného ducha města, ať už z hlediska společenského, průmyslového, kulturního či sportovního. Své hosty přivítá 26. ledna 2019. Předprodej vstupenek byl právě zahájen, zájemci si je mohou pořídit online na webových stánkách Plesu jako Brno www.plesjakobrno.cz.

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.