Sociální sítě
Nahoru

Jako u moře: Do Hliněné bašty na skvělé ryby a mořské plody

Zdaleka ne všichni si letos užijí pořádnou dovolenou u moře. Milovníci středomořské gastronomie však zoufat nemusejí. Hliněná bašta v Průhonicích se vrací ke kořenům a opět nabízí bohatou kolekci čerstvých ryb a mořských plodů, čímž byla tato oblíbená restaurace s prostornou terasou u rybníčku vždycky vyhlášená.

Potěší fantastická sestava středomořských předkrmů, ať už je to svěží chobotnicový salát, šťavnatý tartar z marinovaného lososa se šalotkou či italská klasika v podobě vitella tonnata, tedy překvapivé, ale chuťově jedinečné kombinace pečeného telecího masa s tuňákovou omáčkou.

V teplých dnech oceníte osvěžující carpaccio z červené řepy s kozím sýrem, rukolou a piniovými oříšky, hitem jsou restované krevety v chuťově opulentní asijské variaci se zázvorem, mangem a kokosovým mlékem.

Mezi hlavními pokrmy kralují pečené ryby. Lahodný mořský ďas, podávaný s grilovanou zeleninou, případně s batátovou kaší, filet pražmy s cukrovým hráškem či excelentní tuňák s šafránovým risottem a omáčkou z pečených paprik. Zkušení labužníci si zamilují křehkou grilovanou chobotnici s opečenou polentou či kanadského humra s limetkovou majonézou, který je jednou z největších specialit podniku.

Covidová doba se svou „krabičkovou kulturou“ vrátila do hry tradiční české hotovky, a i v tomto oboru jsou kuchaři Hliněné bašty mistry. Jejich české pokrmy autentické chuti jako od babičky mají spousty příznivců o jejich svíčkové slazené medem a servírované s žemlovým knedlíkem se vyprávějí legendy. Výtečné jsou také kančí výpečky, hovězí na česneku či jehněčí kýta na rozmarýnu s bramborovými špalíčky.

A sladká tečka na závěr? V Hliněné baště připravují výtečné dezerty, určitě si proto nechte místo na cheesecake s malinovou omáčkou či ananas plněný jahodovým krémem a mascarpone.

Více z rubriky Gastro