Sociální sítě
Nahoru

Royal Salute se stala první skotskou whisky na vrcholu Everestu

Značka Royal Salute, mistr ve výrobě výjimečné skotské whisky, přidává k letošním významným oslavám další výjimečný okamžik. Láhev limitované edice vydané u příležitosti korunovace krále Karla III. byla na konci května 2023 úspěšně vynesena na vrchol Mount Everestu. Jde o celosvětové prvenství, neboť se jedná o historicky první skotskou whisky, která kdy dosáhla vrcholu nejvyššího bodu Země.

Oslavná cesta vyvrcholila v úterý 23. května 2023, téměř 70 let ode dne, kdy legendární dobyvatelé Sir Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norgay historicky jako první zdolali horu vysokou 8.848 m n. m a na jejím vrcholu umístili britskou vlajku. Zpráva o tomto triumfu dorazila do Velké Británie za úsvitu 2. června 1953 a umocnila už tak mimořádný den, kdy byla korunována královna Alžběta II. K tomuto dni se zároveň datuje vznik whisky Royal Salute, která byla na počest Jejího Veličenstva vyrobena a tohoto slavnostního rána královně darována.

Po sedmi desetiletích si Royal Salute připomíná tyto významné historické milníky. Vzácnou whisky v ikonické karafě Royal Salute vynesl na vrchol Everestu Ang Dorjee Sherpa, nepálský horolezecký průvodce, který se za svůj život na zrádné svahy nejvyššího vrcholu vydal více než dvacetkrát.

Doprovázen zkušenými horolezci v čele s Guyem Cotterem, skupina podpořila oslavy 70. výročí prvního výstupu na Mount Everest zaštítěné globální komunitou Everest70.Pro tuto speciální výroční expedici byla vybrána edice Royal Salute Coronation of King Charles III, jež byla vydána u příležitosti korunovace nového britského krále.

Vzácný flakon v limitaci 500 lahví, Royal Salute Coronation of King Charles III je 53letá směs více než 53 vzácných sladových a obilných whisky, jejichž počet připomíná rok, kdy byla Royal Salute poprvé vyrobena. Tato neuvěřitelně bohatá a komplexní whisky voní po červeném rybízu, hořkých čokoládových pralinkách a čerstvě pečených kaštanech. V chuti se promítají tóny sladkých fíků a čerstvého zázvoru vedoucí k dlouhému, bohatému a jemně kořeněnému závěru. Křišťálová karafa v tmavě modrém odstínu, vyrobená v Dartington Crystal, odolala během vyčerpávající expedice v horách extrémním podmínkám a ochránila exkluzivní skotskou whisky.

Po opuštění Nepálu flakon se sériovým číslem 61 zamířil do Londýna, aby se stal součástí dražby v rámci charitativního večera pořádaného Bearem Gryllsem, Peterem Hillarym a Jamlingem Norgayem, syny Edmunda Hillaryho a Tenzinga Norgaye. Finanční prostředky z dražby poputují na podporu Himalayan Trust, charitativní organizace založené zesnulým sirem Edmundem Hillarym, zaměřující se na zlepšování kvality vzdělávání a zdravotnictví pro obyvatele horských oblastí Nepálu.

Více z rubriky Gastro